Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Ny nordisk venturefond rejser 385 millioner til investeringer i tidligt stadie deep tech

Del

Med investeringer fra bl.a. Den Europæiske Investeringsfond, EIF, og Danmarks Eksport og Investeringsfond, EIFO, lancerer venturehuset PSV, der har base på DTU, og dens stiftende og ledende partnere den nye venturefond PSV Hafnium, der udelukkende skal investere i tidligt stadie deep tech-iværksættere.

EIF og EIFO skyder tilsammen 285 mio. kr. i den nye nordiske venturefond PSV Hafnium, der har fokus på tidligt stadie deep tech. Partner i PSV Hafnium, Anders Kjær, præsenterer her fonden.
EIF og EIFO skyder tilsammen 285 mio. kr. i den nye nordiske venturefond PSV Hafnium, der har fokus på tidligt stadie deep tech. Partner i PSV Hafnium, Anders Kjær, præsenterer her fonden. Foto: Oliver Ryg Nielsen

Den uafhængige venturefond, PSV Hafnium, har hentet investeringer fra Den Europæiske Investeringsfond, EIF, og Danmarks Eksport og Investeringsfond, EIFO. Som den første danske fond nogensinde, vil PSV Hafnium udelukkende investere i tidligt stadie videnskabs- og teknologibaserede startups med fokus på banebrydende innovation og samfundsforandrende teknologier.

Fonden har som mål at rejse 600 mio. kr. og har for nylig gennemført sin første runde af investeringer. EIF har givet tilsagn om 185 mio. kr., mens EIFO investerer 100 mio. kr. Dertil kommer en række mindre investorer, der bidrager til et ’first close’ på i alt 385 mio. kr.

Mindst 65 pct. af fondens midler skal investeres i det, EIF definerer som klima- og miljømæssigt bæredygtige teknologier. Det er forventningen, at PSV Hafnium kommer til at investere i op mod 30 videnskabsbaserede startups indenfor primært ’new energy’, ’bio solutions’, ’food- & ag-tech’, ’future of compute’, ’health tech’, ’resilience & dual-use tech’, ’new materials’, og ’space-tech’.

Som del af venturehuset PSV, og med PSV Foundry som LP, har PSV Hafnium en stærk tilknytning til DTU - Danmarks Tekniske Universitet, hvor fonden vil kunne trække på blandt andet eksperter indenfor især de naturvidenskabelige kompetencer og innovation.  

Europæiske virksomheder skal kunne få nødvendig kapital

”Deep tech er en af mange veje til at løse vores klimaudfordringer. EIF’s opgave er at sikre, at de europæiske virksomheder kan skaffe sig den kapital, de har brug for - særligt i de tidligste stadier af deres udvikling,” siger Marjut Falkstedt, CEO i EIF.

"Vores investering i denne fond vil hjælpe med at imødekomme et kritisk markedsbehov og sikre, at der er kapital til rådighed for de nye teknologier, der kan spille en afgørende rolle i kampen mod klima- og miljøudfordringer,” fortsætter hun.   

Blåstempling af dansk forskning og partnerteamet

Ifølge EIFOs investeringsdirektør Erik Balck Sørensen ses EIFs investering som en blåstempling af såvel dansk forskning, som PSV Hafniums partnerteam.  

“EIFO arbejder for at sikre, at banebrydende dansk deep tech forskning bliver omsat til reelle samfundsforandrende, kommercielle løsninger. Det er derfor en stor ting for os, at Danmark nu får sin første deep tech fond, der skal imødekomme de tidlige iværksætteres særlige behov for tålmodig og langsigtet arbejdskapital. EIF er en stærk partner og deres investering i PSV Hafnium er en anerkendelse af såvel kvaliteten i dansk deep tech forskning og fondens partnerteam. Med EIFs og vores investering i PSV Hafnium håber vi at sætte fart på kommercialiseringen af den mest lovende forskning indenfor samfundsforandrende teknologier.”

Brobygning mellem forskere og investorer er afgørende

DTUs rektor Anders Bjarklev ser frem til at få en aktør som PSV Hafnium i markedet, da fondens fokus lægger sig i forlængelse af DTU’s forskningsarbejde:

"DTUs vision er at skabe værdi for samfundet og verden gennem forskning, der løser globale udfordringer og støtter opfindelser mod markedet. Brobygning mellem universitets- og venturemiljøer er helt afgørende, hvorfor det har været afgørende for os at støtte PSV Foundry og partnerne i at skabe en fond med 100 pct. fokus på deep tech.”

Teamet bag PSV Hafnium kombinerer en række relevante kompetencer inden for videnskabelig indsigt, virksomhedsudvikling og ventureinvesteringer. Med en dual carry-struktur har partnerteamet stærke incitamenter til at fokusere på både økonomisk og klimamæssig impact.

Bredt sektorfokus i Norden

PSV Hafniums stiftende og ledende partnerteam deler begejstringen over, at den nye og uafhængige fond nu bliver en realitet:

"Vi er utroligt glade for at kunne bidrage til at accelerere tidlige investeringer i ambitiøse danske og nordiske teknologivirksomheder. EIFs opbakning er afgørende for, at lovende deep tech-startups kan se dagens lys. Selvom vi nu er en uafhængig kommerciel venturefond, er vi stolte af at trække på relationerne fra DTU-fortiden. Fondens porteføljeselskaber vil være dybt forankret i unik og ofte patenteret teknologi, der giver fordele i den globale konkurrence. Vi vil fokusere stærkt på løsninger til den grønne omstilling og ser frem til at drage fordel af EIFs og EIFOs erfaringer, især i forhold til deres portefølje af succesfulde venturefonde.”

PSV Hafniums investeringer vil primært rette sig mod virksomheder i pre-seed- og seed-segmenterne, der arbejder med videnskabsbaserede teknologier, som er valideret i laboratorier eller andre relevante miljøer og har et stærk naturvidenskabeligt grundlag.

Fonden har et bredt sektorfokus indenfor et afgrænset geografisk område, nemlig Danmark og Norden. Teamet vil særligt, gennem sin tilknytning til de teknologiske forskningsmiljøer i Danmark, få adgang til deal flow. Dermed vil fonden kunne støtte sine porteføljevirksomheder i deres videre udviklingsrejse.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

EIF og EIFO skyder tilsammen 285 mio. kr. i den nye nordiske venturefond PSV Hafnium, der har fokus på tidligt stadie deep tech. Partner i PSV Hafnium, Anders Kjær, præsenterer her fonden.
EIF og EIFO skyder tilsammen 285 mio. kr. i den nye nordiske venturefond PSV Hafnium, der har fokus på tidligt stadie deep tech. Partner i PSV Hafnium, Anders Kjær, præsenterer her fonden.
Foto: Oliver Ryg Nielsen
Download
Investeringsdirektørerne Erik Balck Sørensen, EIFO (nederst til venstre) og Alessandro Tappi, EIF (nedrst til højre), samt PSV Hafnium-partnerne Anders Kjær (fra venstre), Marianne Hyltoft og Maria Emilie Danø Hoffmann sætter underskrifter på aftalerne.
Investeringsdirektørerne Erik Balck Sørensen, EIFO (nederst til venstre) og Alessandro Tappi, EIF (nedrst til højre), samt PSV Hafnium-partnerne Anders Kjær (fra venstre), Marianne Hyltoft og Maria Emilie Danø Hoffmann sætter underskrifter på aftalerne.
Foto: Oliver Ryg Nielsen
Download
PSV Hafniums partnerteam består af (fra venstre) Anders Kjær, Marianne Hyltoft, Jakob Rybak-Andersen og Maria Emilie Danø Hoffmann
PSV Hafniums partnerteam består af (fra venstre) Anders Kjær, Marianne Hyltoft, Jakob Rybak-Andersen og Maria Emilie Danø Hoffmann
Foto: Oliver Ryg Nielsen
Download

Om PSV Hafnium

PSV Hafnium er en ny, uafhængig dansk tidlig-stadie deep tech VC-fond. Fonden laver tidlige satsninger på forskere, ingeniører og iværksættere, der bygger deep tech startups på tværs af Danmark og Norden. De trækker på deres dybe kendskab til startup-rejsen og deres rødder i forskningsmiljøet på DTU - Danmarks Tekniske Universitet, for at hjælpe iværksætterne med at skalere teknologiske gennembrud til globale løsninger.

På nuværende tidspunkt har PSV Hafnium investeret i fire deep tech startups. Fondens stiftende og ledende partnere består af Marianne Hyltoft, Jakob Rybak-Andersen, Maria Emilie Danø Hoffmann og Anders Kjær.

Læs mere på www.psv.xyz

Om Den Europæiske Investeringsfond (EIF)

Den Europæiske Investeringsfond (EIF) er en del af EIB-gruppen. Den støtter Europas SMV'er ved at forbedre deres adgang til finansiering gennem en række udvalgte af finansielle partnere.

EIF udvikler, fremmer og implementerer egenkapital- og gældsfinansieringsløsninger målrettet SMV'er. EIF fremmer dermed EU's målsætninger om at understøtte iværksætteri, vækst, innovation, forskning og udvikling, samt den grønne og digitale omstilling og beskæftigelse.

Læs mere på www.eif.org

Om InvestEU-programmet

InvestEU-programmet samler flere forskellige former for EU-finansiering under én paraply. Dette gør finansiering af investeringsprojekter enklere, mere effektiv og mere fleksibel, og det bidrager til at opfylde EU's dobbelte mål om grøn og digital omstilling.

Programmet består af tre komponenter: InvestEU-fonden, InvestEU-rådgivningscentret og InvestEU-portalen. InvestEU-fonden implementeres gennem finansielle partnere, som vil investere i projekter ved hjælp af EU-budgetgarantien på 26,2 mia. euro.

Med InvestEU-mandatet sigter europæiske institutioner – ledet af Europa-Kommissionen og EIB-gruppen – mod at mobilisere mere end 372 mia. euro i offentlige og private investeringer for at finansiere bæredygtige investeringer, innovation og jobskabelse i hele Europa i perioden 2021-2027.

Læs mere på www.investeu.europa.eu

Om Venturehuset PSV

Venturehuset PSV (tidligere PreSeed Ventures) blev født ud af DTU - Danmarks Tekniske Universitet, for over 20 år siden og er fortsat baseret på universitetet. PSV er sat i verden for at bane vejen for founders, der bygger virksomheder med visioner for verden. Med dens hybride setup, der består af PSV Foundry, PSV Lab og de to unikke venturefonde, PSV Tech og PSV Hafnium, skaber vi impact på tværs af økosystemet for startups. De gentænker eksisterende rammer og modeller for at sætte et aftryk, der spreder større ringe i vandet end hver enkelt fond, investering eller iværksætter kan alene.

læs mere på www.psv.xyz

Om PSV Foundry

PSV Foundry er investor i PSV Hafnium. Med en evergreen investeringstilgang, lukker PSV Foundry kritiske huller for startups med langsigtet og risikovillig kapital. Funderet med rødder på DTU - Danmarks Tekniske Universitet, er målet at være pioneer og katalysator for transformative strømninger i økosystemet.

Læs mere på www.psv.xyz/foundry

Om Danmarks Eksport- og Investeringsfond

EIFO er Danmarks nationale erhvervsfremmende bank og officielle eksportkreditinstitut i én og samme finansielle institution.

Med et samlet engagement på over DKK 150 milliarder og aktiviteter i mere end 100 lande tilbyder EIFO finansielle løsninger til danske virksomheder og deres globale partnere, ligesom vi investerer i startups og fonde.

Vi arbejder for at åbne døre for global forretning, skubbe på den grønne omstilling, løfte innovative teknologier og bidrage til Danmarks sikkerhed.

Med risikovillig finansiering baner vi vejen for dem, der tør tænke større.

Læs mere på www.EIFO.dk

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye