Skal du ud og rejse i efterårsferien? Pas på ubudne gæster i kufferten!
Eksotiske plantesygdomme og ødelæggende insekter kan gemme sig i frø, frugt, grønt og planter. Efterårsrejsende danskere, der rejser fra Billund Lufthavn, har derfor fredag den 11. oktober kunne få en badeboldt eller et kuffertbælte samt et godt råd af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen til, hvordan man sikrer sig mod at få ubudne med hjem i kufferten, når turen går hjemad igen.
Mere end 200 alvorlige plantesygdomme og skadelige insekter figurerer på Landbrugs- og Fiskeristyrelsens liste over såkaldte ’karantæneskadegørere’. Karantæneskadegørere er betegnelsen for skadelige plantesygdomme og biller, som kan sprede sig, hvis man eksempelvis rejser sydpå og bliver fristet til at tage en eksotisk plante med hjem til Danmark. Bringer man en skadelig bille med til landet, vil den kunne gøre uoprettelig skade på dansk natur og planteproduktion.
”Vi har set store ødelæggelser i andre lande, når en karantæneskadegører er kommet inden for landets grænser. Som rejsende er man selv ansvarlig for at sikre, at man ikke bringer plantesygdomme eller ødelæggende insekter med sig hjem fra ferien. Vores bedste råd til de rejsende er derfor, at man helt undlader at tage planter og frø med hjem fra ferien. Det er den nemmeste måde at undgå, at kritiske plantesygdomme og uønskede kryb kommer til Danmark. Det gælder især, hvis man rejser uden for EU”, siger enhedschef i Landbrugs- og Fiskeristyrelsens kontor for Planter & Biosikkerhed, Kristine Riskær.
Hvis man alligevel ønsker at tage blomster eller frø, frugt, grønt og planter med hjem fra lande uden for EU, skal man altid huske at få et officielt plantesundhedscertifikat. Det er nemlig et lovkrav og en bedre garanti for, at det, man tager med hjem i kufferten, ikke indeholder potentielt ødelæggende insekter eller plantesygdomme.
Landbrugs- og Fiskeristyrelsens besøg i Billund lufthavn er et led i en international oplysningskampagne (#PlantHealth4Life), der har til formål at forhindre skadelige plantesygdomme og insekter i at brede sig. #PlantHealth4Life er en flerårig kampagne, der er udviklet på anmodning af EU-Kommissionen. I år omfatter kampagnen 21 EU-lande.
Som rejsende kan man altid tjekke reglerne på www.borger.dk ved at søge på ’rejse’ og på www.Plantesundhed.dk, hvor det også er muligt at anmelde hvis man har mistanke om fund af alvorlige karantæneskadegørere.
Eksempler på karantæneskadegørere
Plantebakterien Xylella fastidiosa
Der er store områder i Italien, hvor karantæneskadegøren og bakterien Xylella fastidiosa har angrebet plantager med oliventræer, der er ved at blive destrueret. Bakterien medfører både omfattende skader på naturen, men også enorme økonomiske konsekvenser for italienske olivenavlere. Samme bakterie har også angrebet mandeltræer på Mallorca. Xylella er ikke kræsen, og mange danske planter er i risikogruppen for at få plantesygdommen – f.eks. vin, valnød, Rosmarin, blomme, eg, kirsebær. Xylella kan ikke ses med det blotte øje.
Frugtfluer
I EU er der fundet frugtfluer, som kan ødelægge frugtproduktionen og som kan være vanskelige at komme af med. De kan blive indført med frugt, som rejsende tager med hjem fra ferien. Fluerne kan gemme sig i f.eks. mangoer. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen anbefaler derfor, at man ikke tager frugt med hjem fra ferien, men nøjes med at nyde den på ferien.
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)
Tlf:72 18 58 05Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Ny proteinrig græs-is skal give patienter på landets hospitaler kræfterne tilbage15.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Snart kan danskere med behov for ekstra næring få serveret is lavet på proteinrigt kløvergræs. Et hold af danske universitetsforskere har nemlig fundet en løsning på, hvordan man kan bruge græsset og dets proteiner til at lave ekstra næringsrige fødevarer.
Dansk projekt giver den gas: Ny metode skal øge produktionen af grøn biogas4.11.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt dansk initiativ med SEGES og Aarhus Universitet i spidsen har modtaget 11 mio. kr. fra GUDP til et ambitiøst projekt til udvikling af en ny metode til behandling af biomasse. Det skal gøre det mere attraktivt for landbrugere at aflevere gylle til biogasproduktion.
EU-støttet projekt vil gøre tangdyrkning til en økonomisk bæredygtig forretning29.10.2024 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
Den selvejende institution Havhøst har fået lidt over 1 mio. kroner til at undersøge, om og hvordan erhvervsmæssig tangdyrkning kan blive en god forretning.
Fiskerikontrolskibet ’Havternen’ finder mere end 60 ulovlige ål i det fynske øhav22.10.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På baggrund af en anmeldelse om ulovlige redskaber har Landbrugs- og Fiskeristyrelsens kontrolskib ’Havternen’ været på fiskerikontrol i det fynske farvand. Her stod ganske rigtigt 2 lokkeænder, som viste sig at afmærke 16 ulovlige ruser. Ruserne indeholdt mere end 60 ål samt en stor mængde krabber, torsk og skrubber.
Fiskere opsamler spøgelsesnet langs Djurslands kyster9.9.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Glemte fiskenet og andet såkaldt ’marint affald’ fra fiskeriet kan skabe store problemer for både havmiljøet og havets dyr. Blandt andet fordi meget af det er lavet af plastik, som både forurener havmiljøet og kan udgøre en risiko for dyrelivet. To fiskere forsøger nu at gøre noget ved problemet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum