Sport Event Denmark

VM banecykling 2024: Rørende afsked og hyldest til Mørkøv og Leth

Del

udsendt på vegne af Danmarks Cykle Union

I en rørende æresrunde trillede nogle af de største danske cykelnavne en sidste gang rundt i Ballerup Super Arena. Til stående klapsalver fra en fyldt arena og spinnende cykelespalier dannet af fremtidens cykelnavne fik Michael Mørkøv og Julie Norman Leth den hyldest, de fortjener.

Julie Leth og Michael Mørkøv takker af ved VM banecykling 2024
Julie Leth og Michael Mørkøv takker af ved VM banecykling 2024 Lars Møller

2024 Tissot UCI Track World Championships – VM banecykling - i Ballerup Super Arena blev det sidste VM for Michael Mørkøv og Julie Norman Leth. Begge ryttere har haft imponerende karrierer med fantastiske resultater. Desuden har de både været fantastiske rollemodeller for de nye generationer af cykelryttere, samt optrådt som vigtige ambassadører for dansk cykelsport.

Ville være Par nr. 7
Michael Mørkøv startede sin karriere med drømmen om at blive en del af det ikoniske Par nr. 7 i det københavnske 6-dagesløb. Det opnåede han i 2008 sammen med Alex Rasmussen. Siden har han slået rekorden ved at blive den rytter, der flest gange har optrådt i Par nr. 7 i Ballerup. Han har i alt vundet 14 6-dagesløb.

Mørkøv blev første gang verdensmester i parløb med Alex Rasmussen i Polen i 2009, hvor han også var en del af det danske 4000 meter hold, der ligeledes vandt VM-guld.

Som landevejsrytter var Mørkøv en del af talentholdet Team GLS frem til 2008, hvorefter han skiftede til det daværende Team Saxo Bank. Dermed blev der lagt mere fokus på landevejskarrieren. Mørkøv har vundet det danske landevejsmesterskab tre gange, han vandt i 2013 en etape i Vuelta a Espana og blev nr. to i klassiske Paris-Tours. I 2012 kørte han, som den blot tredje dansker nogensinde, i Tour de Frances prikkede bjergtrøje. Det gjorde han i hele seks dage og fik hele Danmark til at tale om polkadot-prikker.

17 Grand Tours og leadout mand
Michael Mørkøv har i alt kørt 17 Grand Tours og 20 Monumenter. Han vandt i 2016 den afsluttende etape på PostNord Danmark Rundt, og så har han været verdens bedste leadout mand for sprintere som Mark Cavendish og Sam Bennett. Han hjalp blandt andet Cavendish med at slå rekorden i antal Tour de France etapesejre i 2024-udgaven af det franske etapeløb.

I 2017 besluttede Mørkøv igen at rette mere fokus på banen. Han ville være olympisk mester i parløb, der var kommet retur på det olympiske program. Som alt andet Mørkøv beskæftiger sig med, lykkedes den mission også. Det blev til guld i Tokyo i 2021, og desuden til verdensmesterskaber i parløb med Lasse Norman Leth i både 2020 og 2021. Ved årets OL i Paris blev det til bronze i parløb med Niklas Larsen.
Fire gange er Mørkøv blevet verdensmester. Han har vundet tre olympiske medaljer. Unikt.

Det sidste VM-løb

Det allersidste løb ved VM Banecykling var herrernes parløb. Michael Mørkøv og Nicklas Larsen havde høje forhåbninger til dagens løb. Mørkøv havde ligefrem drømt om at kunne iklæde sig regnbuestriberne ved sit sidste VM. Kampen var hård og intens og drømmen blev ikke opfyldt – men en podieplacering blev det til. Mørkøvs sidste løb gav en fornem bronzemedalje.

Michael er langt fra det største fysiske talent, der har været i dansk cykelsport. Men via hårdt arbejde og en meget seriøs tilgang til sporten, er han nået virkeligt langt. Det kan forhåbentlig inspirere mange unge cykelryttere til at tro på, at hårdt arbejde betaler sig. Michael er desuden en fantastisk ambassadør for dansk cykelsport. Han tager sig altid tid til at tale med unge cykelryttere, og han stiller altid op, når han kan gøre en forskel for unge cykelryttere og dansk cykelsport. Kæmpe tak for det,” lyder det fra Danmarks Cykle Unions konstituerede formand, Johnny Lillelund.

Dansk mester som 16-årig
Julie Norman Leth startede med at cykle i Odder Cykel Klub som 14-årig. Allerede to år senere blev hun dansk elitemester i banedisciplinen scratch, hvilket hun også blev de efterfølgende to år. I 2010 blev Leth juniorverdensmester i pointløb og i de følgende år flere gange dansk mester i forskellige discipliner. Overraskende vandt hun landevejs-DM 2011 i en spurt i Nyborg. Siden kørte hun som professionel, først på en række britiske teams, siden det tyske Ceratizit-WNT Pro Cycling og de seneste år på norske Uno-X.

Det er dog som parløbsrytter med Amalie Dideriksen, at Julie Leth har hentet karrierens største resultater. Det blev også til flere World Cup-medaljer sammen med Trine Schmidt. Men frem mod OL i Tokyo var det primært Dideriksen og Leth, der dannede par. De to blev to gange europamestre, vandt VM-bronze i 2019 og ved OL i Japans hovedstad 2021, kom så den store triumf med sølvmedaljen. Julie havde opnået sin største drøm, en olympisk medalje. Året efter opnåede Julie Leth individuelt sølv ved VM i pointløb.

Mor og OL-deltagelse samme år
I januar 2024 blev Julie mor. Hun fortsatte dog træningen frem til OL i Paris, og på imponerede vis nåede hun tilbage på et niveau, der indbragte en sjetteplads ved legene i Frankrigs hovedstad for hende og Amalie Dideriksen i parløb.

Den store forløsning
Lørdag aften kørte Julie Leth karrierens sidste VM-parløb med Amalie Dideriksen. En helt fantastisk kulisse i Ballerup super Arena skabte rammerne. Julie Leth og Amalie Dideriksen leverede spændingen og forløsningen. Et kæmpe punktum for en stor rytters sidste store løb. Julie Leth indstiller således karrieren med det fornemste resultat man kan få – regnbuestriberne og en guldmedalje.

Da Julies karriere startede, var betingelserne for at være kvindelig cykelrytter langt fra, det de er nu. Det var et meget lille miljø af danske kvindelige cykelryttere, og der var meget få penge i sporten. Derfor er jeg imponeret over Julies vedholdenhed, der har ført hende til en virkelig imponerede karriere. Det gør hende til et fantastisk forbillede for unge cykelryttere. Hun er en frontløber for den næste generation. Dansk kvindecykling står markant bedre nu, og den udvikling har Julie spillet en stor rolle i. Det skal hun have tak for, og jeg håber, at hun fortsat vil være en del af cykelsporten på den ene eller den anden måde,” lyder det fra Danmarks Cykle Unions konstituerede formand, Johnny Lillelund.

Fakta om Michael Mørkøv
Født: 30. april 1985 i Kokkedal
Startede i Lyngby Cycle Club

Største landevejsresultater:

  • Vinder af 6. etape af Vuelta a Espana 2013
  • Tre gange dansk mester (2013, 2018, 2019)
  • Vinder af 5. etape af PostNord Danmark Rundt 2015
  • Nr. to i Paris-Tours 2013
  • Seks dage i Tour de Frances bjergtrøje i 2012

Olympiske medaljer:

  • Sølv i holdforfølgelse 2008
  • Guld i parløb med Lasse Norman i 2021
  • Bronze i parløb med Niklas Larsen i 2024

VM-medaljer:

  • Guld i parløb i 2009, 2020 og 2021
  • Bronze i parløb 2008 og 2024
  • Bronze i holdforfølgelse 2007
  • Vinder af 14 6-dagesløb
  • To sejre i DBC Ballerups 3-dagesløb

Teams:

  • 2005-2008 Team GLS
  • 2009-2015 Saxo Bank
  • 2016-2017 Team Katusha
  • 2018-2023 Quick Step
  • 2024 Astana

To gange, i 2008 og 2009, har Mørkøv, som en del af banelandsholdet, modtaget prisen som Året Cykelrytter i Danmark.

I 2025 skal Michael Mørkøv være landstræner i Danmarks Cykle Union.

Fakta Julie Norman Leth
Født: 13. juli 1992 i Mårslet
Startede i Odder Cykel Klub

Største landevejsresultater:

  • Dansk mester i 2011
  • Vinder af GP Cham-Hagendorn 2019
  • Dansk mester enkeltstart 2014
  • Nr. to ved DM 2020
  • Nr. to ved DM enkeltstart 2022

Største baneresultater:

  • U19 verdensmester i pointløb 2010
  • Europamester i parløb med Amalie Dideriksen 2018 og 2019
  • VM-bronze i parløb 2019 med Amalie Dideriksen
  • OL-bronze i parløb med Amalie Dideriksen 2020
  • OL-sølv i parløb med Amalie Dideriksen 2021
  • VM-sølv i pointløb i 2022
  • VM-guld i parløb med Amalie Dideriksen 2024

Teams:

  • 2012 Team Ibis cycles
  • 2013-2016 Hitec Products
  • 2017-2018 Wiggle High5
  • 2019 Bigla Pro Cycling
  • 2020-2021 Ceratizit-WNT
  • 2022-2024 Uno-X

Julie Leth blev årets kvindelige cykelrytter sammen med Amalie Dideriksen i 2021.

Foto til redaktionel omtale: Lars Møller

Dansk Bicycle Club stillede med juniorryttere til espalier. På målstregen tog konferencier, Jens Kasler, imod, sammen med Ballerups borgmester, Jesper Würtzen, konstitueret formand for DCU, Johnny Lillelund, samt de to frivillige, Mattias Blaavand og Nikolai Gersager.

VM banecykling 2024 blev afviklet af Danmarks Cykle Union for UCI. De offentlige partnere var Sport Event Denmark, Ballerup Kommune, Københavns Kommune og Wonderful Copenhagen.

 

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Sport Event Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sport Event Denmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye