KL: Regeringen viser politisk mod til at styrke velfærdsuddannelserne
Der er mange gode takter i regeringens udspil til reformer af ungdoms- og professionsuddannelserne. Det er vigtigt at styrke professionsuddannelserne og sikre attraktive ungdomsuddannelsestilbud i hele landet, men det er vigtigt også at sikre, at de elever, der i dag gør brug af 10. klasse, bliver fanget op af de nye tilbud.
Regeringen skal have ros for at udvise modet til at nytænke ungdomsuddannelserne og investere i bedre uddannelser for lærere, pædagoger, socialrådgivere og sygeplejersker.
Sådan lyder reaktionen fra Thomas Gyldal Petersen, formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg, efter regeringen tirsdag præsenterede sit bud på reformer af ungdomsuddannelserne samt de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
”Det er godt, at regeringen tør at tage fat om problemerne og udfordre status quo her. For hvis ikke vi gør det mere attraktivt at søge ind på velfærdsuddannelserne og får indrettet vores ungdomsuddannelser mere efter de unge og faldende ungdomsårgange, er det selve fundamentet under vores samfundsmodel, der er på spil,” siger han.
Godt tænkt med epx-linjen
KL-udvalgsformanden roser derfor regeringens forslag om at oprette den såkaldte epx-linje, som bliver en gymnasial studieretning, der bl.a. kan ligge fysisk på erhvervsskole eller et gymnasium, men som skal rettes mod at læse videre på en professionsuddannelse eller erhvervsuddannelse.
”I dag tvinger vi for mange unge til at træffe store valg meget tidligt i livet. På epx kan de få større kendskab til velfærdsfagene, mere tid til at overveje deres beslutninger og blive en del af et attraktivt studiemiljø. Og så er der fokus på, at vores ungdomsuddannelser skal være alle steder i landet. Det er godt tænkt,” siger han.
Han understreger, at det almene gymnasium også bør gøre mere for at pege ind mod velfærdsuddannelserne. Det kan fx være ved at oprette velfærdslinjer på stx og gøre det muligt at vælge fag som pædagogik.
Vigtigt med styrkede professionsuddannelser
Ikke kun de gymnasiale uddannelser skal reformeres med regeringens udspil. Regeringen lægger bl.a. også op til at investere i et kvalitetsløft af professionsuddannelserne. Det møder opbakning hos Thomas Gyldal Petersen.
”Hvis flere skal have lyst til at blive pædagog eller sygeplejerske, er der brug for at styrke netop de uddannelser. Kommunerne har igennem mange år efterspurgt en styrkelse af særligt pædagoguddannelsen, så det er vigtigt, at det arbejde sættes i gang hurtigst muligt. Det er her og nu, at velfærdssamfundet mangler dygtige hænder og hoveder,” siger han.
KL-udvalgsformanden peger på, at det er positivt, at regeringen er optaget af at skabe attraktive efter- og videreuddannelsestilbud, og ser frem til dialogen om, hvad det kommer til at betyde for arbejdsgiverne.
Samtidig opfordrer Thomas Gyldal Petersen regeringen og forligspartierne til at tage højde for finansieringen af alle dele af uddannelsesopgaven, herunder kommunernes praktikopgave, når de sætter sig til forhandlingsbordet.
Griber vi alle unge?
Mens der altså er mange gode takter i regeringens udspil, påpeger Thomas Gyldal Petersen, at det er vigtigt at sikre, at de elever, der i dag gør brug af 10. klasse, også bliver fanget op af de nye tilbud.
”Vi vil meget gerne i dialog med regeringen om, hvordan vi så håndterer de mange forskellige unge, der i dag går i 10. klasse, og hvor kommunerne stadig har en rolle at spille. Der er brug for tilbud til de både ressourcestærke unge, som fx fortryder et efterskoleophold, og de udfordrede unge i denne aldersgruppe,” siger han.
Til sidst understreger Thomas Gyldal Petersen, at KL går konstruktivt ind i drøftelserne om reformerne – ikke mindst også, hvordan økonomien bag skal skrues sammen, når nu opgaverne bliver ændret, og der skal oprettes nye uddannelsesveje.
Kontakter
KL's pressevagt
Tlf:33703333Om KL
KL er interesseorganisation for de 98 kommunalbestyrelser og arbejder for, at kommunerne har de bedst mulige rammer til at prioritere velfærd og økonomi og til at udvikle kommunen lokalt. KL bidrager til – sammen med kommunerne – at videreudvikle det danske kommunestyre og lokaldemokrati. KL er samtidig arbejdsgiverorganisation og forhandler overenskomster for kommunernes ca. 500.000 ledere og medarbejdere.
Læs mere: www.kl.dk
Følg pressemeddelelser fra KL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KL
KL tager godt imod politisk aftale om rød løber for produktionsvirksomheder21.11.2024 15:02:37 CET | Pressemeddelelse
Det er positivt, at regeringen og aftalepartierne gør det tydeligt, at den røde løber for produktionsvirksomheder skal rulles ud i alle dele af Danmark. Sådan lyder det fra KL-formand Martin Damm i en reaktion på dagens politiske aftale.
At få flere på fuldtid kræver en stor indsats - men det lønner sig21.11.2024 09:00:35 CET | Pressemeddelelse
Der er gevinster at hente på arbejdsmiljø, sygefravær og faglighed, når medarbejdere går fra deltid til fuldtid, viser erfaringer fra kommunerne, der er samlet i et nyt inspirationskatalog.
KL om grøn trepart: Vi skal i fællesskab skrive grøn danmarkshistorie18.11.2024 11:26:53 CET | Pressemeddelelse
Det er en stor aftale for naturen, klimaet og de danske arealer, som i dag er landet. Kommunerne er klar til at løfte opgaven i fællesskab med de lokale landmænd og naturorganisationer, så vi sammen kan nå de ambitiøse mål, lyder det fra KL.
KL: Vi skal arbejde for, at sundhedsreformen ikke bliver en centraliseringsøvelse15.11.2024 11:40:32 CET | Pressemeddelelse
Vi har i mange år diskuteret, hvordan vi skal indrette fremtidens sundhedsvæsen, så vi kan løse de udfordringer, vi står med, når der bl.a. kommer flere ældre og flere med kroniske sygdomme. Nu har et politisk flertal tegnet stregerne for fremtidens sundhedsvæsen, og kommunerne spiller en stor rolle i det arbejde, der ligger forude, lyder det fra KL.
KL: Forslag om obligatorisk statsgaranti er et hårdt slag mod kommunernes frihedsgrader6.11.2024 19:28:22 CET | Pressemeddelelse
Regeringen lægger op til at fjerne store kommunale frihedsgrader til selv at skabe balance mellem indtægter og lokalt velfærdsniveau. Det er et stort problem, at embedsmænd i staten skal fastsætte skattegrundlaget, lyder det fra KL’s formand og næstformand.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum