454.000 danskere er for syge til at forsørge sig selv
Ny analyse viser markant stigning i andelen af danskere på helbredsbetingede ordninger de seneste 10 år. SMVdanmark opfordrer til mere forebyggelse gennem større inddragelse af private aktører.
Der er sket en bekymrende stigning i andelen af danskere, som modtager ydelser rettet mod borgere med ingen eller nedsat erhvervsevne som f.eks. førtidspension og fleksjob. Det viser en ny analyse fra SMVdanmark. Over de sidste 10 år er der kommet 105.000 flere personer på de ydelser, som er målrettet personer med nedsat erhvervsevne. Det er sket selvom dansk økonomi har været i højkonjunktur, og befolkningens helbred generelt er forbedret.
"På trods af, at det går godt for økonomien og danskernes generelle helbred, er der på 10 år kommet 105.000 flere borgere på forskellige former for ydelser målrettet personer med nedsat erhvervsevne. Det er et mysterium, at antallet af sygdomsramte borgere stiger, når vi samtidig ser en forbedring i gennemsnitslevealderen," siger seniorøkonom Thomas Gress fra SMVdanmark.
En markant stigning i andelen af danskere på helbredsbetingede ordninger
I 2024 er godt hver niende dansker i den erhvervsaktive alder (16-66 år) på en helbredsbetinget ordning. Dette svarer til, at ca. 454.000 borgere enten helt eller delvist er for syge til at forsørge sig selv. Antallet af fleksjob- og førtidspensionsvisiterede borgere er den største drivkraft bag denne udvikling.
Andelen af danskere på helbredsbetingede ordninger er steget fra 9,7 pct. i 2014 til 11,8 pct. i 2024, en stigning på 2,1 procentpoint. Selvom man tager højde for, at folkepensionsalderen er hævet fra 65 til 67 år, og at flere personer i alderen 65-66 år modtager ydelser såsom seniorpension eller fleksjob, kan det stadig ikke forklare hele stigningen.
Udviklingen kalder på handling
"Den store stigning i antallet af borgere på denne her type af ydelser på tværs af aldersgrupper er stærkt bekymrende og kalder på handling. Vi foreslår en standardisering af sagsbehandlingen for førtidspension, som vi har set med seniorpensionen. Det vil sikre mere ensartethed i tildelingen," siger Thomas Gress
Dernæst skal antallet af ydelser nedbringes. Til gengæld skal der inden for de enkelte ydelser være en større fleksibilitet.
SMVdanmark foreslår desuden, at private aktører i højere grad inddrages i det forebyggende arbejde. Ved at løfte indbetalingerne til den obligatoriske pensionsordning frem mod 2030, eksempelvis ved at reservere en del af ydelsernes satsregulering til dette formål, kan flere borgere kunne få adgang til TAE-forsikringer (tab af erhvervsevne). Private forsikringsselskaber kan dermed bidrage med deres indsigt og erfaring ift. at forebygge den enkeltes tab af erhvervsevne.
Kontakter
Thomas GressSeniorøkonom
Tlf:+45 51 90 50 91Tlf:+45 51 90 50 91gress@SMVdanmark.dkAsbjørn LindsøKommunikations- og pressechef
Tlf:21534364lindsoe@smvdanmark.dkLinks
SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Ny analyse: Markante kommunale forskelle i om danskere og ikke-vestlige indvandrere får førtidspension23.1.2025 10:30:36 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse fra SMVdanmark viser store og umiddelbart uforklarlige forskelle i tilkendelsen af førtidspension mellem borgere med dansk oprindelse og personer med ikke-vestlig indvandrebaggrund. I større bykommuner som København og Aarhus tilkendes ikke-vestlige indvandrere op til tre gange så ofte førtidspension som personer med dansk oprindelse. SMVdanmark foreslår konkrete tiltag for at sikre mere retfærdige og ensartede kriterier.
SMVdanmark: Positivt erhvervslivet inddrages i tiltrængt løft af samfundsberedskabet15.1.2025 09:04:02 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en ny beredskabsaftale med fokus på styrket cybersikkerhed, rådgivning til virksomheder og en erhvervsrettet brand- og redningsuddannelse. SMVdanmark roser aftalen, der inddrager erhvervslivet og sikrer 608 mio. kr. til beredskabet i 2025-2026 samt årlige midler frem mod 2033.
SMVdanmark roser nye regler for fritidsjob: Flere unge kan nu få deres første arbejde9.1.2025 15:01:02 CET | Pressemeddelelse
Nye og mere fleksible regler giver nye muligheder for at ansætte unge i fritidsjob. SMVdanmark roser ændringerne og håber på yderligere modernisering af reglerne i løbet af 2025.
Ny analyse: Danske unge fravælger tysk, og det kan koste SMV’erne dyrt23.12.2024 09:09:04 CET | Pressemeddelelse
Andelen af unge, der lærer tysk, er mere end halveret på blot ti år, viser en ny analyse fra SMVdanmark. Samtidig er Tyskland fortsat det vigtigste eksportmarked for danske SMV’er, der risikerer at mangle kvalificerede medarbejdere til at udnytte markedets potentiale.
SMVdanmark jubler: Alle erhvervsdrivende får ret til en erhvervskonto fra 1. januar 202519.12.2024 11:22:34 CET | Pressemeddelelse
Folketinget har netop vedtaget en lov, der giver erhvervsdrivende ret til at få en konto i banken. En kæmpe sejr for iværksætteriet i Danmark, når iværksættere nu kan bruge tiden på at udvikle deres virksomhed i stedet for at bruge den på at kæmpe for at få en bankkonto, lyder det fra SMVdanmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum