Lektor modtager fire mio. kr. til tværfaglig forskning i fosterudviklingens biologiske netværk
Lektor Pia Nyeng modtager en bevilling på fire mio. kr. til at udforske, hvordan biologiske netværk bliver koordineret under udviklingen af et foster.
Forestil dig et indre organ i kroppen på et tidligt foster, der starter som en lille klump af celler. Dette organ skal ikke bare vokse og danne alle de typer af celler, der er nødvendige for dets funktion. Det skal også udvikle forgrenede netværk af nerveceller og blodårer, som skal være placeret rigtigt i organet for, at de kan bidrage med ilt, næringsstoffer og signaler fra vores centralnervesystem til de rigtige celler i organet.
Spørgsmålet er, hvordan disse sameksisterende biologiske netværk bliver koordineret under forsterudviklingen.
Det spørgsmål skal lektor Pia Nyeng fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet undersøge sammen med professor i billedanalyse Aasa Feragen fra Danmarks Tekniske Universitet i et nyt projekt, der modtager en bevilling på fire mio. kr. fra VILLUM FONDEN.
”Vi ved stort set intet om denne proces, da vi ikke tidligere har kunnet karakterisere den. Jeg forventer, at projektet styrker samarbejdet mellem forskere inden for udviklingsbiologi, kunstig intelligens, statistik og geometri. Sammen vil vi tackle et komplekst biologisk spørgsmål, som jeg som biolog ikke ville kunne finde svaret på alene,” siger Pia Nyeng.
Bidrage til forskning i kunstige organer
Formålet med projektet er at optage 3D-film af processen med de biologiske netværk og udvikle nye metoder til at analysere, hvordan netværkene forholder sig til hinanden.
”Vores metoder vil kunne bruges til at analysere andre typer af sameksisterende netværk, og vores resultater vil være vigtige for fremtidig forskning i at lave kunstige organer og for forskning i sygdomme, der skyldes fejl i koordinering af biologiske netværk,” siger Pia Nyeng.
Projektet hedder ’Decoding the coordination of biological networks (DECONET)’. Med i projektet er desuden statistiker Anna Calissano fra Imperial College London og fysiker Silja Heilmann fra Københavns Universitet.
Kontakter
Pressetelefon (ml. 09.00 og 16.00 i hverdagene)
Tlf:2887 0027Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
RUC modtager millionbevilling til forskning i ensomhed blandt ældre20.11.2024 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget midler til 7 nye forskningsprojekter om ensomhed - et af projekterne er fra Roskilde Universitet.
Ny ph.d.-afhandling: Selvstyrende teams i ældreplejen skaber større arbejdsglæde - og nye dilemmaer4.11.2024 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Implementeringen af selvstyrende teams i ældreplejen i Danmark rummer udfordringer og dilemmaer, viser ny forskning fra Roskilde Universitet.
Skal kropsvægt afgøre prisen på din flybillet?29.10.2024 05:15:00 CET | Pressemeddelelse
Er det rimeligt at opkræve flypassagerer betaling for den samlede vægt, de medbringer ombord, inklusive deres kropsvægt? Forsker fra Roskilde Universitet har undersøgt rejsendes holdning til emnet, og de fleste er drevet af egeninteresse frem for bæredygtighed.
Forskere vil fremme forståelsen af bakteriel adfærd17.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Johnny Ottesen og lektor Fatima AlZahra'a Alatraktchi modtager millionbevilling fra VILLUM FONDEN til at undersøge, hvad der sker i et bakteriesamfund, der invaderes af snyltere.
RUC-forskere får EU-midler til bæredygtig rejeproduktion på Bornholm16.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med støtte fra den Europæiske Hav-, Fiskeri-, og Akvakulturfond (EHFAF) og sammen med lokale samarbejdspartnere sætter to forskere fra Roskilde Universitet nu gang i et forsøg med en ny og miljøvenlig produktion af varmtvandsrejer på Bornholm.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum