AAU-forskere modtager 30 millioner kr. til projekt om fremtidens antenne-måleudstyr
Nyt projekt vil udvikle en drone, der kan måle kommunikationen fra og til store ”konstruktioner” såsom fly og skibe. Det vil revolutionere branchen og give både større sikkerhed og store økonomiske og grønne besparelser.

Drone-projektet skal løbe over de kommende fire år og vil kunne gøre en stor forskel for virksomheder i Danmark og ikke mindst globalt. Det er Innovationsfonden, der har bevilget 30 mio. kr. til projektet.
”Nu har jeg været med i snart en menneskealder, og det, at vi nu endelig arbejder på at lave et dansk produceret antenne-målesystem som kan bruges af store virksomheder i hele verden og som ikke kommer til at koste 100 millioner kroner. Det synes jeg er helt fantastisk”, udtaler Gert Frølund Pedersen, som er leder af de forskere fra Aalborg Universitet, der er med i projektet.
Formålet med projektet er at producere et målesystem, der kan måle den kommunikation, der bliver sendt ud fra blandt andet fly og skibe. De såkaldte elektromagnetiske signaler.
Det gør man af flere grunde. Dels for at sørge for, at den energi, man bruger på at kommunikere via signalerne, bliver brugt så hensigtsmæssigt som muligt.
Dels fordi signalerne kan forstyrre andres kommunikation, hvis de ikke fungerer optimalt.
Og endelig for at sikre, at kommunikationen ikke bliver opfanget af andre end dem, den var tiltænkt.
Målingen kommer til at foregå ved hjælp af droner, som nemt vil kunne tilgå flyet eller skibet og undersøge signalerne fra luften.
Indtil nu har det været meget besværligt og omkostningstungt at tjekke kommunikationen. Det har skulle foregå på særlige anlæg og mens flyet holdt stille.
Men med det nye projekt vil dronen altså kunne foretage tjekket når som helst og hvor som helst.
Det vil ikke bare give store besparelser økonomisk men også i forhold til CO2-udledning.
Udover Aalborg Universitet er Innovationsfonden, SDU og virksomheden Quadsat med i projektet.
Og planen er, at man allerede om 18 måneder vil have en første version færdig, som man kan teste ved Aalborgs store antennefacilitet.
Kontakter
Gert FrølundProfessorInstitut for Elektroniske Systemer, AAU
Tlf:99408660gfp@es.aau.dkHelene GottschalkPresse
Tlf:61967253hdg@adm.aau.dkFølg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
Dansk forskning i droner og AI bliver nu opskaleret26.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Droner uden GPS-styring, 3D-print af militærudstyr, satellit-overvågning af Arktis fra rummet, udvikling af AI-styret cybersikkerhed og mange andre opfindelser. Det går pengene til, når Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC) for andet år i træk fordeler 32 millioner kroner til danske forskere og udviklere.
Aalborg Universitet fortsat et top 10 universitet i verden24.6.2025 10:37:31 CEST | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet (AAU) er stadig blandt de allerbedste universiteter, når det kommer til at levere på FN’s verdensmål. I en ny international undersøgelse lander AAU på en 9. plads blandt tusindvis af universiteter.
Ekspertens fem råd til at være en god turist24.6.2025 09:52:20 CEST | Pressemeddelelse
Nej tak til turister. Flere steder vokser modstanden mod turister. Her får du ekspertens fem gode råd, der gør din ferie bedre for både dig selv og de lokale.
Du sagde nej til insekter, men hvad med græs?23.6.2025 09:32:15 CEST | Pressemeddelelse
Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve fra udtrækket. Dermed er vejen banet for en egentlig fødevareproduktion baseret på græs.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum