NRBYE

En lov, der skulle skåne offentligt ansatte misbruges mod andre offentligt ansatte

Del

I 2022 blev straffelovens § 119a vedtaget om, at ingen må udstille offentligt ansatte på internettet.

Sygeplejerske Lillyeana Alarie
Sygeplejerske Lillyeana Alarie

En lov, der nu også gør det risikabelt for andre offentligt ansatte at give udtryk for de problemer, de oplever i deres arbejde. Et eksempel på det ses 25. oktober hvor sygeplejerske Lillyeana Alarie skal i retten tiltalt for at udstille sin tidligere kollega på sin blog.

Forud for omtalen på bloggen lå flere episoder af krænkelser – blandt andet i form af uønsket seksuel berøring. Episoder, Lillyeana Alarie havde meldt til politiet, som ikke ønskede at rejse tiltale med den begrundelse, at der manglede videodokumentation. Det til trods for at to øjenvidner bekræftede Lillyeana Alaries forklaring overfor politiet.

Herefter fulgte også et forsøg på at få ledelsen til at undersøge sagen, men uden held. Så Lillyeana Alarie gik til whistleblowerordningen og dokumenterede sin sag online som den sidste udvej for at blive hørt og for at forhindre, at andre skulle lægge krop og psyke til samme krænkelser som hende. Netop bloggen er nu grunden til, at hun skal i retten og risikerer 2 års fængsel.

Anklagemyndighed forhindrer offer i at vidne

På vidnelisten er udover de to tidligere nævnte øjenvidner også øvrige vidner, som har oplevet det at blive krænket af samme læge eller være vidne til at lægen krænkede andre på arbejdspladsen. En af de krænkede, en yngre læge, var også på vidnelisten, men Anklagemyndigheden nægtet hende at vidne i retten.

Lægen er relevant for min sag, fordi hun bekræfter, at problemet er langt mere omfattende end de krænkelser, jeg har været udsat for. Det er jo ikke kun mig! Omfanget af krænkelsessager på offentlige arbejdspladser er et kæmpe problem. Både fordi krænkelserne sker hele tiden, og fordi systemet tit holder hånden over krænkerne. Blandt andet i min sag, hvor jeg som studerende blev krænket af en læge. Det er simpelthen ikke rimeligt, at vi medarbejdere nederst i hierarkiet ikke har nogen til at tale vores sag,” fortæller Lillyeana Alarie.

Som følge af sagen har hun oprettet foreningen NRBYE. En forening, der skaber netværk mellem offentligt ansatte, der har været udsat for krænkelsessager, og potentielt hjælper med at få sagerne bragt for retten.

Sygeplejersken udtaler at det danske politi aldrig ville have rejst tiltale, hvis Region Hovedstadens jurister ikke havde lagt det han kalder for en ihærdig indsats i at presse anklagemyndigheden til at skabe sagen.

Billedmateriale kan hentes på NRBYE.dk

Læs evt. mere om foreningen på www.nrbye.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Sygeplejerske Lillyeana Alarie
Sygeplejerske Lillyeana Alarie
Download

Om NRBYE

Hos NRBYE arbejder vi ud fra princippet om systematik, og vi repræsenterer ikke modparten for en sag, medmindre vi mener, at vi har grundlaget for en sag, som vi tror på, hos os betyder tal noget. Det betyder noget for os, hvor mange det er, som er, som deler deres krænkelser og oplevelser i fællesskab med samme individer og arbejdspladser. Vores oplevelse er, at det har stor betydning for ønsket om forandring, når ofre samles mod deres krænker.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye