Lys på cyklen: Hver anden kender ikke reglerne
Flere mørke timer kommer snigende, og det betyder, at cyklisterne bliver sværere at se i trafikken. Men mange danskere ved ikke, hvornår man skal have lys på cyklen. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige.

Vintertiden står for døren, og vi sætter vores ure en time tilbage. Eftermiddagene bliver mørkere, og lyset er snart væk for de fleste, når vi cykler hjem fra arbejde. Derfor er det også tid til at finde cykellygterne frem igen, men godt hver anden dansker ikke, hvornår det er påkrævet at cykle med tændt lys på cyklen.
Faktisk er det kun 52 procent af danskerne der ved, hvornår det er påkrævet at cykle med tændt lys på cyklen, og det efterlader 48 procent uvidende om, hvornår det kræves at være mere synlig ved hjælp af lys i trafikken.
Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige.
I færdselsloven står der, at man skal have lys på cyklen mellem solnedgang og solopgang, men flere danskere tror fejlagtigt, at cykellygterne skal tændes, når gadelygterne tændes.
Lene Rasmussen, skadedirektør i Gjensidige, er ikke overrasket over netop den misforståelse, og håber at flere danskere vil få styr på reglerne.
“Det er en misforståelse, at reglen lyder, at cykellygternes tændingstid følger gadelygternes. Det er vigtigt, at man som cyklist ved, hvad reglerne rent faktisk er, for der er en grund til, at man skal have lys på cyklen, når mørket har lagt sig, og det er både ens egen og sine medtrafikanters sikkerhed, der står på spil.”
Udover de sikkerhedsmæssige risici det medfører ikke at have lys på cyklen mellem solnedgang- og opgang, så kan det faktisk medføre en bøde, hvis man bliver stoppet af politiet.
“Min anbefaling er, at man fx anskaffer sig cykellygter, der er fastmonterede på cyklen. På den måde er man sikker på, at man altid har sine lygter med sig, og man risikerer derved heller ikke at skulle betale en bøde på 700 kr.,” siger Lene Rasmussen.
Den ældre generation har bedre styr på reglerne
Undersøgelsen viser også, at det især er de yngre danskere mellem 18 og 39 år, der har mindre styr på reglerne, hvor kun fire ud af ti i aldersgruppen kender reglen om solnedgang og solopgang. Til forskel er det omtrent seks ud af ti af de danskere, der er fyldt 50 år, der har styr på denne regel. Men ifølge Lene Rasmussen, skadedirektør i Gjensidige, er der plads til forbedring hos alle.
“Det ligner, at man får mere styr på reglerne gennem livet, men det er stadig vigtigt at flere danskere kender til, hvilke regler der skal følges, når man cykler i de mørke tider. Både for sikkerhedens og økonomien skyld” siger Lene Rasmussen.
Udover bøden på 700 kr, hvis du kører uden lys på cyklen i lygtetændingstiden, er der nogle helt fastsatte krav til cykellygter i loven. De er blandt andet, at lygten skal kunne ses fra 300 meters afstand, og at forlygten skal lyse hvidt eller gulligt, mens baglygten skal være rød.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 1022 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © YouGov for Gjensidige i september 2024.
Ved du, hvornår det er påkrævet at cykle med tændt lys på cyklen? |
|
Mellem solnedgang og solopgang |
52% |
Når gadelygterne er tændt |
32% |
Når lyskeglen fra min cykellygte er synlig på vejen |
2% |
Det er aldrig påkrævet at køre med cykellygter |
1% |
Nej, det ved jeg ikke |
12% |
Nøgleord
Kontakter
Andreas MortensenKommunikationskonsulentGjensidige
Tlf:27 52 46 44am@gjensidige.dkGjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.500 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 36 mia. NOK i 2023, mens forvaltningskapitalen udgjorde 148 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Næsten dagligt er der optræk til en ulykke ved overskæringer på jernbanen9.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
De seneste to år er der registreret over 700 forløbere til ulykker ved overskæringer på jernbanenettet, hvor der har været ved at ske en kollision eller påkørsel. Det viser nye tal, som Trafikstyrelsen har udleveret til Gjensidige.
Bank og forsikringsselskab advarer mod dette på udlandsferien8.7.2025 14:31:07 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Sparekassen Kronjylland og Gjensidige, viser, at næsten hver tredje dansker foretrækker at betale med kontanter, når de er på ferie i udlandet. Det kan være en dårlig idé, advarer Sparekassen Kronjylland og Gjensidige.
Mange danskere kender ikke anbefalingerne: Betalinger i udlandet kan give ekstraregning6.7.2025 07:46:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver anden dansker kender ikke deres banks anbefalinger for betaling med kort i udlandet, og det kan føre til en ærgerlig ekstraregning på ferien, lyder advarslen fra Gjensidige og Sparekassen Kronjylland.
Hedebølge resulterer i dehydrering for danske feriegæster3.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens der opleves rekordhøje temperaturer og hedebølge i Europa, er det alfa omega at danskerne husker at drikke rigeligt med væske og sørge for saltbalancen, når de er på ferie. Sådan lyder opfordringen.
Boligkøbere drømmer om et godt energimærke: Men mange boliger lever ikke op til ønskerne2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun 12 procent af landets boligejere ville vælge et hus med et lavt energimærke, hvis de skulle købe i dag. Men over halvdelen af de danske boliger har energimærke D eller lavere. Det viser en ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum