KP-rektor glæder sig over den nye EPX - men forudser studerende med svagere studieforudsætninger
Regeringen vil sænke kravene til, hvem der i fremtiden kan søge ind på pædagog- og socialrådgiveruddannelsen. KP-rektor Anne Vang Rasmussen forudser risiko for øget frafald på begge uddannelser
SVM-regeringen har netop præsenteret et udkast til en ny ungdomsuddannelsesreform, der bl.a. indeholder en helt ny uddannelse kaldet epx.
Der er tale om en erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, som ifølge regeringen skal være et alternativ til den nuværende almene gymnasieuddannelse (stx).
KP-rektor Anne Vang Rasmussen er glad for, at regeringen vil reformere ungdomsuddannelsesområdet, og glæder sig særligt over, at reformen indeholder et øget fokus på praksisfaglighed i den nye EPX:
"Jeg er ret vild med rigtig mange af tiltagene i reformudspillet. Hvor er det godt, at der ikke lukkes døre for de unge - uanset hvilken ungdomsuddannelse de vælger, vil de altid kunne bygge ovenpå. Hvor er det godt, at der tænkes i ungemiljøer og fællesskaber for alle unge uanset valg af ungdomsuddannelse. Og hvor er det godt, at der kommer en ny EPX med fokus på praksisrettet undervisning og undervisere med mange forskellige faglige baggrunde".
Anne Vang Rasmussen glæder sig også over, at regeringen har fokus på professionsuddannelserne i arbejdet med at etablere en ny ungdomsuddannelse. Men der er alligevel flere elementer ved den nye epx, som hun undrer sig over.
Forskel på adgangskrav
Blandt andet kræver det kun en toårig epx at søge ind på pædagog- og socialrådgiveruddannelsen, mens en treårig epx åbner dørene til de øvrige professionsuddannelser som fx lærer- og sygeplejerskeuddannelsen.
“Det giver ikke mening, at der skal stilles færre faglige krav til at søge ind på vigtige uddannelser som pædagog- og socialrådgiveruddannelsen. Pædagoger står med et kæmpe ansvar for vores børn og unge, og socialrådgivere sidder med komplicerede juridiske sager."
"Jeg er særligt bekymret for de reducerede krav i danskfaget. For det er vanskeligt at forestille sig, at du med meget svage skriftsproglige forudsætninger som socialrådgiver for eksempel skal kunne skrive en begrundelse for at tvangsfjerne et barn. Eller at du som pædagog skal kunne arbejde med børns sproglige udvikling, hvis du ikke selv er særlig stærk i det. Vi har virkelig brug for veluddannede og stærke socialrådgivere og pædagoger i Danmark".
Anne Vang Rasmussen er også bekymret for, at den korte ungdomsuddannelse vil føre til meget unge studerende og et større frafald på professionsuddannelserne:
“Vi kan altså potentielt se frem til at optage 17-årige epx-studenter, der ikke har haft et eneste fag på højt niveau med deres ungdomsuddannelse. Det vil givetvis betyde et langt større frafald”, advarer Anne Vang Rasmussen.
A-niveau gør en forskel
Jo bedre faglige forudsætninger de studerende har på KP i dag, når de bliver optaget på uddannelsen, jo større er sandsynligheden for, at de gennemfører uddannelsen. Og med et stærkt fagligt udbytte.
“Vi kan fx se, at studerende med matematik på A-niveau fra deres ungdomsuddannelse klarer sig markant bedre på lærer-, pædagog-, sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelsen end medstuderende uden matematik på A-niveau. Men med den nye toårige epx-uddannelse vil ingen af de kommende pædagog- og socialrådgiverstuderende have et eneste fag på A-niveau", siger Anne Vang Rasmussen.
Anne Vang Rasmussen peger også på, at det er nødvendigt, at stx - også fremadrettet - peger i retning af både professionsuddannelserne og universitetet:
“Det kan godt bekymre mig, at professionshøjskolerne på sigt kommer til at forsvinde fuldstændig fra radaren på det almene gymnasium. I dag er det 47 procent af de studerende her på KP, der kommer med en stx som uddannelsesbaggrund. Så vi vil rigtig gerne være med til at tale med både det politiske niveau og gymnasierne om indholdet i stx fremadrettet, så eleverne også præsenteres for professionsuddannelserne."
Hun glæder sig helt overordnet over, at SVM-regeringen netop har præsenteret et ambitiøs og stærkt udspil til en reform af professionsuddannelserne. Derfor håber hun også på de justeringer af ungdomsuddannelsesreformen, der skal til for ikke at ødelægge fødekæden til professionsuddannelserne:
“Mit budskab er, at det bør kræve en treårig epx at søge ind på en professionsuddannelse. Uanset hvilken professionsuddannelse, du drømmer om. Og så er det vigtigt, at den almene studentereksamen også fremadrettet er en vej videre til professionsuddannelserne”, siger Anne Vang Rasmussen.
For yderligere oplysninger:
Anne Vang Rasmussen, rektor, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 20691393
Nøgleord
Kontakter
Michael AndersenPressechef
Tlf:23445383micn@kp.dkBilleder
Links
Fakta om Københavns Professionshøjskole
- Har cirka 21.000 studerende.
- Har Danmarks største pædagoguddannelse med ca. 5.000 studerende, største læreruddannelse med ca. 3.500 studerende og største sygeplejerskeuddannelse med ca. 4.000 studerende.
- Udbyder 22 grunduddannelser: Lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, radiograf, administrationsbachelor, administrationsøkonom, psykomotorisk terapeut, laborant, laboratorietekniker, pædagogisk assistent, tegnsprogstolk, tekstilformidler, katastrofe- og risikomanager, natur- og kulturformidler, sundhedsadministrativ koordinator, professionsbachelor i skat og ernæring og sundhed.
- Uddanner årligt ca. 4.500 professionsbachelorer.
- Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
- Har hovedsæde på Campus Carlsberg på Vesterbro i København og fordeler sig på 11 forskellige adresser i København, Hillerød, Nødebo og på Frederiksberg og Bornholm.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Ny forskning: Flere unge i psykisk mistrivsel kommer i job og uddannelse for færre penge13.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
De seneste seks år har forskere og praktikere i jobcentre sammen testet og tilpasset en ny metode med individuelt tilpasset støtte til at hjælpe unge i psykisk mistrivsel med at komme i job og uddannelse. Og resultaterne er positive: Flere kommer i gang og får det bedre – og så er indsatsen også billigere end de almindelige tilbud i jobcentrene.
Skattespecialister bliver revet væk11.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Skatteminister Rasmus Stoklund (S) roser professionsbacheloruddannelsen i skat på KP, hvor ledigheden blandt dimittenderne er ikke-eksisterende
Ny KP-dekan med stor viden om det nære sundhedsvæsen30.10.2024 12:01:00 CET | Pressemeddelelse
Charlotte Markussen bliver dekan på det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole. Hun kommer fra en stilling som direktør i Høje Taastrup Kommune og med mangeårig ledelseserfaring fra den kommunale sektor
Reform skal løfte fagligheden på professionsuddannelserne8.10.2024 10:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har præsenteret et længe ventet udkast til en reform af landets professionsuddannelser. KP-rektor Anne Vang Rasmussen roser den økonomiske indsprøjtning og udsigten til at kunne udbyde masteruddannelser
Nyt projekt: Flere unge med ordblindhed skal gennemføre en ungdomsuddannelse18.9.2024 06:15:21 CEST | Pressemeddelelse
Ordblinde elever skal støttes bedre i overgangen mellem folkeskole og ungdomsuddannelseemeddelelse
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum