Regeringen vil have flere unge uden job og uddannelse på højskole
Et flertal af Folketingets partier har netop præsenteret deres udspil til at få flere unge i uddannelse og arbejde, og her spiller landets højskoler en væsentlig rolle. Der er afsat 40 millioner kroner til at sikre flere et højskoleophold
Et højskoleophold skal være en del af løsningen for nogle af de knap 43.000 unge, som i dag er uden uddannelse eller job.
Det står klart, efter regeringen i dag præsenterede sit udspil til, hvordan man kan sænke antallet af unge, der hverken har fuldført eller er i gang med en uddannelse eller er i beskæftigelse.
I den nye aftale om Ungeløftet er der afsat 10 millioner årligt over de næste fire år til at gøre det lettere for netop denne gruppe unge at komme på højskole.
Ifølge fungerende kulturminister og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund handler det om at styrke adgangen til meningsfulde fællesskaber.
”Et højskoleophold giver i dag mange unge fællesskaber og venskaber for livet, ligesom det også udvider ens horisonter og giver nye perspektiver og lyse idéer om en ellers dunkel fremtid. Derfor tredobler vi nu støttemulighederne, så flere unge, der har det svært, kan komme på højskole og blive en del af et fællesskab, de har manglet,” siger Christina Egelund om aftalen, som er indgået af regeringspartierne, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og SF.
Stor politisk anerkendelse af højskolernes værdi
Mere konkret vil bevillingen blive brugt til at oprette en pulje, som unge kan søge støtte fra for at få nedsat deres egne udgifter til at tage på højskole.
I dag tilbyder Folkehøjskolernes Forening allerede stipendier til unge, som for eksempel har svært ved selv at finansiere deres ophold, men med den nye bevilling vil langt flere unge få mulighed for at komme på højskole. Det siger Lisbeth Trinskjær, der er formand for Folkehøjskolernes Forening.
”Vi ved, at et højskoleophold kan have afgørende betydning for unges videre vej i livet, og for os er det derfor vigtigt, at endnu flere unge får mulighed for at komme på højskole og finde et ståsted i tilværelsen. Vi er enormt glade for bevillingen og for den store politiske anerkendelse af betydningen af et højskoleophold, som den er et udtryk for,” siger Lisbeth Trinskjær.
Unge motiveres til at lære igen
På Rødding Højskole i Sønderjylland har man tidligere haft elever i den gruppe, regeringen forsøger at nå med det nye udspil. Ifølge forstander Mads Rykind-Eriksen får opholdet både betydning fagligt og socialt.
”Det at være på en skole, hvor man vælger fag efter interesse, kan gøre de demotiverede unge glade for at lære igen. Derudover bliver de unge en del af et velfungerende fællesskab med jævnaldrende, som de kan spejle sig i, men som også giver dem et nyt syn på livet. På samme måde møder de andre elever på højskolen nogen, for hvem livet ikke er lige så nemt. Derfor er det vigtigt at give flere unge mulighed for at komme på højskole. Det skaber folkehøjskole i ordets egentlige forstand.”
Nøgleord
Kontakter
Mette Skov HansenPresseansvarlig
Tlf:+45 60641989msh@ffd.dkBilleder
Links
Om foreningen
Folkehøjskolernes Forening i Danmark – også kaldet Højskolerne – har til formål at arbejde for folkehøjskolens idé og skabe gode og frie vilkår for skoleformens udvikling.
Foreningen er en medlems- og interesseorganisation for Danmarks omkring 75 folkehøjskoler.
Følg pressemeddelelser fra Folkehøjskolernes Forening i Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkehøjskolernes Forening i Danmark
Søren Huss modtager Den folkelige sangs pris1.11.2024 11:40:00 CET | Pressemeddelelse
Sanger og sangskriver Søren Huss modtog i dag Den folkelige sangs pris for sin evne til at skabe musik, som ”heler de skjulte sår, vi bærer på”. Prisen blev overrakt på Folkehøjskolernes Forenings årsmøde på Gymnastikhøjskolen i Ollerup.
Nu kan ukrainere igen søge støtte til højskoleophold i Danmark4.9.2024 14:15:36 CEST | Pressemeddelelse
Entreprenør Marius Pedersen har endnu engang bevilliget penge en pulje, der hjælper ukrainske unge med at komme på højskole i Danmark. Der er deadline for ansøgninger i oktober.
Ny bog giver unikt indblik i højskolernes historie16.8.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Folkehøjskolernes idé og opgave har altid været til debat, og i en ny bog gør 28 historiske tekster os klogere på, hvorfor skoleformen fortsat er relevant. Udgivelsen markeres i næste uge ved et arrangement i København.
Jyske højskoler skal eksperimentere med jordbrug og naturterapi14.8.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Tre højskoler har hver fået millionbeløb fra Nordea-fonden til bæredygtige projekter. Fremover kan højskoleelever lære om landbrugsmetoder, madlavning og selvforsyning.
Ny plads skal styrke unges stemmer på Folkemødet12.6.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Unge skal ses, høres og involveres på Danmarks største demokratifestival. Derfor er markante unge-aktører på Folkemødet på Bornholm gået sammen om en ny, fælles plads. I aften indvies U-vendingen med paneldebat, workshops og koncert.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum