Iltsvindet i de danske kystvande, Kattegat og Storebælt slår atter en dyster rekord
Et havområde større end Fyn og Sjælland tilsammen er lige nu ramt af iltsvind. Iltsvindet er 50% værre end i september sidste år, hvor det var rekordstort.

Når ilten forsvinder i havet, flygter fisk og bunddyr. Dem, som ikke når væk i tide, dør eller lider. Det sker år efter år, og udviklingen går den helt forkerte vej.
Sidste år målte 'Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø' det værste iltsvind i vores farvande siden 2002, hvor det var helt ekstremt, og hvor det værste iltsvind nogen sinde blev målt.
Men i år er det endnu værre.
I september måned, hvor iltsvindet typisk er værst, var den del af havbunden, der var ramt af iltsvind 50% større end sidste år.
”Og iltsvindssituationen er kun blevet værre og værre siden 2010”, siger seniorrådgiver Jens Würgler Hansen, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, der er hovedforfatter på de nationale iltsvindsrapporter og hvor den netop frigivne iltsvindsrapport er nummer 50 i rækken, han har udarbejdet.
I år er iltsvindet i de danske farvande mindre end 20% fra katastrofesituationen i 2002, hvor der døde bunddyr, der tilsammen vejede det samme som den totale vægt af den samlede danske befolkning, forklarer Jens Würgler Hansen.
”Jeg er meget bekymret over forholdene. Det kalder på en målrettet indsats for at rette op på situationen”, siger han.
Ifølge Jens Würgler Hansen har vi gennem mange år haft den nødvendige viden til at gribe ind over for det iltsvind, der slår livet i vores farvande ihjel.
Recepten er først og fremmest at sikre, at færre næringsstoffer når ud i vores kystvande. For mange næringsstoffer giver for høj vækst af plantonalger, der kræver ilt for at blive omsat, når de dør, forklarer Jens.
Kattegat og Storebælt ramt igen
Kattegat og Storebælt er nu også ramt af iltsvind – og det for andet år i træk. Det er en stærkt bekymrende udvikling. Når nye områder rammes af iltsvind, påvirkes havbund med et rigt og varieret liv.
Det er ofte i fjorde og kystvande, der er iltsvind. Her er bundvandet særlig udsat, da der er en uheldig kombination af større iltforbrug og mindre ilttilførsel.
I Kattegat og Storebælt har en mindre algevækst kombineret med en kraftigere vandudskiftning længe forhindret udbredte iltsvindsområder.
”Målingerne viser at større og større dele af havbunden rammes af iltsvind. Og det sker igen og igen. Havet kan ikke holde til den måde, vi behandler det på. Det er et spørgsmål om hvilket hav, vi vil efterlade til de kommende generationer”, siger Jens Würgler Hansen.
Det er ikke kun arealet af havbund, der øges. Mængden af havvand med dårlige iltforhold bliver også større, da iltsvindet når højere og højere op i vandsøjlen.
Mens det arealmæssige område med iltsvind er steget med 50% siden september sidste år, er mængden af havvand med dårlige iltforhold steget med hele 80% i forhold til sidste år, viser rapporten. Konsekvensen bliver, at der er meget mindre plads for fisk at trives i, siger seniorforsker Jens Würgler Hansen.
Yderligere oplysninger:
Læs iltsvindsrapporten fra DCE med data og kort over ramte områder i september på dette link: https://ecos.au.dk/forskningraadgivning/temasider/iltsvind/iltrapporter/
Fakta:
- Mange næringsstoffer i kystvandene giver en øget vækst at planktonalger. Det samme sker på land, når vi gøder vores planter - de vokser.
- Når planktonalgerne dør, falder de ned på havbunden. Her nedbrydes de under forbrug af ilten i bundvandet. Hvis omsætningen kræver mere ilt, end der tilføres, opstår der iltsvind efter noget tid.
- For at undgå iltsvind fremover, er det derfor nødvendigt at begrænse tilførslen af næringsstoffer til vores kystvande.
Kontakter
Kontakt seniorrådgiver Jens Würgler Hansen, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, mail: jwh@ecos.au.dk; tlf.: 3018 3109.
Peter BondoAarhus Universitet
Tlf:+4522617949pbc@ecos.au.dkBilleder

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Fagligt grundlag skal ruste borgere og myndigheder til at håndtere ulve i Danmark20.10.2025 13:18:27 CEST | Pressemeddelelse
Nu får borgere og myndigheder viden og redskaber til at forstå, dokumentere og håndtere ulves adfærd – både ved naturlig og problematisk adfærd.
Ny professor på AU FOOD: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”9.10.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været sektionsleder for forskergruppen Plant, Food and Sustainability og leder for forsøgsstationen AU Auning og har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.
Mini-organer afslører, hvordan livmoderhalsen selv bekæmper infektioner3.10.2025 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved hjælp af laboratoriedyrkede mini-organer har forskere fra Aarhus Universitet afsløret, hvordan celler i livmoderhalsen aktivt opdager og bekæmper infektioner. Opdagelsen baner vejen for nye behandlinger mod kønssygdomme og ufrivillig barnløshed.
PFAS i dansk hjortevildt udgør ikke en sundhedsrisiko1.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der har over de senere år vist sig stort indhold af PFAS i ænder fra nogle danske lokaliteter, og derfor har der været stor interesse for, om hjortevildt også har koncentrationer af de farlige PFAS-stoffer, der ligger over de anerkendte grænseværdier.
Nyt forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød30.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum