Omstilling af landbruget: Regeringen er klar med næste skridt for klimaredskab
Uden grøn omstilling og reduktioner i landbruget kan Danmark ikke blive klimaneutral. Derfor er det nødvendigt at få gjort op med nogle af de barrierer, som i dag står i vejen for teknologier som pyrolyse, der kan bidrage med reduktioner i landbruget.
Regeringen kan i dag løfte sløret for den første, konkrete implementering af den grønne trepartaftale, der blev indgået tidligere i år. Bag sløret er regeringens strategi og arbejdsprogram for pyrolyse i landbruget.
Det forventes, at landbruget i 2030 vil stå for knap halvdelen af CO2-udledningerne i Danmark. Derfor er grøn omstilling og reduktioner helt nødvendige for at kunne nå i mål med et klimaneutralt Danmark. Og pyrolyse sidder på et stort teknisk potentiale for CO2-reduktioner.
Regeringens ambition med pyrolyse er, at teknologien skal bidrage med reduktioner på 300.000 ton CO2 i 2030. Det svarer til den årlige udledning fra 116.000 personbiler.
”Der er ingen vej uden om grøn omstilling og CO2-reduktioner, heller ikke i landbruget. Derfor indgik vi i sommer en historisk aftale i den grønne trepart, og nu tager vi de første, konkrete skridt mod implementeringen af et grønnere, dansk landbrug. Pyrolyse er en teknologi med et stort potentiale, men det er klart, at vi er nødt til at blive klogere på både rammer og miljø, før vi kaster alle pengene i kurven. Det er det, vi gør med strategi og arbejdsprogram for pyrolyse. Men regulering og arbejdsprogram kan ikke stå alene, så private aktører er også nødt til at levere,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
I forbindelse med aftalen i den grønne trepart blev der aftalt knap 10 milliarder kroner til en pyrolysepulje, der skal sikre incitament til pyrolyse i landbruget - og arbejdet med at indrette den kan nu gå i gang. Det forventes, at puljen vil kunne søges fra 2027.
”Udvikling af nye grønne teknologier er en af kerneindsatserne i trepartsaftalen, og pyrolyseteknologi skal spille en helt central rolle i at nå Danmarks klimamål. For at pyrolyse og biokul skal kunne levere sit fulde potentiale kræver det, at vi får fjernet de barrierer, som eksisterer i dag og som forhindrer, at vi kan komme op i skala. Med strategien tager vi de næste vigtige skidt i en grønnere retning for landbruget og sikrer fundamentet for, at veksle de 10 mia. kr. til hurtig opskalering og klimaeffekt,” siger minister for grøn trepart Jeppe Bruus.
Et vigtigt ben i regeringens strategi og arbejdsprogram er de større miljøundersøgelser, der skal være på plads, før udviklingen af pyrolyse i Danmark kan komme op i skala – på den måde vil det ikke være op til den enkelte kommune at stå for undersøgelserne. Regeringen har derfor igangsat undersøgelser af de landbrugs- og miljømæssige konsekvenser, så en klar miljøregulering, der er i overensstemmelse med EU-retten, kan implementeres i 2026.
”Pyrolyse har et spændende potentiale, og vi skal hurtigst muligt have skabt de regulatoriske rammer, så vi kan komme videre med teknologien. Men vi mangler stadig viden om præcist, hvordan pyrolyse og biokul påvirker miljøet. Derfor har regeringen sat gang i grundige undersøgelser af, hvordan miljøet påvirkes af teknologien, så vi kan tage højde for det, når vi udbreder pyrolyse i stor skala,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
I dag befinder pyrolyse sig på et trin mellem demonstrations- og markedsmodningsfasen – både i Danmark og resten af Europa. Første skridt i regeringens strategi og arbejdsprogram er derfor at få de regulatoriske rammer på plads.
”Jeg er glad for, at vi med strategien sætter fart på at fjerne barriererne for, at biokullet kan komme ud på marken. Biokul er et vigtigt klimavirkemiddel for landbruget, fordi det kan optage CO2 og på den måde bidrage til negative udledninger fra sektoren. Det kan spille en afgørende rolle for landbrugets samlede klimaaftryk. Samtidig får vi undersøgt effekterne på jorden, så landmænd kan føle sig trygge ved at bringe biokul ud på deres marker. Vi skal udvikle og ikke afvikle landbruget og vores fødevaresektor. Pyrolyseteknologien er et vigtigt element, når vi fremover skal sikre, at vi fortsat kan producere kvalitetsfødevarer med et mindre klimaaftryk,” siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen.
Regeringen igangsætter også arbejdet med at udvikle en metode, der kan måle klimaeffekten af pyrolyse.
Læs regeringens strategi og arbejdsprogram for pyrolyse her.
Hvad er pyrolyse?
- Pyrolyse en teknologi, hvorved biomasse som halm, træ eller spildevandsslam bliver opvarmet til høje temperaturer uden ilt og omdannet til biokul.
- Biokul kan binde kulstof længere end den oprindelige biomasse, som nedbrydes hurtigere og udleder drivhusgasser.
- På den måde kan biokul fungere som en form for CO2-lager, når det efterfølgende skal spredes på marker.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Nye anbefalinger fra Nordsøministre: Havvind er nøglen til Europas konkurrenceevne24.10.2024 15:05:52 CEST | Pressemeddelelse
Nordsølandene med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i spidsen er blevet enige om nye anbefalinger til den kommende Europa-Kommission og de øvrige europæiske lande. De har fået navnet Odense-anbefalingerne og sætter fokus på, hvad der skal gøres på havvindsområdet de kommende år for, at Europa undgår at sakke bagud i det grønne, globale kapløb. Det kræver bl.a. nye tilgange til finansiering af grænseoverskridende energiprojekter og samspil mellem havvindsudbygning og grøn brintproduktion.
Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse10.10.2024 11:00:43 CEST | Pressemeddelelse
Danske bæredygtighedskrav til biomasse er blandt de skarpeste i Europa, og nu får de et ekstra grønt nøk.
Fra fangst til lagring: Nu er døren til nyt milliardudbud åbnet9.10.2024 10:30:25 CEST | Pressemeddelelse
CO2-fangst og lagring er et nødvendigt redskab for at nå Danmark og Europas klimamål, og i Danmark er arbejdet i fuld gang. Nyeste skud på stammen er åbningen af et udbud på 28 milliarder kroner, der skal sikre CO2-reduktioner i 2030.
Regeringen støtter, at Energinet starter på næste etape for brintrøret8.10.2024 10:16:00 CEST | Pressemeddelelse
Energinets indledende markedsdialog indikerer stor interesse for det danske brintrør. Regeringen imødeser med stor tilfredshed, at Energinet går videre med næste fase af projektet, hvor der nu arbejdes på, at idriftsættelse kan blive i 2031.
Fra vision til virkelighed: Klimaminister samler Nordsøens ministre for at sikre fremtidens grønne jobs og industri4.10.2024 08:59:40 CEST | Pressemeddelelse
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard samler som formand for Nordsøsamarbejdet ministre og markedsaktører for at skrive et nyt og vigtigt kapitel, der skal indfri Nordsøens potentiale og sikre fremtidens grønne jobs og industri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum