Nyt hybridkraftværk på DTU styrker forskning i vedvarende energi
I dag indvies en ny testfacilitet på DTU, der skal styrke forskningen i en vedvarende energiforsyning. DTU og energiselskabet TotalEnergies har i samarbejde bygget et hybridkraftværk, hvor forskere kan teste produktion, lagring og styring af sol- og vindenergi.
De færreste er i tvivl om, at energikilder som sol og vind vil spille afgørende roller i fremtidens energiproduktion. Men en forsyning baseret udelukkende på vedvarende energikilder vil kræve, at teknologierne - i modsætning til i dag - kan integreres i stor skala. Det er nødvendigt for at sikre en stabil el-leverance, der kan matche efterspørgslen, uafhængig af om vinden blæser, og solen skinner.
Derfor har DTU i samarbejde med energiselskabet TotalEnergies bygget et nyt hybridkraftværk ved universitetets forskningsfaciliteter på DTU Risø Campus ved Roskilde.
Anlægget, der hedder Risø Hybrid Power Plant, bliver en central brik i DTU’s forskning i en mere bæredygtig energiforsyning og et vigtigt redskab i arbejdet med at kunne udvikle og afprøve nye teknologier, inden de opskaleres.
”Forskning er en af de vigtigste nøgler til den grønne omstilling. Med Risø Hybrid Power Plant kan vi udvikle de rigtige teknologiske løsninger og gøre dem skalérbare. Det er en testfacilitet, som kommer til at gøre en mærkbar forskel i arbejdet med at omstille energisystemet til 100 procent vedvarende energi,” siger rektor på DTU Anders Overgaard Bjarklev.
Forskerne vil bruge hybridkraftværket til at teste produktion, lagring og styring på tværs af forskellige energiformer. Ved at kombinere flere vedvarende energikilder og samtidig kunne lagre evt. overskudsproduktion er ambitionen at levere en stabil forsyning til elnettet, også i overskyede eller vindstille perioder.
Hvor det i dag kun er muligt at skrue ned for produktionen af el fra vedvarende energikilder, skal forskerne på Risø Hybrid Power Plant udvikle løsninger, der gør det muligt også at ’skrue op’ f.eks. ved lagring og styring af energien.
Hybridkraftværket er et element i forsknings- og udviklingssamarbejdet i centret DTU-TotalEnergies Excellence Centre for Clean Energy (DTEC), som blev etableret i 2022.
“Som partner i DTU-TotalEnergies Excellence Center er vi glade for at kunne indvie det nye hybridkraftværk, som er et testcenter i verdensklasse. Det markerer et vigtigt skridt mod at kunne teste kontrolsystemer til vedvarende energisystemer med tilhørende balancering og optimering af anlæg og produktion. Det vil skabe stor værdi i vores bestræbelser på at indfri ambitionen om at blive en af de største producenter af vedvarende energi på globalt plan i 2030," siger Namita Shah, præsident for TotalEnergies' OneTech-organisation.
Hybridkraftværket består af to vindmøller, to solcelleanlæg, et højkapacitet lagerbatteri samt et avanceret interface til elnettet. Hybridkraftværket høster energien og lagrer den overskydende energi i et batteri, som kan bruges, når produktionen fra de vedvarende energikilder er lav. Det forventes, at også andre teknologier som elektrolyse og Power-to-X på sigt kan indgå i fremtidige faser af de nye, avancerede testfaciliteter.
Den strøm, der produceres, bliver sendt ud i elnettet og bidrager til den samlede danske elforsyning. Selvom det er et mindre anlæg målrettet forskning, vil det kunne producere knap 1 GWh om året, svarende til knap 200 husstandes årlige forbrug. Fremtidige kommercielle fuldskala-hybridkraftværk kan forsyne flere hundrede tusinde husstande med el.
Fakta om teknologierne bag Risø Hybrid Power Plant
Vindturbiner: Hybridkraftværket er forbundet med to vindmøller af typen Vestas V27. Vindmøllerne er ombyggede med effektelektronik, så de kan styres på samme måde som moderne vindmøller. Den seneste Vestas V27 blev sat op den 21. august 2024.
Solceller: Der er opsat to solcelleanlæg, som til sammen udgør 1609 m2 solceller. Halvdelen vender mod syd, den anden halvdel mod henholdsvis øst og vest. Det sydvendte anlæg producerer mest set over hele døgnet, mens det øst-vest-vendte anlæg producerer mest, når forbruget er højest om morgenen og om aftenen.
Batteri: Det kan lagre 1,25 MWh og er monteret i en container. Det svarer til lidt mere end 100 husstandes elforbrug i et døgn.
Fakta om DTU-TotalEnergies Excellence Centre for Clean Energy
DTU-TotalEnergies Excellence Centre for Clean Energy (DTEC) er et offentligt/privat samarbejdsprojekt mellem DTU og TotalEnergies. Samarbejdet fokuserer på forskning, uddannelse og innovation inden for bæredygtig teknologi med fokus på hybridteknologi og systemenergiløsninger (kombineret vind og sol). DTEC blev etableret i 2022.
Nøgleord
Kontakter
DTU Presse
Pressekontakten varetages alle hverdage fra kl. 9-16
Billeder
Links
DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Rektor om aftale for kandidatreform: Det er positivt, at der er blevet lyttet20.12.2024 08:50:44 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om den kommende kandidatreform er blevet genforhandlet. For DTU betyder det, at et forslag om at oprette en alternativ erhvervskandidatordning bliver en realitet.
Nyt center skal understøtte design og fabrikation af mikrochips i Danmark19.12.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Flere danske virksomheder skal kunne designe og fabrikere avancerede chips. Det nye Danish Chips Competence Centre samler derfor de førende aktører på området og giver industrien direkte adgang til viden, netværk og produktionsfaciliteter.
Verdens første 3D metalprint i rummet kommer til Jorden13.12.2024 09:21:34 CET | Pressemeddelelse
DTU har designet et af de første metal-emner, der nogensinde er fremstillet i rummet. Det sendes efter planen lørdag den 14. december til Jorden, hvor det skal undersøges. Resultaterne kan revolutionere, hvordan vi arbejder i rummet.
Biofiltre fra DTU kan mindske udledning af metan fra gylle – og spare penge i landbruget2.12.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
DTU’s test af et biofilter ved en grisefarm viser en markant reduktion af den potente drivhusgas metan. Samtidig viser beregninger, at biofiltret kan være en god forretning, der er langt billigere end de kommende CO2-afgifter.
DTU om kandidatrapport: Vi kommer til at uddanne endnu færre ingeniører20.11.2024 10:12:48 CET | Pressemeddelelse
Kandidatudvalgets arbejde er slut, men DTU er ikke tilfreds med resultatet. Ifølge rektor Anders Bjarklev vil Kandidatudvalgets anbefalinger medføre et betydeligt fald i DTU’s optag af kandidatstuderende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum