Green Innovation Makers - Business Skive

Elever og studerende rustes til det grønne arbejdsmarked på GIW 2024

Del

Reportage af: Ane-Mette Isaksen, ordrod.dk 

På en kølig septembermorgen i en gammel XL-lagerhal summer det af liv. GIW 2024 (Green Innovation Week) er netop gået i gang, og unge elever, studerende, jakkesæt, håndværkere og striksweatre stimler sammen foran Heads Up-scenen, der med sine pallemøbler og grønne planter sætter tonen for dagens program. 

Zero waste-ekspert, Gittemarie Johansen, hopper kl. 9.00 sharp på scenen og byder velkommen til et tætpakket program, der lover læring på flere niveauer. “Det her er læringens dag. Vi er her ikke for at finde facit,” siger hun med et smil, “Vi er her for at lære og for at gøre de fluffy grønne begreber konkrete.” De fremmødte klapper – der er en blanding af entusiasme og forventning i lokalet. 

GIW er ikke bare et klassisk event, det er lige så meget et læringsunivers, hvor grøn omstilling og bæredygtighed bliver til mere end abstrakte begreber. Og for elever og studerende er der en overflod af læring - på den sjove måde.

Heads Up-scenen under GIW 2024
Heads Up-scenen under GIW 2024 Christian Sevelsted

Grønne kompetencer – en nødvendighed

Gittemarie kalder det første panel op på scenen, og vigtigheden af at bringe bæredygtighed og grøn omstilling ind i virksomhederne, men i særdeleshed også ind i undervisningen, bliver hurtigt tydelig. Nana Holstein fra Tænketanken Mandag Morgen understreger, at vi står over for en reel mangel på grøn arbejdskraft.  Uddannelsesinstitutionerne har et kæmpe ansvar, understreger hun. Det er her, de grønne kompetencer skal dyrkes, for uden dem kan vi ikke sikre den nødvendige omstilling.

Global Graduate William Kjærulff-Jørgensen fra Grundfos supplerer, "Og man kan få tidlig indflydelse med de grønne kompetencer.” 

Men hvad betyder de grønne kompetencer for de unge? Er de bevidste om, hvad det kommende arbejdsmarked efterspørger, eller er det hele for abstrakt? Det spørgsmål bliver hurtigt besvaret, da dagens workshops starter. Her får elever og studerende mulighed for at dykke ned i emner som innovation, cirkulær økonomi, ESG, og hvordan bæredygtighed kan praktiseres både i virksomheden og i hverdagen. Her bliver det klart, at grønne kompetencer ikke kun hører hjemme i håndværksmæssige fag, men også er en nødvendighed i de merkantile erhverv. Elever og studerende skal rustes til at arbejde i virksomheder, hvor bæredygtighed ikke kun er et plus, men et krav.

Fra teori til praksis: Workshops og gamification

Flere undervisere og fagfolk, bl.a. Thomas Vorgod fra Aarhus Business College, nævner, at gamification har vist sig som et effektivt værktøj til at engagere de unge i emner, der ellers kan føles komplekse og fjerne. Det er netop, hvad der foregår i en af workshoppene, hvor de studerende udfordres i en quiz om bæredygtighed. Der opstår livlig debat, da de finder ud af, at vi i Danmark spiser over 10 gange så meget kød årligt, som vi burde ifølge Paris-aftalen. “Skal vi så til at være veganere allesammen?”, spørger en studerende med korslagte arme. Camilla Hyldahl, som til daglig er faglig udviklingskonsulent hos Viden om data, men som i dag leder workshoppen, forklarer, at det handler om moderationer.

I et andet lokale spiller en gruppe elever fra Himmerlands Erhvervs- og Gymnasiale Uddannelser spil om Gorilla Juice fra Videncenter for Digital Handel. De diskuterer, hvilke bæredygtige mærkninger, der kan øge salget af juice. Både Ø-mærket, Fairtrade, FSC og Svanemærket er i spil. Diskussionen handler om at skelne mellem greenwashing og reelle bæredygtige løsninger.

Igennem flere spil engageres elever og studerende til at identificere bæredygtighed fra et forretningsperspektiv. Og spillene er virkelig veludførte. Flere nævner, at de troede, at Gorilla Juice var en rigtig virksomhed – en anerkendelse af, hvor realistisk materialet er.

Kanon kick off til mere bæredygtighed i undervisningen

Morten Sandal, underviser på Mercantec Business, er begejstret for eventens indhold og form. Han mener, at eleverne får noget både fagligt og socialt ud af at være der:

"Det her giver dem en større bevidsthed. Det er en lang proces, men her får de plantet nogle frø".

I workshoppen med Gorilla Juice arbejder elever, der snart skal ud i praktik i erhvervslivet, med strategier for at markedsføre bæredygtige produkter:

"Bæredygtighed kommer automatisk ind overalt i vores arbejde. Det bliver noget, vores kunder også vil vide mere om", siger én af eleverne, som snart skal starte i praktik i Jysk. 

Bæredygtighed er ikke længere bare et buzzword. Det er en konkret del af elevernes arbejdsfremtid. 

"Det er megarelevant for vores elever, og det er meget sandsynligt, at de kommer til at arbejde med markedsføring og kommunikation og skal have fokus på bæredygtighed", siger Hanne Alsen, underviser på Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser, og fortsætter: 

"Det er fantastisk at have dagen her, som en kick off. Vi kommer til at tage det her med i mange fag videre. Det er dejligt at have noget, der er så konkret - og det materiale eleverne har arbejdet med kan vi efterfølgende hente online". 

GIW har gjort det klart, at elever og studerende skal rustes med bæredygtige færdigheder for at kunne matche deres kommende arbejdspladsers behov. De komplekse begreber omkring bæredygtighed er en del af deres fremtidige arbejdshverdag. GIW 2024 har plantet de første frø, og det er nu op til både undervisere, elever og studerende at sikre, at frøene spirer og vokser.

Find hele reportagen her. 

Green Innovation Week er støttet Tietgenfonden.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Heads Up-scenen under GIW 2024
Heads Up-scenen under GIW 2024
Christian Sevelsted
Download
Oplæg om bæredygtig business til GIW 2024
Oplæg om bæredygtig business til GIW 2024
Christian Sevelsted
Download
Workshopområde om bl.a. gamification og greenwashing
Workshopområde om bl.a. gamification og greenwashing
Christian Sevelsted
Download

Links

Samlingspunkt for grøn omstilling

Green Innovation Makers er et samlingspunkt, der matcher uddannelser og erhverv for at sætte turbo på løsningsforslag, der bidrager til den grønne omstilling.

Vores Green Challenges er virksomheder og organisationers reelle grønne udfordringer, der kan anvendes direkte i undervisningen og innovationsforløb på erhvervs-, ungdoms- og videregående uddannelser.

Hvert år afholdes Green Innovation Week i uge 39, hvor aktiviteter og forløb før, under og efter bygger bro mellem uddannelser og virksomheder fra hele landet og kulminerer i er stort event i Skive.

Følg pressemeddelelser fra Green Innovation Makers - Business Skive

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Innovation Makers - Business Skive

GIW 2024: Bæredygtig omstilling i det ydre og indre landskab13.11.2024 09:19:17 CET | Pressemeddelelse

Reportage af Ane-Mette Isaksen, Ordrod.dk Green Innovation Week er i gang, og her tænker du nok, at det er noget med bæredygtige byggematerialer, grøn energi og innovative initiativer. Og du har helt ret. Men det er også mere end det. Mere end de materielle løsninger. På eventen, der i år er rykket til større lokaler i et tidligere byggemarked, blev jeg og de øvrige +3.000 deltagere, også præsenteret for breathwork, en talk om Inner Development Goals, et sanserum og et øget fokus på S’et i ESG (Environment, Social, Governance).

Historien om en Boss Lady: Min krop og hjerne skal arbejde i synk29.10.2024 15:24:02 CET | Pressemeddelelse

”Bæredygtighed rimer rigtig godt på snusfornuft”, sådan siger den 35-årige tømrerlærling, Anna Storm, fra scenen til Green Innovation Week i Skive. Bag ordene forklarer hun om tømrervirksomhedernes økonomiske perspektiv: At optimere ressourcer, at lave korrekte opmålinger, at tjekke lageret inden man bestiller nyt, at slibe klinger fremfor at sende til skrot i virkeligheden er bæredygtige tiltag i en branche, som Anna Storm nyder at være en del af. Som en del af et tværfagligt panel delte hun og seks andre erfaringer fra uddannelse til det grønne arbejdsmarked til inspiration for de mange unge deltagere på dette års Green Innovation Week.

Kan jeg gøre en forskel for klimaet?24.10.2024 15:06:53 CEST | Pressemeddelelse

Svaret blev et rungende ’JA!’ på den digitale afstemning, da Mark Hoppe og Jonas Deibjerg fra Regndans skød Circular Design Camp i gang i forbindelse med Green Innovation Week i Skive. Allerede tidligt fra morgen summede det af liv og spænding i de tidligere butiks- og trælastlokaler. Seks forskellige nord- og midtjyske virksomheder inviterede studerende med helt ind i maskinrummet på en grøn udfordring over to dage via campen. Med sig retur fik virksomhederne dugfriske perspektiver og tværfaglige input til løsning af udfordringen.

Fremtidens fødevarer: Unge under uddannelse viser vejen12.9.2024 10:31:28 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan arbejder fremtidens ernæringsprofessionelle for en grønnere og sundere verden? I følge Kost- og Ernæringsforbundet kommer der til at mangle 3.700 ernæringsassistenter i 2034, hvilket svarer til, at omkring hver tredje stilling ikke kan besættes. Men hvad laver en ernæringsassistent og hvordan går bæredygtighed og innovation hånd i hånd med uddannelsen? Det får vi blandt andet svar på, når ernæringsassistentelever fra Nordic Food College, Uddannelsescenter Holstebro og projektet Growing Food(ies) inviterer til oplæg og aktiviteter under Green Innovation Week torsdag d. 26. september 2024 i Skive.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye