Ministeren for grøn trepart: Værste iltsvind i over 20 år understreger behovet for grøn trepartsaftale
"Ny rapport viser, hvor vigtigt det er, at vi får gennemført den grønne trepartsaftale. Vi skal handle nu, så vi kan få livet tilbage i vores fjorde," siger ministeren for grøn trepart, Jeppe Bruus.
Iltsvindet i de danske fjorde var i september det værste, der er målt i over 20 år. Det viser en ny rapport fra Aarhus Universitet.
Rapporten slår fast, at udbredelsen af iltsvind i september i år var 50 procent større end samme tidspunkt sidste år. Det er den hidtil næststørste udbredelse af iltsvind registreret, kun overgået af iltsvindet i 2002.
"Rapporten viser, at vores havmiljø er under stort pres og mange steder gisper efter vejret. Det sætter en tyk streg under, at vi skal handle hurtigt. Forskellen fra sidste år er, at vi nu har en trepartsaftale, som viser vejen frem. Vi skal tegne et helt nyt grønt Danmarkskort, hvor vi omlægger mere end 15 procent af vores landbrugsareal til skov og natur. Det er en kæmpe opgave. Ikke kun for mig som minister, men for os alle sammen," siger ministeren for grøn trepart, Jeppe Bruus.
Den primære årsag til iltsvindet er tilførslen af store mængder næringsstoffer fra landbruget til vandmiljøet. Iltsvindet er ofte på sit højeste i september og sidste måned var det samlede areal, der er berørt af iltsvind, på 11.000 km2. Det er et areal, som er større end Fyn og Sjælland tilsammen. En sjettedel af området er påvirket af kraftigt iltsvind, hvilket svarer til et areal på størrelse med Lolland-Falster.
Den 24. juni indgik regeringen "Aftale om et grønt Danmark" med parterne i den grønne trepart. Regeringen er sammen med blandt andre Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Kommunernes Landsforening enige om, at der skal plantes 250.000 hektar ny skov og tages 140.000 hektar klimabelastende lavbundsjorde ud af drift. Samtidig skal der indføres verdens første CO2-afgift på landbruget.
Regeringen ønsker at afsætte 40 mia. kr. til Danmarks Grønne Arealfond til at omlægge 15 procent af det danske landbrugsareal til moser, skov og natur.
Den grønne trepartstale forhandles i disse dage med Folketingets partier.
Yderligere oplysninger:
Ministeriet for Grøn Trepart
Tlf. 21 84 35 92
(Pressetelefonen modtager ikke SMS)
Følg pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Regeringen sender plan for et bedre vandmiljø i høring20.12.2024 08:19:24 CET | Pressemeddelelse
Regeringen vil restaurere vandløb, mindske fosfor i søer og fjerne spærringer i vandløb til gavn for fiskene. Med initiativer for knap 2,5 mia. kr. sætter regeringen gang i arbejdet for bedre miljø i vores vandløb og søer. Planerne er en forudsætning for, at Danmark kommer til at leve op til vandrammedirektivet og den kvælstofindsats, som er aftalt i Den Grønne Trepart.
Danmark har doneret skovningsmaskiner til Ukraine18.12.2024 11:58:54 CET | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har efter anmodning fra Ukraine doneret syv skovningsmaskiner, der skal bruges til genopretning af det krigshærgede lands skovindustri.
Overvældende interesse fra landmændene for ny ordning, der skal give mere plads til naturen16.12.2024 14:01:24 CET | Pressemeddelelse
Ansøgningsrunden for den nye ordning Permanent ekstensivering er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Lodsejere i hele Danmark har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur. I alt er der søgt for knap 850 mio. kr. til 12.500 hektar – over dobbelt så meget landbrugsjord, som der oprindeligt var estimeret. Det viser velvilje i forbindelse med aftalen om Den Grønne Trepart.
Stor søgning til kompensation for brug af klimavenligt foder10.12.2024 12:30:48 CET | Pressemeddelelse
Ansøgningsrunden til kompensations- og tilskudsordningen for metanreducerende foder er netop lukket, og stort set alle mælkeproducenter har søgt om kompensation. Det betyder, at mælkeproducenterne tager det nye effektive klimavirkemiddel i form af foderstilsætningsstoffer i brug fra næste år, og dermed bliver landbruget mere klimavenligt.
Nyt EU-tiltag skal dæmme op for arbejdsulykker i landbruget30.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sikkerhed i landbruget: Fra den 1. januar kan landbrugere blive trukket i landbrugsstøtten, hvis de ikke lever op til en række krav for sikkert arbejdsmiljø og ordentlige arbejdsvilkår.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum