Nye anbefalinger fra Nordsøministre: Havvind er nøglen til Europas konkurrenceevne
Nordsølandene med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i spidsen er blevet enige om nye anbefalinger til den kommende Europa-Kommission og de øvrige europæiske lande. De har fået navnet Odense-anbefalingerne og sætter fokus på, hvad der skal gøres på havvindsområdet de kommende år for, at Europa undgår at sakke bagud i det grønne, globale kapløb. Det kræver bl.a. nye tilgange til finansiering af grænseoverskridende energiprojekter og samspil mellem havvindsudbygning og grøn brintproduktion.
Nordsøen har alt det, der skal til for at blive Europas grønne energihub og være det havbassin i Europa, som kan bidrage mest til at skabe et stærkere Europa, et mere selvforsynende Europa, styrke Europas konkurrenceevne og skabe en masse nye grønne arbejdspladser.
Europas konkurrenceevne er dog udfordret. Forsyningskæderne er pressede, omkostningerne er steget, og den globale konkurrence er spidset til.
Havvind er hårdt ramt af udfordringerne, men er samtidig en vigtig del af løsningen. Derfor har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard som formand for Nordsøsamarbejdet samlet Nordsøens ministre og markedsaktører til et fælles møde, hvor der sættes spotlys på netop havvind.
Resultatet er, at ministrene fra Nordsøen er blevet enige om en række konkrete anbefalinger til, hvordan Nordsøens potentiale for vedvarende energi kan udnyttes fuldt ud, komme Europa til gavn og lægge et godt fundament for, at Europa ikke halter bagud i det grønne, globale kapløb.
”Vi har brug for et stærkt, grønt Europa, der kan hamle op med den globale konkurrence. Det afhænger fremtidens arbejdspladser af. En af løsningerne er havvind, og heldigvis bor vi lige op ad Nordsøen, der har optimale betingelser for helt vildt meget havvind. For at kunne udnytte det potentiale, foreslår vi i Nordsøsamarbejdet en række konkrete tiltag, som vi nu lægger i hænderne på den kommende Europa-Kommission. Bolden er i luften,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Anbefalingerne har fået navnet Odense-anbefalingerne. Navnet er en reference til Odense Havn, der ikke kun har dannet rammerne for mødet, men som selv er et godt eksempel på en arbejdsplads, som har gennemgået en succesfuld omstilling fra tidligere skibsværft til at have skabt masser af grønne arbejdspladser inden for produktion af vindmøller.
Udfordringerne på havvind kan ikke alene løses på nationalt niveau. Anbefalingerne er derfor indspark til, hvad EU’s arbejde bør koncentrere sig om i forhold til udbygningen af vedvarende energi og grøn jobskabelse de næste år. Anbefalingerne er på den måde Nordsøsamarbejdets bidrag til den kommende Europa-Kommission og resten af de europæiske lande.
Læs mere om anbefalingerne her.
Grænseoverskridende projekter og europæiske forsyningskæder
Et af de områder, som Nordsøsamarbejdet har haft særligt fokus på under dansk formandskab, er de grænseoverskridende energiprojekter til havs, hvor flere lande er involveret. De er helt nødvendige, hvis resten af Europa skal kunne få gavn af Nordsøens grønne energipotentiale – men i dag er der en række bremseklodser for projekterne.
”Det er nogle meget konkrete greb, som vi foreslår, at man sætter i gang – og vi ved, at det er noget, branchen mangler. Det er helt afgørende for fremtidens grænseoverskridende projekter, at vi kan fordele både måltidet og regningen på en god måde. Vi skal klargøre, hvor efterspørgslen efter grøn energi er i Europa mange år frem, så vi kan planlægge infrastrukturen og forbinde produktion og efterspørgsel. Det er grøn handling, der virker – også i fremtidens Europa,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
I dag mangler rammerne for, hvordan både omkostninger og fordele ved de grænseoverskridende projekter fordeles. Det betyder, at byrden i dag bæres af de lande, der bygger – og ikke nødvendigvis af de lande, der har brug for den grønne energi.
Nordsøsamarbejdet anbefaler derfor, at Kommissionen arbejder videre på en tilgang, så omkostningsbyrden fordeles mere ligeligt. Og at man undersøger potentialerne i at etablere en regional havvindsfacilitet, som kan bidrage til at finansiere især de grænseoverskridende havvindsprojekter.
Her er Odense-anbefalingerne:
I anbefalingerne opfordrer ministrene den kommende Europa-Kommission til at fokusere på:
Bedre finansiering:
- Fordele og omkostninger ved hybridprojekter og større infrastrukturprojekter skal fordeles bedre, så regningen ikke kun ender hos enkelte lande.
- Bedre og klarere regler for finansiering af grænseoverskridende infrastruktur.
- Behov for at udarbejde en europæisk elektrificeringsstrategi, der kan skabe større sikkerhed for hele den grønne værdikæde.
-
Undersøge muligheden for et regionalt finansieringsfacilitet til grønne projekter gennem frivilligt samarbejde mellem Europa-Kommissionen, medlemsstater og private investorer.
Øget gennemsigtighed:
- Større klarhed om hele Europas udbud og tidshorisonter for projekter, energi- og brintefterspørgsel og havnefaciliteter – det kan gøres med en såkaldt ”transparens-platform”.
- Tættere samarbejde om planlægning og udbygningen af energiinfrastrukturen for at gøre det mere efterspørgselsdrevet.
Mere forenkling:
- Godkendelsesprocesser for vedvarende energiprojekter skal strømlines, så de ikke forsinker processen unødigt.
- Det samme skal ansøgningsprocesser til finansiering af grønne projekter, så det er lettere for virksomhederne at få del i midlerne.
- Udbudskriterier på tværs af lande skal ensartes til gavn for havvindsudviklere og producenter.
Vedhæftede filer
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Launch: Alliance brings likeminded nations together on a path towards global net negative emissions21.11.2024 12:29:49 CET | Pressemeddelelse
The Group of Negative Emitters welcomes five new members and brings the global north and south together for a common purpose. Together, the eight nations push for higher ambitions in climate plans that include net-negative emissions to keep the 1.5 target alive.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard er til COP29 og skal blandt andet forhandle for EU19.11.2024 08:54:51 CET | Pressemeddelelse
Når verdens lande bl.a. skal blive enige om et nyt mål for klimafinansiering, regelsættet for køb og salg af klimakreditter samt ambitionerne for reduktion af udledninger, sidder klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard med ved bordet. Ud over forhandlingerne danner COP29 rammerne for en bred vifte af ministermøder, sideevents og paneldebatter om klimahandling og grøn omstilling, som ministeren vil deltage i.
Danmark styrker det grønne samarbejde på det afrikanske kontinent12.11.2024 15:08:05 CET | Pressemeddelelse
Danmark indgår nyt energisamarbejde med Marokko og udvider det grønne samarbejde med Kenya. Indsatsen omsætter Afrikastrategien fra ord til handling og understøtter udbygningen af vedvarende energi og bedre adgang til billig, grøn strøm i Kenya og Marokko.
Grøn brint i Europa: Danmark og Nederlandene styrker brintsamarbejde12.11.2024 11:29:22 CET | Pressemeddelelse
En ny samarbejdsaftale mellem Danmark og Nederlandene er endnu et skridt mod etableringen af et sammenhængende europæisk brintmarked. Aftalen blev underskrevet i forbindelse med det royale besøg fra Nederlandene, hvor grøn brint var i fokus.
Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse10.10.2024 11:00:43 CEST | Pressemeddelelse
Danske bæredygtighedskrav til biomasse er blandt de skarpeste i Europa, og nu får de et ekstra grønt nøk.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum