18,5 millioner til stærkere forskningsmiljøer på erhvervsuddannelserne
Seks forskningsprojekter har fået midler af Danmarks Frie Forskningsfond til at styrke og udvikle kvaliteten af erhvervsuddannelserne og understøtte forskning i arbejdspædagogik og praksislæring på de forberedende grunduddannelser.
Bæredygtighed på uddannelserne, en undersøgelse af elevernes narrativer og erhvervsskolernes samarbejde med kommunen er nogle af de emner, som de seks forskningsprojekter dykker ned.
»På trods af de snævre rammer for denne pulje, er der mange forskellige vinkler både teoretisk og metodisk på problemstillingerne. Der er f.eks. både fokus på narrativet omkring uddannelserne, men også undervisernes rolle i at gøre det attraktivt at tage en erhvervsuddannelse,« siger Ane Qvortrup, som er formand for det tematiske udvalg DFF | Tematisk forskning - Grundskolen og erhvervsuddannelserne, som har vurderet ansøgningerne til puljen.
En todelt pulje
Midlerne udmøntet til de seks forskningsprojekter er en del af de tematiske uddelinger, som er fastsat fra politisk side, og er opdelt i to mindre puljer.
En del af midlerne er afsat til at styrke og udvikle kvaliteten og attraktiviteten af erhvervsuddannelserne og opbygge en stærkere og mere praksisrettet forskning om netop erhvervsuddannelserne.
Den anden del af midlerne er afsat til at understøtte forskning i arbejdspædagogik og praksislæring på bl.a. de forberedende grunduddannelser og skal styrke undervisernes viden om den praktiske tilgang til læring.
»Ønsket med puljen er at styrke forskningen inden for erhvervsuddannelserne, som generelt er et svagt prioriteret forskningsområde. De seks nye, spændende forskningsprojekter kan være med til at styrke og udvikle kvaliteten af forskningen på området og dermed bidrage til at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive,« siger Søren Serritzlew, formand for bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond.
Find de seks forskningsprojekter her.
Fakta om uddelingen til ’Stærkere forskningsmiljøer for erhvervsuddannelserne’
Fonden har modtaget i alt 16 ansøgninger til puljen, og der er uddelt midler til seks projekter. Succesraten er 34,7 % målt på beløb og 37,5 % på antal ansøgninger.
Puljen ’Stærkere forskningsmiljøer for erhvervsuddannelserne og arbejdspædagogik og praksislæring’ er en del af de tematiske uddelinger, som er en politisk, strategisk satsning inden for et bestemt tema, som er åbent for bidrag fra alle videnskabelige områder, der kan bidrage med viden til temaet. Tematisk forskning fungerer som et supplement til den frie, uafhængige forskning, der er baseret på forskernes egne nysgerrighedsdrevne initiativer.
Puljen er todelt, og der har været afsat 19,7 millioner kroner til at styrke og udvikle kvaliteten og attraktiviteten af erhvervsuddannelserne og opbygge en stærkere og mere praksisrettet forskning om netop erhvervsuddannelserne. Der har også været afsat 9,9 millioner kroner til at understøtte forskning i arbejdspædagogik og praksislæring på de forberedende grunduddannelser.
Fonden har uddelt 18,5 millioner kroner i alt til puljen. Det tematiske udvalg har vurderet, at der ikke har været nok kvalificerede ansøgninger til at udmønte alle midlerne.
Danmarks Frie Forskningsfond har siden 2018 udmøntet forskningsbevillinger inden for politisk fastsatte temaer, som er finansieret ved årlige politiske aftaler om fordeling af forskningsreserven.
Kontakter
Tine Sloth BækgaardFuldmægtig
Tlf:+45 72 31 83 79tsbd@ufm.dkOm Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den nybrudskabende forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder. Fonden uddeler også hvert år tematiske midler til politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
95 millioner kroner til at udvikle dansk psykiatriforskning12.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 95 millioner kroner til 34 nye, originale forskningsprojekter, der skal bidrage til at skabe bedre rammer for forskning i psykiatrien. Initiativet skal skabe bedre rammer for forskning i forebyggelse af mistrivsel og psykiske lidelser og behandlingen af psykiske lidelser. Samtidig skal initiativet styrke de faglige miljøer og muligheden for at rekruttere og fastholde medarbejdere på tværs af det samlede psykiatriområde.
Ny forskning skal bidrage til bæredygtig udvikling i Arktis6.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
10 nye forskningsprojekter skal bidrage til at styrke den bæredygtige udvikling i Arktis gennem en større forståelse af klimaforandringerne og deres betydning for biodiversitet, økosystemer, kulturarv og levevilkår.
575 millioner kroner giver ny dansk forskning flyvehøjde23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra kvantefysik til etnografiske feltstudier. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 575 millioner kroner til fri forskning til 192 nye, excellente forskningsprojekter på tværs af de videnskabelige hovedområder.
61 lovende forskningsprojekter skal styrke den patientnære forskning22.10.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har uddelt 192 millioner kroner til 61 nye forskningsprojekter. Projekterne skal hver især bidrage med ny viden og styrke den patientnære kliniske og uafhængige forskning.
Danmarks Frie Forskningsfond lancerer ny fondsstrategi10.10.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond præsenterer nu sin nye strategi for 2024-2026, Fri forskning i en verden under forandring, der skal skabe et solidt grundlag for dansk forsknings fortsatte udvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum