Ældreministeriet

National strategi for udbredelse af velfærdsteknologi i ældreplejen på vej

Del

Ældreministeriet har inviteret aktørerne til første møde i partnerskab den 20. november. Det forventes, at partnerskabet kan aflevere sine anbefalinger til regeringen medio 2025.

Medicinrobotter er en af de velfærdsteknologier, som nogle kommuner allerede bruger i dag for at forbedre livskvaliteten for ældre og effektivere plejen. Men det er langt fra alle kommuner, som anvender dem.
Medicinrobotter er en af de velfærdsteknologier, som nogle kommuner allerede bruger i dag for at forbedre livskvaliteten for ældre og effektivere plejen. Men det er langt fra alle kommuner, som anvender dem. Pressefoto

Tryghedsalarmer, vasketoiletter, elektroniske medicindispensere og robotter til social interaktion. Kommunerne bruger allerede i dag en række velfærdsteknologier i ældreplejen for at forbedre livskvaliteten for ældre og effektivere plejen, men det er langt fra alle kommuner, som anvender dem.

Med ældrereformen er det derfor aftalt, at der skal udarbejdes en national strategi for udbredelse af velfærdsteknologi i ældreplejen. Partnerskabet kommer til at bestå af en række repræsentanter fra Ældreministeriet, Danish.Care, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, Danske SOSU-skoler, Danske Professionshøjskoler, Danske Ældreråd, Ergoterapeutforeningen, FOA, IDA, Health Tech Hub Copenhagen, IT-Brancen, KL, Ældre Sagen samt fire private virksomheder foruden relevante ministerier.

- Velfærdsteknologi kan give borgeren mere frihed til at leve et selvstændigt og værdigt liv i trygge rammer, og det kan frigøre opgaver fra travle medarbejdere, så der bliver mere tid til det, der er vigtigt – til nærværet, omsorgen og plejen af vores ældre. På den måde kan velfærdsteknologi også bidrage til en bedre anvendelse af de kommunale og offentlige ressourcer. Det er en win-win-win-situation for vores ældre, medarbejderne og samfundet, siger ældreminister Mette Kierkgaard.

Der følger penge med
I den politiske aftale er der afsat 39 mio. kroner til den nationale strategi for udbredelse af velfærdsteknologi i ældreplejen, som forventes at være klar medio 2025. Partnerskabets arbejde består både af anbefalinger til strategien på kort sigt, men også anbefalinger til initiativer, der kan igangsættes på længere sigt.

Ældreordfører Maria Durhuus (S) siger:
- Der er mange muligheder i velfærdsteknologi. Derfor skal vi se på, om vi kan forbedre rammerne og fjerne unødvendige benspænd. Men det er lige så vigtigt, at det bliver introduceret på en måde, hvor både de ældre og medarbejderne er fortrolige med det og kan se gevinsten i dagligdagen. Ellers kommer de aldrig ud over rampen. Derfor er det vigtigt, at de stemmer også bliver hørt i arbejdet.

Ældreordfører Hans Chr. Schmidt (V) siger:
- Velfærdsteknologier kan hjælpe til at give mere frihed og selvstændighed til vores ældre medborgere, og samtidig kan det bidrage til en bedre anvendelse medarbejdernes tid, så de kan få mere tid til nærvær og omsorg. Udbredelsen af velfærdsteknologier kan derfor komme til at gøre en stor og positiv forskel for både borgere og medarbejdere.

Ældreordfører Marlene Harpsøe (DD) siger:
- En nær og værdig ældrepleje er et helt centralt tema for os i Danmarksdemokraterne, og her er der ingen tvivl om, at velfærdsteknologi allerede er og i stigende grad bliver en af nøglerne. Vi skal investere i udvikling og implementering af smarte løsninger, så vi kan hjælpe personalet med at udføre og tilrettelægge plejen og omsorgen og frigøre ressourcer til kerneopgaverne. Det er sund fornuft.

Ældreordfører Kirsten Normann Andersen (SF) siger:
For 40 år siden blev de første personlifte introduceret i ældreplejen. De har siden forebygget adskillige rygskader blandt plejepersonale. Men de har også sikret, at selv de mest immobile ældre borgere kunne hjælpes ud af sengen, som de tidligere kunne være bundet til. Men liften var kun starten på en rivende teknologisk udvikling.

Velfærdsteknologi kan i dag gøre borgere mere selvhjulpne, bidrage til bedre behandling og forebyggelse - og teknologien kan stadig aflaste personalet i hverdagens arbejdsfunktioner. Den udvikling skal vi stadig understøtte – men vi skal gøre det klogt. Derfor giver det også mening med et partnerskab, som både kan dele erfaringer om udvikling, effekt og behov, men også drøfte de mange etiske dilemmaer, som også følger med udviklingen. I SF ser vi frem til resultaterne af partnerskabet.

Ældreordfører Louise Brown (LA) siger:
- I LA har vi længe arbejdet for, at vi skal gøre langt mere brug af velfærdsteknologiske løsninger. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu begynder at arbejde seriøst og målrettet med brugen af disse nye løsninger på ældreområdet. Det vil både sikre mere frihed i hverdagen for den ældre uden at slække på patientsikkerheden, samtidig med at det frigiver en masse ressourcer for personalet. Det er beviset på, at vi godt kan gøre tingene på en klogere måde. I LA ser vi dog gerne, at dette kun er første skridt på vejen for brugen af velfærdsteknologi. Der er eks. mange uudnyttede fordele og ressourcer i sundhedsvæsnet, som vi vil kunne frigive med brug af forskellige velfærdsteknologier.

Ældreordfører Per Larsen (K) siger:
- Velfærdsteknologien i ældreplejen er kun en succes, hvis den skaber plads til mere omsorg og giver vores ældre mere frihed til at leve et værdigt liv. Det er vigtigt, at udbredelsen af velfærdsteknologi sker i et tempo, hvor vores ældre kan følge med, og på en måde, hvor vores ældre kan føle sig trygge.

Ældreordfører Rosa Eriksen (M) siger:
- Velfærdsteknologi er helt afgørende at få en national strategi for. Det kan og skal aldrig erstatte omsorg og nærvær, men kan bruges til opgaver der frigiver medarbejdere til at løse netop denne opgave. Vi I Moderaterne ser med stor begejstring på tiltaget om en national strategi og glæder os til arbejdet.

Regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre indgik den 18. april en aftale om en reform af ældreområdet.

Med ældrereformen blev der afsat 39 mio. kroner til en national strategi for udbredelse af velfærdsteknologi, heraf 10 mio. kroner i 2024, 23 mio. kroner i 2025 og 3 mio. kroner i både 2026 og 2027.

Nøgleord

Billeder

Medicinrobotter er en af de velfærdsteknologier, som nogle kommuner allerede bruger i dag for at forbedre livskvaliteten for ældre og effektivere plejen. Men det er langt fra alle kommuner, som anvender dem.
Medicinrobotter er en af de velfærdsteknologier, som nogle kommuner allerede bruger i dag for at forbedre livskvaliteten for ældre og effektivere plejen. Men det er langt fra alle kommuner, som anvender dem.
Pressefoto
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Ældreministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ældreministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye