Falck

7 ud af 10 medarbejdere taler ikke om mistrivsel

Del

I anledningen af World Mental Health Day sætter Falck fokus på de udfordringer, som danske medarbejdere står overfor i forhold til mental trivsel på arbejdspladsen. Trods et øget fokus på mental trivsel oplever mange danskere et vedvarende højt arbejdspres, og det er desværre fortsat svært at tale åbent om mental mistrivsel på arbejdspladsen – især når det relaterer sig til arbejdspres.

Op til World Mental Health Day den 10. oktober, som i år fokuserer på sammenhængen mellem arbejde og mental trivsel, har Falck spurgt danskerne ind til, hvordan det står til med den mentale trivsel på arbejdspladsen. Selvom danske arbejdspladser har øget fokus på mental sundhed, og selvom alle mennesker kan opleve perioder med højt arbejdspres eller livsbegivenheder, der tærer på energien, viser undersøgelsen, at det stadig ikke er let at tale åbent om mistrivsel på arbejdspladsen. Når det kommer til tilliden mellem den enkelte medarbejder og nærmeste leder, tegner der sig dog et mere positivt billede. De nye data er indhentet gennem Falcks sundhedsbarometer.


Falcks Sundhedsbarometer 2024, der omfatter 3.000 danskere, viser at: 

  • 7 ud af 10 føler ikke, at deres arbejdsplads har en kultur, der tillader åben snak om mental trivsel
  • Hver sjette dansker i arbejde oplever ofte eller hele tiden, at arbejdspresset er for stort
  • 3 ud af 4 danskere føler sig trygge ved at gå til deres nærmeste leder, hvis de ikke trives på arbejdspladsen


Chefpsykolog i Falck, Jakob Vindbjerg Nissen, der dagligt arbejder tæt sammen med danske virksomheder og organisationer, er overrasket over undersøgelsens resultat:

 ”Det er problematisk, at det umiddelbart er så svært at tale om noget så afgørende som vores velbefindende på arbejdspladsen. Særligt vanskeligt er det, når roden til mistrivsel bunder i noget arbejdsrelateret. Det er ofte nemmere at tale om sygdom i familien end at tale med sin leder om et for højt arbejdspres. Heldigvis har mange arbejdspladser i dag et øget fokus på trivsel, og vi kan se, at de virksomheder, der har reelle trivselspolitikker og løbende indsatser, er bedre til at forebygge og håndtere medarbejdere med stresssymptomer," siger Jacob Vindbjerg Nissen.

Hver sjette oplever for højt et arbejdspres
Når en medarbejder udvikler stress, bunder det ofte i en kombination af forskellige faktorer, men det er tydeligt, at der er en sammenhæng mellem oplevet arbejdspres og risikoen for at udvikle stress og depression. Undersøgelserne i årets Sundhedsbarometer viser, at 35% af de danskere, der er i højrisikogruppen for at udvikle stress og depression, oplever et for stort arbejdspres, mens det kun gælder for 11% af de danskere, der ikke umiddelbart er i risiko for stress og depression.

Ud af de adspurgte i undersøgelsen svarer hver sjette dansker, at de ofte eller hele tiden oplever, at arbejdspresset er for stort.

"Det er ikke nødvendigvis farligt at have travlt eller et højt arbejdspres, så længe det er i en afgrænset periode. Men oplevelsen af et for stort arbejdspres vil med tiden flyde over i privatlivet, der så også begynder at være for meget. Andre gange er det både arbejdet og det private, der stresser den enkelte.  Hvis du af forskellige grunde er følelsesmæssigt presset, er du også mere tilbøjelig til at opleve et for stort arbejdspres – og omvendt. Derfor er det særligt vigtigt at være opmærksom på sig selv, sine nærmeste og kolleger i pressede perioder og i det hele taget," siger chefpsykolog Jakob Vindbjerg Nissen.

På trods af de bekymrende tal er der dog også positive tegn. Ved adspurgt nævner 3 ud af 4 danskere, at de ville føle sig trygge ved at gå til deres nærmeste leder, hvis de ikke trives på arbejdspladsen. Dog viser barometeret, at dem der reelt er i mistrivsel ville have svært ved at gå til sin nærmeste leder: 45% af personer med høj risiko for stress og depression føler sig ikke komfortable med at fortælle deres leder om deres mistrivsel. Kun 19% af dem, der ikke umiddelbart er i risiko, føler det samme ubehag.

Om Falcks Sundhedsbarometer
Sundhedsbarometeret er en årlig undersøgelse, der kortlægger danskernes mentale helbred. Undersøgelsen er gennemført af Norstat og baseret på 3.000 repræsentative besvarelser fra danskere mellem 16-75 år. Med afsæt i WHO-5-metoden indekseres, hvilke danskere der er i størst risikogruppe for at udvikle stress og depression baseret på deres svar til centrale spørgsmål om deres følelsesmæssige velbefindende.

Om Falck Danmark

Gennem mere end 100 år har Falck samarbejdet med kommunale og nationale myndigheder med henblik på at forebygge ulykker, sygdom og nødsituationer, at redde og hjælpe forulykkede og nødstedte hurtigt og kompetent samt at rehabilitere syge og tilskadekomne. Dette har gjort os internationalt førende inden for healthcare, ambulancetjenester og brandberedskab.

Falck har i dag aktiviteter i 26 lande og har omkring 25.000 medarbejdere.

Følg pressemeddelelser fra Falck

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Falck

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye