Cepos

CEPOS: Sådan får politikerne sparket gang i produktivitetsvæksten

Del

Produktivitetsvækst har siden 1979 været nøglen til at sikre vækst og velstand, viser ny beregning fra CEPOS. Men produtivitetsvæksten er voldsomt aftagende, og det er derfor afgørende, at politikerne laver reformer, der styrker den danske produktivitetsudvikling

Mia Amalie Holstein
Mia Amalie Holstein Foto: Jakob Melgaard

I Danmark arbejder folk færre timer end i de fleste andre lande. Alligevel har vi højere velstand end de fleste. Det skyldes, at danskerne er mere produktive end folk er flest.

Men hvor vigtig er produktivitet for væksten? Svaret er enkelt: Det er altafgørende, påpeger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.

"Danmark er i dag næsten dobbelt så rigt per indbygger som i 1979. Havde vi ikke haft den produktivitetsstigning, ville vi i dag være 4 pct. fattigere end i 1979," siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.

En beregning fra CEPOS viser, at BNP pr. indbygger fra 1979 til 2023 er vokset med 91 procent. Hvis vi ikke havde øget beskæftigelsen i samme periode, ville væksten kun være blevet 76 pct. Uden en reduktion i arbejdstiden ville væksten have været 117 pct. Men uden produktivitetsvækst ville vi i dag være 4 pct. fattigere end i 1979.

Men som også er blevet påpeget af vismændene, er vores produktivitetsvækst voldsomt aftagende. De seneste fire år har produktivitetsvæksten været helt nede på 0,7 pct. om året. Og det er en alarmerende udvikling, påpeger Mia Amalie Holstein.

”Vil vi øge vores produktivitet, så er det oplagt at reducere selskabsskatten, konkurrenceudsætte offentlig service eller reducere regelmængden. F.eks. er lovmængden målt på antal ord tredoblet siden 1989. Det er bestemt ikke befordrende for en høj produktivitet,” siger Mia Amalie Holstein og fortsætter:

”Vækst opstår, fordi vi mennesker er kreative, opfindsomme og risikovillige. Det er blandt andet de millioner daglige mytterier mod den traditionelle og rutineprægede tænkning, der skaber væksten. Og her er det helt afgørende, at vi ikke tager luften ud af alle idéerne ved at pakke os ind i regler og administration,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.

Hun understreger, at det er vigtigt, at vismændene i endnu højere grad end i dag lægger pres på politikerne for at øge produktiviteten:

”Det er vismændenes opgave at komme med anbefalinger, der kan styrke den danske produktivitetsudvikling. Og det er helt nødvendigt. For politikerne har en naturlig forkærlighed for reformer, som gavner statens finanser, frem for reformer som forbedrer produktiviteten," siger Mia Amalie Holstein og tilføjer: 

"For mens selskabsskattelettelser øger produktiviteten og danskernes lønninger på sigt, så giver de - modsat f.eks. arbejdsmarkedsreformer - ikke penge i statskassen, som politikerne kan give tilbage til deres vælgergrupper,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.

Mia Amalie Holstein kan kontaktes på 53 55 71 77 for uddybende kommentarer.

null
Kilde: Danmarks Statistik samt CEPOS-beregninger

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye