Priser til forstoppelsesskole og sent navlesnorsklip

Del

Region Midtjyllands priser, Initiativprisen og Smartprisen, er netop uddelt til Forstoppelsesskolen ved Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg og tre afdelinger ved Aarhus Universitetshospital for en metode til sen afnavling af nyfødte.

 

Camilla Skovvang Borg og Rikke Kaae (fra venstre) modtager Smartprisen, mens Nanna Ballentin og Maite Thostrup modtager Initiativprisen.
Camilla Skovvang Borg og Rikke Kaae (fra venstre) modtager Smartprisen, mens Nanna Ballentin og Maite Thostrup modtager Initiativprisen. Region Midtjylland.

Gode løsninger, der skaber værdi for borgerne, bliver hvert år præmieret med Initiativprisen og Smartprisen, som uddeles af regionsrådet i Region Midtjylland.

I år går Initiativprisen til Forstoppelsesskolen ved Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg. Afdelingen modtager hvert år ca. 1500 henvendelser om børn med forstoppelse, og i tid med mangel på personale har det fået afdelingen til at tænke kreativt. Løsningen er blevet at samle børnene og deres forældre på hold, hvor de får mulighed for at lege sig til viden om forstoppelse og hvad man selv kan gøre ved det.

- Forstoppelsesskolen er et resultat af en kreativ tænkning på en brændende platform. Alt for mange børn har ondt i maven, og der er ikke hænder nok til at hjælpe på den måde, vi plejer. I priskomiteen lægger vi mærke til, at de fleste familier nu kan tage hånd om barnets forstoppelse i deres egne, trygge rammer derhjemme – og helt uden os! Jeres løsning med patient- og pårørendeuddannelse er hjælp til selvhjælp og et udtryk for en transformation i vores tænkning og tilgang, siger regionsrådsmedlem Per Møller Jensen (S), som er medlem af priskomiteen om løsningen.

Sen afnavling til nyfødte

Nogle nyfødte, særligt for tidligt fødte, kan have svært ved at omstille sig til eget kredsløb, når navlesnoren klippes over efter fødslen.  

På Aarhus Universitetshospital har man tidligere i den situation taget barnet væk fra den operationsstue, barnet er født på, for at lade en børnelæge støtte barnet i overgangen på en anden stue med det nødvendige udstyr.

På baggrund af et samarbejde mellem Børn & Unge, Bedøvelse & Operation 3 og Kvindesygdomme og Fødsler er der nu fundet en løsning, så børnelægen iført sterilt tøj og med det rette udstyr ved hånden kan gå ind på operationsstuen, hvor barnet er komme til verden, og støtte barnet i overgangen der. Løsningen har udløst dette års Smartprisen, som gives til en løsning, som er opfundet et andet sted og implementeret lokalt.

- I har fundet en løsning, som understøtter de alleryngste borgere i en sårbar periode – de allerførste minutter af livet uden for livmoderens trygge rammer. Løsningen bringer kompetencerne hen til det for tidligt fødte barn, fremfor omvendt. I sætter borgeren i centrum og tager udgangspunkt i barnets behov. Vi hæfter os ved, at I har tænkt kreativt og baseret løsningen på udstyr, der allerede findes i afdelingen og kan bruges igen og igen, så bæredygtigheden er tænkt med, siger regionsrådsmedlem Thrine Rimdal Nørgaard (V), som er medlem af priskomiteen om løsningen.

Begge priser ledsages af et beløb på 25.000 kroner. Pengene kan bruges på udvikling, for eksempel besøg af en ekstern eller intern specialist efter eget valg, studiebesøg eller andre relevante initiativer.

Fakta:

  • Initiativprisen gives til en person eller afdeling, som har skabt en ny løsning, der giver værdi for borgerne, skaber sammenhæng, bedre kvalitet og er bæredygtig for medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljø, for den gode arbejdsplads og i forhold til klima og miljø.
  • Smartprisen gives til en person eller afdeling, som har fået øje på en god løsning et andet sted og tilpasset den, så den giver værdi for borgerne, skaber sammenhæng, bedre kvalitet og er bæredygtig for medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljø, for den gode arbejdsplads og i forhold til klima og miljø.
  • Begge priser uddeles af regionsrådet på baggrund af indstillinger fra en priskomité bestående af fem rådsmedlemmer, nemlig Birgit Marie Christensen (S), Bo Jensen (K), Per Møller Jensen (S), Steen Jakobsen (V) og Thrine Rimdal Nørgaard (V).

Nøgleord

Kontakter

Kontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet

Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.

link.rm.dk/Regionsr%C3%A5detsmedlemmer

Billeder

Camilla Skovvang Borg og Rikke Kaae modtager som repræsentanter for Børn & Unge, Bedøvelse & Operation 3 og Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitetshospital Smartprisen. Foto: Christina Højfeldt.
Camilla Skovvang Borg og Rikke Kaae modtager som repræsentanter for Børn & Unge, Bedøvelse & Operation 3 og Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitetshospital Smartprisen. Foto: Christina Højfeldt.
Region Midtjylland.
Download
Nanna Ballentin og Maite Thostrup modtager Initiativprisen som repræsentanter for Forstoppelsesskolen ved Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg. Foto: Christina Højfeldt.
Nanna Ballentin og Maite Thostrup modtager Initiativprisen som repræsentanter for Forstoppelsesskolen ved Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg. Foto: Christina Højfeldt.
Region Midtjylland.
Download

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye