Ministeren for grøn trepart: Værste iltsvind i over 20 år understreger behovet for grøn trepartsaftale

Del

"Ny rapport viser, hvor vigtigt det er, at vi får gennemført den grønne trepartsaftale. Vi skal handle nu, så vi kan få livet tilbage i vores fjorde," siger ministeren for grøn trepart, Jeppe Bruus.

Iltsvindet i de danske fjorde var i september det værste, der er målt i over 20 år. Det viser en ny rapport fra Aarhus Universitet.

Rapporten slår fast, at udbredelsen af iltsvind i september i år var 50 procent større end samme tidspunkt sidste år. Det er den hidtil næststørste udbredelse af iltsvind registreret,  kun overgået af iltsvindet i 2002.

"Rapporten viser, at vores havmiljø er under stort pres og mange steder gisper efter vejret. Det sætter en tyk streg under, at vi skal handle hurtigt. Forskellen fra sidste år er, at vi nu har en trepartsaftale, som viser vejen frem. Vi skal tegne et helt nyt grønt Danmarkskort, hvor vi omlægger mere end 15 procent af vores landbrugsareal til skov og natur. Det er en kæmpe opgave. Ikke kun for mig som minister, men for os alle sammen," siger ministeren for grøn trepart, Jeppe Bruus.

Den primære årsag til iltsvindet er tilførslen af store mængder næringsstoffer fra landbruget til vandmiljøet. Iltsvindet er ofte på sit højeste i september og sidste måned var det samlede areal, der er berørt af iltsvind, på 11.000 km2. Det er et areal, som er større end Fyn og Sjælland tilsammen. En sjettedel af området er påvirket af kraftigt iltsvind, hvilket svarer til et areal på størrelse med Lolland-Falster.

Den 24. juni indgik regeringen "Aftale om et grønt Danmark" med parterne i den grønne trepart. Regeringen er sammen med blandt andre Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Kommunernes Landsforening enige om, at der skal plantes 250.000 hektar ny skov og tages 140.000 hektar klimabelastende lavbundsjorde ud af drift. Samtidig skal der indføres verdens første CO2-afgift på landbruget.

Regeringen ønsker at afsætte 40 mia. kr. til Danmarks Grønne Arealfond til at omlægge 15 procent af det danske landbrugsareal til moser, skov og natur.

Den grønne trepartstale forhandles i disse dage med Folketingets partier.

Yderligere oplysninger:
Ministeriet for Grøn Trepart
Tlf. 21 84 35 92
(Pressetelefonen modtager ikke SMS)

Følg pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart

Det Nationale Bioøkonomipanel lancerer 18 anbefalinger om grøn omstilling i den biobaserede sektor22.10.2024 14:28:27 CEST | Pressemeddelelse

I dag afleverer Det Nationale Bioøkonomipanel 18 anbefalinger til regeringen, som skal bidrage til Danmarks grønne omstilling på en økonomisk bæredygtig måde. Bioøkonomi handler om at bruge ressourcer fra blandt andet landbrug, skovbrug og havet på en smartere og mere bæredygtig måde. Kort sagt om at skabe mere værdi og mindre spild. De 18 anbefalinger dækker en række områder, bl.a. støtte til udvikling af nye bioøkonomiske værdikæder, hjælp til samarbejde mellem forskellige industrier, og en styrket international indsats omkring bioøkonomi. Der er også fokus på at oprette pilotanlæg, hvor iværksættere og startups kan teste nye teknologier i praksis. Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S): “Jeg er rigtig glad for, at vi i regeringen i dag kan tage imod anbefalingerne fra Det Nationale Bioøkonomipanel. Panelet har leveret et stort stykke arbejde med de 18 anbefalinger. Vi står over for en stor opgave med at implementere indsatser og initiativer i Aftale om et Grønt Danmark. Jeg glæd

Statsrevisorerne udtrykker skarp kritik af tilsyn med kvælstof21.10.2024 14:02:06 CEST | Pressemeddelelse

Statsrevisorerne har i dag offentliggjort Rigsrevisionens beretning om tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning, der indeholder kritik af, at Fødevareministeriet og Miljøministeriet (ressortoverført til Ministeriet for Grøn Trepart) ikke har fulgt op på målene for de kvælstofreducerende indsatser. Dette kritiserer Statsrevisorerne skarpt. Desuden indeholder beretningen skarp kritik af den tidligere Landbrugsstyrelses kontrol med gødningsområdet. Undersøgelsen fokuserer på perioden 2019-2023. Som følge af den kongelige resolution af 29. august 2024 er de undersøgte områder ressortoverført til Ministeriet for Grøn Trepart. Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø er ansvarlig for kontrol på gødningsområdet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye