Statsrevisorerne udtrykker skarp kritik af tilsyn med kvælstof
Statsrevisorerne har i dag offentliggjort Rigsrevisionens beretning om tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning, der indeholder kritik af, at Fødevareministeriet og Miljøministeriet (ressortoverført til Ministeriet for Grøn Trepart) ikke har fulgt op på målene for de kvælstofreducerende indsatser. Dette kritiserer Statsrevisorerne skarpt. Desuden indeholder beretningen skarp kritik af den tidligere Landbrugsstyrelses kontrol med gødningsområdet. Undersøgelsen fokuserer på perioden 2019-2023. Som følge af den kongelige resolution af 29. august 2024 er de undersøgte områder ressortoverført til Ministeriet for Grøn Trepart. Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø er ansvarlig for kontrol på gødningsområdet.
Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, siger:
”Det er en alvorlig kritik, som Statsrevisorerne og Rigsrevisionen kommer med. Det tager jeg som ny minister, som netop har fået overdraget ansvaret for området, meget seriøst. Det bliver en central del af implementeringen af Aftale om et Grønt Danmark, at ministeriet løbende orienterer om fremdriften og effekten af de igangsatte initiativer til aftaleparter og til Folketinget. Jeg har bedt om, at der tages højde for Rigsrevisionens kritikpunkter i det videre arbejde i ministeriet”.
Ministeriets opfølgning på kritik vedrørende målrettede efterafgrøder
Rigsrevisionen vurderer, at ministeriet ikke i tilstrækkeligt omfang har orienteret Folketinget og forligskredse om regelefterlevelsen ift. kvælstofordningen målrettede efterafgrøder. Der er derfor iværksat et arbejde med at opstille data om kontrol og sanktion, således at data fremover kan offentliggøres.
Ministeriets opfølgning på kritik vedrørende kollektive kvælstofvirkemidler
Rigsrevisionen kritiserer ministeriet for, at opgørelser over målopfyldelse for de kollektive kvælstofvirkemidler medregner planlagte projekter, og ikke alene beror på gennemførte projekter. Rigsrevisionen vurderer, at dette medfører en risiko for, at kvælstofreduktionerne overestimeres. De kollektive kvælstofvirkemidler er frivillige ordninger, hvor der kan gives tilskud til skovrejsning, minivådområder samt tilskud til forundersøgelse og etablering af kvælstofvådområder og lavbundsprojekter. Ministeriet for Grøn Trepart vil fremadrettet være transparente om, hvordan ministeriet opgør effekten af de kollektive virkemidler. Det vil desuden klart fremgå i opgørelserne, hvor stor en del af effekten, der vedrører gennemførte projekter og hvor stor en del, der vedrører projekter, der er igangsat, men som ikke er gennemført endnu. Ministeriet vil ligeledes informere om, hvor mange igangsatte kvælstofprojekter, som erfaringsmæssigt ikke gennemføres.
Styrelsens kontrol med gødning
Rigsrevisionen kritiserer desuden, at kontrollen med gødning er baseret på landbrugernes selvangivne data, og at tiltag fra en intern rapport fra 2021 om forbedring af datakvalitet for kvælstofkvoter og kvælstofforbrug ikke er implementeret. Det er forudsat i forbindelse med den Grønne Trepartsaftale, at der med virkning fra 2027 skal være indført en ny model for kvælstofregulering. Denne model er under udvikling. Det er hensigten, at den nye kvælstofreguleringsmodel skal tage højde for en række af de svagheder, der er konstateret i forbindelse med den nuværende regulering.
Ministeriet henviser til Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø for Rigsrevisionens kritik vedrørende mangler og forbedringspunkter for styrelsens kontrol på gødningsområdet.
Kontakter
Ministeriet for Grøn Treparts pressetelefon (Modtager ikke SMS)
Tlf:21 84 35 92Følg pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Bred politisk aftale om Den Grønne Trepart indgået: Den største forandring af det danske landskab i over 100 år18.11.2024 10:15:14 CET | Pressemeddelelse
Den Grønne Trepart bliver nu til virkelighed takket være et bredt flertal af Folketingets partier, der er blevet enige om en politisk aftale om implementering. Aftalen vil forandre det danske landskab markant, skabe mere natur og sikre et godt vandmiljø.
Pressemøde: Politisk aftale om Den Grønne Trepart17.11.2024 23:00:27 CET | Presseinvitation
Ministeriet for Grøn Trepart inviterer til pressemøde om politisk aftale om Den Grønne Trepart i ministeriet den 18. november kl. 10.15. Adressen er Vester Voldgade 123, 1552 København. Bemærk: Der kræves tilmelding og gyldigt pressekort for at deltage i pressemødet. For tilmelding send en mail til presse@mgtp.dk senest den 18. november kl. 9.45 med følgende oplysninger: Fulde navn, antal deltagere og medie. Tilmeldte journalister har adgang til Ministeriet for Grøn Trepart fra kl. 9.30. For yderligere oplysninger: Ministeriet for Grøn Treparts pressetelefon +45 2184 3592
Minister afsætter flere midler til mere biodiversitet på lysåbne arealer1.11.2024 15:41:31 CET | Pressemeddelelse
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø har modtaget mange ansøgninger fra forpagtere og landbrugere, der ønsker tilskud til at forbedre og beskytte biodiversiteten på de lysåbne arealer. Derfor giver minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S) nu flere midler til at imødekomme alle ansøgninger i år.
Minister forlænger frist for ordning til at tage landbrugsarealer ud af drift24.10.2024 11:28:49 CEST | Pressemeddelelse
Minister for Grøn Trepart Jeppe Bruus har besluttet at forlænge ansøgningsrunden til ordningen Permanent ekstensivering under Landdistriktsprogrammet 2014-22 frem til 29. november 2024.
Det Nationale Bioøkonomipanel lancerer 18 anbefalinger om grøn omstilling i den biobaserede sektor22.10.2024 14:28:27 CEST | Pressemeddelelse
I dag afleverer Det Nationale Bioøkonomipanel 18 anbefalinger til regeringen, som skal bidrage til Danmarks grønne omstilling på en økonomisk bæredygtig måde. Bioøkonomi handler om at bruge ressourcer fra blandt andet landbrug, skovbrug og havet på en smartere og mere bæredygtig måde. Kort sagt om at skabe mere værdi og mindre spild. De 18 anbefalinger dækker en række områder, bl.a. støtte til udvikling af nye bioøkonomiske værdikæder, hjælp til samarbejde mellem forskellige industrier, og en styrket international indsats omkring bioøkonomi. Der er også fokus på at oprette pilotanlæg, hvor iværksættere og startups kan teste nye teknologier i praksis. Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S): “Jeg er rigtig glad for, at vi i regeringen i dag kan tage imod anbefalingerne fra Det Nationale Bioøkonomipanel. Panelet har leveret et stort stykke arbejde med de 18 anbefalinger. Vi står over for en stor opgave med at implementere indsatser og initiativer i Aftale om et Grønt Danmark. Jeg glæd
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum