Længerevarende udmattelse efter covid-19 er mindre udbredt end frygtet
Udmattelse som senfølge efter smitte med covid-19 er mindre udbredt end frygtet, viser nyt studie fra Statens Serum Institut. Udviklingen ses især efter, at vaccinationerne blev indført, og at omikron-varianten blev den fremherskende covid-19-variant.

Senfølger efter covid-19 kan manifestere sig med mange forskellige symptomer. En af de gennemgående er længerevarende udmattelse. Flere studier fra USA har rapporteret, at længerevarende udmattelse efter covid-19 er udbredt og er en stor belastning for den enkelte patient og sundhedsvæsenet.
Men nu viser et nyt, stort studie fra Statens Serum Institut (SSI), at udmattelse efter covid-19 er mindre udbredt end frygtet, især efter vaccinationerne blev indført, og efter omikron-varianten indtog scenen.
”Det er betryggende at se, at de fleste i vores studie ikke oplevede træthed og udmattelse i sådan en grad, at man kunne tale om klinisk relevant længerevarende udmattelse. Det gjaldt uanset, om de var smittede eller ej,” siger professor og afdelingschef på SSI Anders Hviid, der har ledet studiet.
Ved at bruge data fra den store national senfølgeundersøgelse EFTER-COVID og danske registre fulgte forskerne fra SSI ca. 25.000 personer, der blev testet positive for covid-19, samt 25.000 kontrolpersoner, der ikke var smittede.
Deltagerne besvarede en række spørgsmål om udmattelsessymptomer, der resulterede i en udmattelsesscore. En score fra 10 til 21 betragtes som normal, og en score på 35 og derover betragtes som et tegn på klinisk relevant udmattelse. Deltagerne besvarede spørgeskemaet gentagne gange over en længere periode.
På intet tidspunkt sås en gennemsnitlig score iblandt de smittede på over 21, og der var ikke den store forskel sammenlignet med de ikke-smittede kontrolpersoner. Eksempelvis rapporterede de smittede en gennemsnitlig score på 20,1 seks måneder efter smitte, hvor kontrolpersonerne rapporterede 19,6.
Patienter, der blev indlagt på hospitalet med covid-19, havde den største stigning i udmattelsesscore sammenlignet med test-negative kontrolpersoner. Stigningen i udmattelsesscore var også større for personer, der blev testet positive tidligt i pandemien, hvor de fleste endnu ikke var vaccineret. I studiet var 85 procent vaccinerede, og de fleste var smittet med den senere omikron-variant.
”Selvom vi ikke ser nogen reel stigning i længerevarende udmattelse hos smittede generelt, kan vi ikke afvise, at der er enkelte, der er blevet rigtig hårdt ramt og lider af invaliderende træthed efter covid-19. Men vores resultater støtter, at dette heldigvis er meget sjældent,” siger Anders Hviid.
Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Forskere kortlægger genetikken bag kroppens evne til at styre saltbalancen1.4.2025 10:14:41 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie ledet af Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet har kortlagt 31 genvarianter, der har betydning for kroppens evne til at regulere saltbalancen. Resultaterne giver ny indsigt i, hvordan en lille kirtel i hjernen spiller en central rolle.
Nyt studie: Graviditet med diabetes kan påvirke barnets hjerte31.3.2025 13:02:24 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende dansk forskningsprojekt viser, at babyer født af mødre med diabetes har små forskelle i hjertets opbygning, som muligvis kan øge deres risiko for hjertesygdom senere i livet.
Influenzasmitte: Høj tilslutning og ny vaccine har beskyttet de sårbare28.3.2025 10:05:38 CET | Pressemeddelelse
Influenzasæsonen 2024/2025 har været en af de mest intense i mange år. Heldigvis har en høj tilslutning til influenzavaccination samt introduktionen af en ny, mere effektiv vaccine bidraget til at beskytte de mest sårbare grupper.
Kurven er knækket: Influenzasmitten falder for anden uge i træk19.3.2025 13:57:00 CET | Pressemeddelelse
Nu daler tallene efter en vinter med udbredt smitte. Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at influenzasæsonen går mod sin afslutning, men advarer mod at slippe forsigtigheden for tidligt.
SSI-direktør fem år efter ’patient 0’: Pandemien har rustet os26.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Da en hidtil ukendt virus dukkede op, fulgte en dramatisk og ressourcekrævende tid, der samtidig gav vigtige erfaringer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum