Falck

Yngre kvinder er i størst risiko for stress og depression

Del

Falcks sundhedsbarometer 2024 viser, at det især er yngre kvinder og småbørnsforældre, der er i risiko for at udvikle stress eller depression. Samtidig viser undersøgelsen, at søvnmangel og mængden af sociale sammenkomster påvirker risikoen for at udvikle stress og depression.

Falck udgiver igen i år et sundhedsbarometer, der er baseret på svar fra 3.000 danskere, og som stiller skarpt på mental sundhed og undersøger, hvordan danskerne fordeler sig på WHO’s trivselsindeks. Trods mange års fokus på mental sundhed tegner barometeret et billede af centrale udfordringer med den nationale trivsel i Danmark. Sundhedsbarometeret viser, at 28,2% af danskerne kan være i risiko eller stor risiko for depression eller stress.

Sundhedsbarometeret viser også, at småbørnsfamilier er særligt pressede. 18% af forældre med børn under 5 år befinder sig i højrisikogruppen, hvilket er væsentligt mere end blandt forældre med ældre børn eller personer uden børn.

Samtidig er det i høj grad de yngre kvinder, der er særligt udsatte for stress og depression. Hele 27% af kvinder mellem 26-35 år er i højrisiko, sammenlignet med 13% af mændene i samme aldersgruppe.

”Tallene bekræfter flere af de mønstre, vi oplever i vores daglige konsultationer med danskerne. Især mødre har på dette tidspunkt i deres liv ekstra mange krav at forholde sig til. Her taler vi om både praktiske og følelsesmæssige krav. Det kan gøre det sværere at finde en god balance mellem børn, parforhold, karriere og forventninger fra dem selv og omverdenen,” siger Jacob Vindbjerg Nissen, chefpsykolog i Falck gennem 10 år.

Hverken for få eller for mange aktiviteter
Undersøgelsen peger også på, at både en overfyldt og en tom social kalender kan være en stressfaktor. Blandt dem, der føler, at de har for mange sociale sammenkomster, er 26% i højrisikogruppen og 19% af dem, der ønsker flere sammenkomster, befinder sig i højrisikogruppen.

"For mange aktiviteter kan føles overvældende, mens for få kan føre til ensomhed. Hvis man er et sted i sit liv, hvor man har mange opgaver og aktiviteter på samme tid, er det helt afgørende for ens trivsel, at man formår at lave klare prioriteringer og handle derefter – det betyder, at man nogle gange skal sige nej til noget, som man gerne vil,” uddyber Jacob Vindbjerg Nissen.

Vigtigt at prioritere søvn
Søvn er en afgørende faktor for mental sundhed. De, der sover mindre end de anbefalede 7-9 timer, har markant højere risiko for at udvikle stress eller depression. Trivselsindekset viser nemlig, at 41% af de danskere, der sover mindre end de anbefalede 7 timer, enten kan være i stor risiko eller risiko for stress og depression. Samtidig kan vi se, at personer, der sover mere end 7 timer, generelt trives bedre.

”Tilstrækkelig med søvn giver mere overskud, hvilket øger vores evne til at regulere følelser og håndtere stressede situationer mere effektivt. Vi ser ofte, at manglende søvn er et af de første symptomer på vedvarende stress,” Jacob Vindbjerg Nissen.

Falcks Sundhedsbarometer 2024, der omfatter 3.000 danskere, viser at:

  • 27% af kvinder mellem 26-35 år er i høj risiko for at udvikle stress eller depression
  • 18% af forældre med børn under 5 år befinder sig i højrisikogruppen
  • 26% af dem, der føler de har for mange sociale sammenkomster, er i høj risiko for stress og depression
  • 19% af dem, der ønsker flere sociale sammenkomster, er også i høj risiko
  • 41% af danskere, der sover mindre end 7 timer om natten, er i risiko for stress eller depression


Om Falcks Sundhedsbarometer
Sundhedsbarometeret er en årlig undersøgelse, der kortlægger danskernes mentale helbred. Undersøgelsen er gennemført af Norstat og baseret på 3.000 repræsentative besvarelser fra danskere mellem 16-75 år. Med afsæt i WHO-5-metoden indekseres, hvilke danskere, der er i størst risikogruppe for at udvikle stress og depression baseret på deres svar til centrale spørgsmål om deres følelsesmæssige velbefindende.

Nøgleord

Kontakter

Links

Om Falck Danmark

Gennem mere end 100 år har Falck samarbejdet med kommunale og nationale myndigheder med henblik på at forebygge ulykker, sygdom og nødsituationer, at redde og hjælpe forulykkede og nødstedte hurtigt og kompetent samt at rehabilitere syge og tilskadekomne. Dette har gjort os internationalt førende inden for healthcare, ambulancetjenester og brandberedskab.

Falck har i dag aktiviteter i 26 lande og har omkring 25.000 medarbejdere.

Følg pressemeddelelser fra Falck

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Falck

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye