Red Barnet: Nye initiativer mod seksuelt krænkende billeder med børn er helt afgørende
Seksuelt krænkende billeder og videoer med børn ligger i dag frit tilgængeligt på nettet – uden at Red Barnets tjeneste AnmeldDet eller politiet kan stille noget op – fordi loven ikke beskytter børn godt nok. Det vil regeringen nu lave om på med en række initiativer, som lanceres i dag. Det er helt afgørende og en lettelse, lyder det fra Red Barnet, der har lavet en analyse, som bl.a. viser, at der særligt er behov for at kriminalisere tre typer af materiale med tydelig seksualisering af børn i Danmark i samme grad, som det er tilfældet i de andre nordiske lande.
Red Barnet hilser regeringens forslag om at ændre loven og skærpe kriminaliseringen af forskellige typer af seksuelt krænkende billeder og videoer med børn velkommen.
– I Red Barnets tjeneste AnmeldDet ser vi dagligt billeder og videoer, som helt tydeligt krænker børn og er produceret med det formål at skabe seksuelle associationer hos voksne. Men fordi loven i dag ikke beskytter børn godt nok, kan hverken vi eller politiet gøre noget ved materialet. Det er fuldstændigt uacceptabelt. Børn har ret til at være børn uden at blive udnyttet eller udstillet seksuelt, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.
– Vi er derfor meget glade for og lettede over, at regeringen nu vil skærpe loven. Lovændringerne vil betyde, at vi i fremtiden vil kunne stoppe krænkelserne og fjerne materialet. Samtidig kan efterforskningen startes – med henblik på at finde frem til ofrene, så de kan få hjælp. Og naturligvis også med det formål at finde gerningspersonerne og starte retsforfølgelse, siger hun.
Tre typer af seksuelt krænkende materiale med børn
I december sidste år lancerede Red Barnet en analyse af feltet samt flere konkrete forslag til ændringer af straffeloven. Den viser blandt andet, at børn i de andre nordiske lande er langt bedre beskyttet af loven i forhold til seksuelt krænkende materiale, end børn i Danmark er. Samtidig peger den på, at der særligt er behov for at skærpe kriminaliseringen af tre typer af krænkende materiale med børn:
- Såkaldte poseringsbilleder, hvor børn fx ligger på alle fire iført blonder eller lak og læder med en banan i munden og kigger ind i kameraet. Fordi der ikke foregår fx en voldtægt på billedet, er materialet i dag ikke ulovligt efter straffelovens bestemmelser om overgrebsmateriale med børn.
- Hverdagsbilleder af børn, der fx bader på en strand eller hopper på en trampolin, som er blevet taget fra privatpersoners sociale medier og placeret på pornosider.
- Manipuleret eller computergeneret materiale. Det kan fx være en gruppevoldtægt af et lille barn, der bliver fastholdt. Hvis et eller andet ved billedet gør, at man kan se, at det netop er computergenereret, er det som udgangspunkt ikke ulovligt i dag. Interpol har peget på, at rigtige billeder gemmes bag filtre – hvilket giver mulighed for lovligt at dele overgrebsmaterialet.
Regeringen lægger op til at skærpe lovgivningen inden for alle tre typer af seksuelt krænkende materiale med børn, som Red Barnet har anbefalet.
Alvorlige konsekvenser for børn
Den manglende kriminalisering af de tre typer af materiale kan have store konsekvenser for børnene. Det forklarer Per Frederiksen, der er psykolog og seniorkonsulent i Red Barnet.
– Hvis børn bliver seksuelt udnyttet digitalt, kan konsekvenserne være alvorlige og livslange. Børn, som føler sig ufrivilligt seksualiseret, kan opleve stor frygt for, hvem der vil komme til at se det seksualiserede materiale, og de kan opleve store udfordringer med at få det fjernet. Frygten kan få børn til at trække sig fra sociale relationer, som kan føre til alvorlig mistrivsel, siger Per Frederiksen.
I Red Barnet er der især bekymring over en stor stigning i computergenereret materiale. I 2020 og 2021 modtog Red Barnets tjeneste AnmeldDet henholdsvis 18 og 22 anmeldelser vedrørende den type materiale, mens antallet i 2022 steg til 257 og til 1.890 i 2023. Indtil udgangen af september i år har AnmeldDet modtaget 1.922 anmeldelser med computergenereret materiale.
I dag er det kun computergenereret overgrebsmateriale, som er så virkelighedstro, at det har fuld lighed med et fotografi, som er ulovligt. Og det er langtfra godt nok.
– Med den hastigt udviklende AI-teknologi bliver det dag for dag lettere at producere vellignende computergenereret, krænkende materiale med børn. Derfor er der virkelig behov for at gribe ind nu. Børn bliver seksualiseret og gjort til genstand for voksnes seksuelle tilfredsstillelse, og det er en krænkelse af børnene, som vi skal have stoppet, siger Per Frederiksen.
Red Barnet ser frem til at se de endelige lovforslag, der skal sikre børn bedre beskyttelse.
Fakta: Red Barnets tjeneste AnmeldDet modtager anonyme anmeldelser af overgrebsmateriale med børn
• Siden 2001 har Red Barnet drevet tjenesten AnmeldDet, hvor borgere anonymt kan anmelde links til hjemmesider med seksuelt overgrebsmateriale med børn.
• I AnmeldDet sidder specialuddannede analysemedarbejdere, som analyserer de anmeldte links ud fra den danske lovgivning og en særlig guideline udviklet af Interpol.
• Ulovligt materiale videresendes til enten politiet, Interpol eller hotlines i andre lande med det formål at få materialet fjernet og efterforsket.
• I 2023 har AnmeldDet modtaget 5.327 anmeldelser, hvoraf 4.523 af anmeldelserne ikke er klassificeret som ulovlige. I 2024 har AnmeldDet modtaget 3.366 anmeldelser (indtil udgangen af september). Ud af dem er 2.938 ikke klassificeret som ulovlige. De omfatter blandt andet poseringsbilleder, billeder i en seksualiserende kontekst og computergenereret overgrebsmateriale.
Kontakter
Gitte Bank de ThurahPresseansvarlig
Tlf:2155 2045gbj@redbarnet.dkOm Red Barnet
Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.
Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.
Følg pressemeddelelser fra Red Barnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Red Barnet
Red Barnet løfter sløret for kæmpe overraskelse i dette års Grin til Gavn11.11.2024 12:01:00 CET | Pressemeddelelse
Programmet til velgørenhedsshowet Grin til Gavn er netop landet. Der vil både være store stjerner, nye navne og fremstormende talenter, når Musikhuset Aarhus og Falkonersalen i København slår dørene op til en aften i standuppens navn. Alt overskuddet går til Red Barnets arbejde.
Ny rapport: Hver dag bliver 31 børn dræbt eller lemlæstet i krig og konflikt31.10.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Det bliver mere og mere farligt at være barn i krige og konflikter, viser ny alarmerende rapport fra Red Barnet. Antallet af drab, lemlæstelser og andre grove krænkelser begået mod børn i konfliktområder er rekordhøjt – særligt på grund af krigen i Gazastriben og den glemte konflikt i Sudan.
Danske skoleklasser skriver aviser om ”grænser” i landsdækkende mediekonkurrence16.9.2024 11:05:23 CEST | Pressemeddelelse
Hundredvis af danske skoleklasser vil i de kommende måneder forvandle sig til avisredaktioner, når eleverne med journalistikkens værktøjer undersøger temaet grænser. Bag den landsdækkende mediekonkurrence står Red Barnet, Ole Kirk’s Fond, Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten, som til foråret hylder skoleklasserne bag årets bedste aviser ved et stort event i København.
Ny undersøgelse: To ud af tre børn og unge oplever digitale krænkelser10.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er i dag mere reglen end undtagelsen, at børn og unge i Danmark møder bagsiden af at være på nettet. 69 procent af de 9-17-årige har oplevet digitale krænkelser eller noget andet ubehageligt online inden for det seneste år, og det er en markant stigning siden 2021. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Red Barnet og TrygFonden. “Det bør være åbenlyst for alle, hvor alvorlig situationen er”, siger generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen. Undersøgelsen præsenteres på Red Barnets årlige digitale konference i dag.
Grundfos og Red Barnet indgår globalt partnerskab for at bringe rent vand og sikre sanitetsforhold til børn2.7.2024 14:52:02 CEST | Pressemeddelelse
Flere skoler og lokalsamfund i fjerntliggende områder rundt om i verden skal have adgang til sikre, stabile og bæredygtige vandforsyninger. Det er ambitionen i et nyt partnerskab mellem den globale børnerettighedsorganisation Red Barnet og Grundfos.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum