Øresundsbron

Begejstrede biologer finder ny græshoppeart på Peberholm

Del

En helt ny græshoppeart er fundet på den kunstige ø i Øresund.

“Vildt fund” er en af kommentarerne på arter.dk om det særlige fund, der er gjort på Peberholm.

Græshoppearten Aiolopus thalassinus er fundet på Peberholm. Foto: Jan Fischer Rasmussen
Græshoppearten Aiolopus thalassinus er fundet på Peberholm. Foto: Jan Fischer Rasmussen

Græshoppearten hedder Aiolopus thalassinus og er helt ny i Danmark. I 2020 var der en stor sværm af arten, som koloniserede Øland og Gotland i Sverige, men ellers er den ikke set i Skandinavien. 

– Det er muligt, at bestanden på Peberholm har samme oprindelse som den fra 2020, hvor arten koloniserede Öland og Gotland, siger Hans Ohrt, miljøekspert på Øresundsbron.

Ved en bioblitz på Peberholm i slutningen af august blev den nye græshoppeart fundet af flere eksperter, som deltog i den intensive registrering af biologisk aktivitet på øen.

Jan Fischer Rasmussen er en af dem. Han fortæller, at den specielle græshoppe blev fundet på Peberholms nordlige og mere åbne område med lavtvoksende planter.

– Jeg så en græshoppe, der virkede lidt “tung” i flugten. Jeg fulgte den for at se, om det kunne være noget interessant. Da jeg så den sidde på jorden foran mig, gik det op for mig, at jeg aldrig havde set en dansk græshoppe med så kraftigt mønstrede forvinger. Jeg tænkte straks, at det kunne være noget nyt, siger Jan Fischer Rasmussen.

To andre biologer kom forbi i nærheden, og den ene havde et net med, som skulle vise sig at blive nyttigt.

– Jeg råbte til ham, at jeg skulle bruge det, da "her er en mærkelig græshoppe". Jeg fik fanget græshoppen. Den blev puttet i et lille glas, og nu var jeg næsten helt sikker på, at den måtte være ny for landet. Men ingen af os vidste, hvilken art det kunne være, siger Jan Fischer Rasmussen.

Græshoppen blev fotograferet, og ved hjælp af iNaturalists app forsøgte de at identificere arten. Øverst på listen stod Aiolopus thalassinus.

– Efter at have kigget på billeder af denne art var der ingen tvivl: Det måtte være den. Fundet skabte en stor begejstring, siger Jan Fischer Rasmussen.

Fakta: Peberholm 

  • Peberholm er en kunstig ø, der blev skabt som en del af Øresundsforbindelsen og fungerer som overgang mellem tunnel og bro.
  • Peberholm er ca. 130 hektar stor og fire kilometer lang. 
  • Sammen med naboøen, Saltholm, og det omkringliggende hav er øen en del af et Natura 2000-område 142. Natura 2000 er et netværk af værdifulde naturområder med arter eller levesteder, som anses for at være særligt beskyttelsesværdige i et europæisk perspektiv.  
  • Siden 2021 er den oprindelige strategi - at overlade Peberholm til sig selv - blevet suppleret med naturplejende indsatser på omkring 10 procent af øen. Målet er at styrke biodiversiteten, da øget vegetation havde medført en nedgang i visse lyskrævende plantearter og fugle, som trives i et mere åbent landskab. 
  • Siden de naturplejende rydninger begyndte i 2021, er flere arter vendt tilbage efter tidligere at være forsvundet fra øen.

Nøgleord

Kontakter

Om Øresundsbron

Øresundsbron bygger broer mellem mennesker, muligheder og oplevelser i hele Øresundsregionen. Øresundsbro Konsortiets opgave er at eje og drive Øresundsbron - en bro, en tunnel og den kunstige ø, Peberholm. En 16 kilometer lang fast forbindelse mellem Danmark og Sverige.

Følg pressemeddelelser fra Øresundsbron

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Øresundsbron

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye