Lektor modtager fire mio. kr. til tværfaglig forskning i fosterudviklingens biologiske netværk
Lektor Pia Nyeng modtager en bevilling på fire mio. kr. til at udforske, hvordan biologiske netværk bliver koordineret under udviklingen af et foster.

Forestil dig et indre organ i kroppen på et tidligt foster, der starter som en lille klump af celler. Dette organ skal ikke bare vokse og danne alle de typer af celler, der er nødvendige for dets funktion. Det skal også udvikle forgrenede netværk af nerveceller og blodårer, som skal være placeret rigtigt i organet for, at de kan bidrage med ilt, næringsstoffer og signaler fra vores centralnervesystem til de rigtige celler i organet.
Spørgsmålet er, hvordan disse sameksisterende biologiske netværk bliver koordineret under forsterudviklingen.
Det spørgsmål skal lektor Pia Nyeng fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet undersøge sammen med professor i billedanalyse Aasa Feragen fra Danmarks Tekniske Universitet i et nyt projekt, der modtager en bevilling på fire mio. kr. fra VILLUM FONDEN.
”Vi ved stort set intet om denne proces, da vi ikke tidligere har kunnet karakterisere den. Jeg forventer, at projektet styrker samarbejdet mellem forskere inden for udviklingsbiologi, kunstig intelligens, statistik og geometri. Sammen vil vi tackle et komplekst biologisk spørgsmål, som jeg som biolog ikke ville kunne finde svaret på alene,” siger Pia Nyeng.
Bidrage til forskning i kunstige organer
Formålet med projektet er at optage 3D-film af processen med de biologiske netværk og udvikle nye metoder til at analysere, hvordan netværkene forholder sig til hinanden.
”Vores metoder vil kunne bruges til at analysere andre typer af sameksisterende netværk, og vores resultater vil være vigtige for fremtidig forskning i at lave kunstige organer og for forskning i sygdomme, der skyldes fejl i koordinering af biologiske netværk,” siger Pia Nyeng.
Projektet hedder ’Decoding the coordination of biological networks (DECONET)’. Med i projektet er desuden statistiker Anna Calissano fra Imperial College London og fysiker Silja Heilmann fra Københavns Universitet.
Kontakter
Pressetelefon (ml. 09.00 og 16.00 i hverdagene)
Tlf:2887 0027Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Flere vil have en uddannelse på Roskilde Universitet5.7.2025 17:10:05 CEST | Pressemeddelelse
Roskilde Universitet har i år modtaget 1.895 1. prioritetsansøgninger fra håbefulde studerende in spe. Det svarer til en stigning på fem procent sammenlignet med sidste år.
Forsker fra RUC udnævnt til Børnerådet3.7.2025 09:33:35 CEST | Pressemeddelelse
Sarah Alminde er udpeget som medlem af det nye Børneråd, som skal rådgive regeringen om børns rettigheder og trivsel.
Ny forskning: Når hunden bliver ældres bedste ven3.7.2025 05:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt undersøger, hvordan hunde styrker livskvalitet og skaber sociale bånd for ældre, der lever alene.
Ny forskning: Danske medier holdes i ørerne i et avanceret netværk – men etikken er både til forhandling og under pres26.6.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Den danske medieverden rummer en række redskaber til at sikre ansvarlige medier, men medieansvaret og presseetiske grænser er hele tiden til forhandling. Og under pres, konkluderer studielektor Maria Bendix Wittchen i sin ph.d.-afhandling.
Roskilde Universitet bliver base for nyt videnskabeligt tidsskrift om bæredygtighed26.6.2025 05:45:00 CEST | Pressemeddelelse
RUC skal stå for at udgive The Journal of Sustainability og styrker dermed universitetets profil inden for forskning i bæredygtighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum