Agria Dyreforsikring

Ny forskning: Håb for sundere hunde

Del

Et nyt studie udført på 180 engelske cocker spaniels viser, at hundefoder beriget med aminosyren taurin sandsynligvis vil kunne forhindre hjertesygdomme hos mange hunde.

Den engelske cocker spaniel, som er en meget populær hunderace i Danmark, er desværre en af de hunderacer, som er overrepræsenteret, når det kommer til forekomsten af hjertesygdommen Dilateret Kardiomyopati. Men nyt studie har påvist en mulig løsning.
Den engelske cocker spaniel, som er en meget populær hunderace i Danmark, er desværre en af de hunderacer, som er overrepræsenteret, når det kommer til forekomsten af hjertesygdommen Dilateret Kardiomyopati. Men nyt studie har påvist en mulig løsning. agria.dk

Hjertesygdom udløst af taurinmangel er påvist hos adskillige hunderacer. Den engelske cocker spaniel, som er en meget populær hunderace i Danmark, er desværre en af de hunderacer, som er overrepræsenteret, når det kommer til forekomsten af hjertesygdommen Dilateret Kardiomyopati (DCM). Sygdommen er i de fleste tilfælde uhelbredelig, og ramte hunde risikerer at blive alvorligt syge og dø for tidligt.

- Vores studie viser, at mange tilsyneladende raske cocker spaniels har lave taurinniveauer i blodet. Dermed har de en øget risiko for at udvikle alvorlige hjertesygdomme og andre lidelser, hvis ikke det opdages i tide. Der er god grund til at tro, at størstedelen af alle tilfælde af DCM og hjertesvigt hos engelske cocker spaniels kan undgås eller helbredes, hvis dyreejere, opdrættere, dyrlæger og ikke mindst foderstofvirksomheder får den rette viden om bestemte individers behov for kosttilskud, så disse kan opretholde et tilstrækkeligt højt taurinniveau, siger Karin Kriström, forsker ved Sveriges Lantbruksuniversitet.

Hun forklarer, at der er en variant af DCM, der opstår efter langvarig mangel på aminosyren taurin, og hunde, der er ramt af denne tilstand, kan ofte genvinde et normalt liv, hvis de får den rigtige behandling.

Foder fører til hjertelidelser

Forskerne Karin Kriström og Ingrid Ljungvall ved Sveriges Lantbruksuniversitet har i samarbejde med forskere ved University of California Davis og klinikdyrlæger på to store dyrehospitaler i Stockholmsområdet gennemført en omfattende undersøgelse af forekomsten af lave taurinniveauer i en stor population af engelske cocker spaniels. Studiet har inkluderet hunde, der har vist tegn på DCM og hjertesvigt, men også klinisk raske hunde. Studiet er det første store studie, der evaluerer en potentiel sammenhæng mellem taurinniveauer og klinisk status i en stor population af hunde samt en mulig sammenhæng med næringsindholdet i hundenes foder.

Mere almindelig end forventet

Undersøgelsen omfattede 180 privatejede svenske hunde. Af disse blev 167 betragtet som klinisk raske ved studiets start, mens 13 viste kliniske tegn på hjertesvigt. Blodprøveanalyser viste derefter, at hele 53 af de undersøgte hunde (29 procent) havde lave taurinniveauer. Alle hunde med hjertesvigt havde meget lave taurinniveauer, og 5 af disse hunde viste også ændringer i øjets nethinde, der kan knyttes til taurinmangel.

Undersøgelsen
Studiet, som Agria Dyreforsikrings forskningsfond har været med til at finansiere, undersøgte også mulige sammenhænge mellem taurinniveauet i hundenes blod og niveauerne af taurin samt methionin og cystein (to aminosyrer, som kroppen kan omdanne til taurin) i de fødevarer, som hundene blev fodret med. Forskerne var også i stand til at påvise en klar sammenhæng mellem visse foderkomponenter og lave taurinniveauer i foder. Foder med rødt kød som den vigtigste proteinkilde havde generelt lavere taurinniveauer end foder med hvidt kød som den vigtigste proteinkilde.

Flere fødevarer skal beriges

Nogle af de hundefodertyper, der blev analyseret i undersøgelsen, havde bemærkelsesværdigt lave niveauer af både taurin, methionin og cystein. Ifølge forskerne tyder det på, at rigtig mange hunde kan udvikle alvorlige sygdomme som hjertelidelser, øjensygdomme mv., som sandsynligvis kunne have været forhindret med det korrekte næringsindhold i alt hundefoder.

- Siden 1990'erne er alt kommercielt kattefoder blevet beriget med syntetisk taurin, hvilket har bidraget til, at visse sygdomme nu er sjældne hos katte. Vi håber, at vores resultater vil bidrage til en anbefaling om, at hundefoder også bør beriges tilstrækkeligt i fremtiden, siger Karin Kriström.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Den engelske cocker spaniel, som er en meget populær hunderace i Danmark, er desværre en af de hunderacer, som er overrepræsenteret, når det kommer til forekomsten af hjertesygdommen Dilateret Kardiomyopati. Men nyt studie har påvist en mulig løsning.
Den engelske cocker spaniel, som er en meget populær hunderace i Danmark, er desværre en af de hunderacer, som er overrepræsenteret, når det kommer til forekomsten af hjertesygdommen Dilateret Kardiomyopati. Men nyt studie har påvist en mulig løsning.
agria.dk
Download

Links

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.

Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

Ny forskningspris på 1 million kr. til dyresundhed4.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Agria Dyreforsikring og Sveriges Lantbruksuniversitet lancerer ny stor forskningspris indenfor veterinærmedicin. Prisen vil blive uddelt en gang om året til forskere, der har ydet ekstraordinære bidrag til veterinærforskningen i Norden. Med æren følger et beløb på 1 million svenske kroner, hvilket gør prisen til en af de største og mest prestigefyldte inden for global veterinærmedicinsk forskning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye