Personlig og passioneret samfundsforsker bliver årets underviser
Årets Underviser: Hun er kendt for at skabe et åbent og inkluderende læringsrum og hendes engagement og personlige stil, tager de studerende med storm. Lektor Rebecca Leigh Rutt fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi får prisen som årets underviser på SCIENCE.

En samfundsforsker der arbejder inden for et bredt felt af politisk økologi. Sådan lyder den helt korte præsentation af lektor Rebecca Rutts forskningsprofil, som nu også kan tilføje prisen som årets underviser på SCIENCE 2024 til sit CV. Prisen overrækkes i dag klokken 16.00 til en reception i Konsistoriesalen på Bülowsvej 17.
"Jeg er meget beæret over at modtage prisen. Nogle gange kan vores indsats i undervisningen føles mindre synlig sammenlignet med at forske og søge midler fra fonde. Derfor betyder en anerkendelse som undervisningsprisen meget for at holde motivationen oppe,” lyder det fra Rebecca Rutt.
Rebecca underviser på kurserne Natur- og landskabspolitik, Motivation and Pro-Environmental Behaviour, Managing Change og Gender og Environment and Sustainable Development. Kurser som i den grad har modtaget positive tilbagemeldinger fra de studerende.
”En af de bedste undervisere jeg nogensinde har haft”
For ud over en høj pointscore i evalueringerne beskriver de studerende Rebecca som en fagligt dygtig, engageret og inspirerende underviser, der er kendt for at skabe et åbent og inkluderende læringsrum med et personligt touch.
”Rebecca er en af de bedste undervisere, jeg nogensinde har haft, på grund af hendes entusiasme for de emner, vi diskuterede i undervisningen. Hendes passion og viden er meget imponerende og motiverede mig,” siger en af de studerende i sin tilbagemelding.
En anden studerende siger: ”Jeg satte virkelig pris på, hvor meget plads der var til, at man kunne deltage aktivt i undervisningen. Der blev fra start skabt et trygt rum, hvor man kunne dele sine tanker med hinanden. Det er i min optik sjældent, at det lykkes så godt som i dette kursus.”
Og det vækker genklang hos underviseren selv, som i høj grad ser det som en del af sin undervisningsfilosofi at dele ud af sig selv. Samtidig elsker hun at undervise, fordi det udvider hendes sociale horisont, og bringer hende sammen med ligesindede.
”Jeg nyder virkelig at undervise, fordi det er en mulighed for at lære nye mennesker at kende, som sandsynligvis deler mine interesser og engagement i at skabe sunde økosystemer. Og jeg lærer så meget fra hver eneste klasse,” siger hun.
Åben op i undervisningslokalet
Årets underviser høster også roser for at gøre sin undervisning relevant og forbundet til virkeligheden ved at inddrage aktører uden for universitetet. De studerende får mulighed for at møde repræsentanter fra fx Natur- og Miljøstyrelsen, Region Hovedstaden, Plastic Change, Dare Gender, Syndicate Of Creatures, Becoming Species, DGUB, Verdens Skove, We Do Democracy, og andre aktører fra det offentlige og civilsamfundet, hvilket giver dem indsigt i aktuelle sager, debatter, og forskellige tilgange til at påvirke måden vi forstår naturen på.
Men spørger man hende om tips og erfaringer, der kan inspirere andre undervisere på universitetet, handler det langt fra om værktøjer, digitale løsninger og quizzer. Det handler om noget så essentielt som personlighed.
"Man skal ikke være bange for at åbne op i undervisningslokalet. Et personligt perspektiv, som at dele den personlige betydning af det, du underviser i, kan ofte være det, der forvandler et emne til en interesse eller endda en passion for de studerende," slutter hun.
Vinderen af prisen modtager en kontant præmie på 25.000 kr, samt en ekstra bevilling på 50.000 kr til at videreudvikle undervisningen i det team, som underviseren er en del af. Denne bevilling kan fx bruges til at dække udgifter til materialer, undervisningsassistenter, teknologi eller andre ressourcer, der kan forbedre undervisningsoplevelsen for de studerende.
SCIENCE Undervisningspris hædrer de mest dedikerede og innovative undervisere på fakultetet.
Nøgleord
Kontakter
Michael Skov Jensen
Journalist og teamkoordinator
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
+45 93 56 58 97
msj@science.ku.dk
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Fra Stevns til Månen: Dansk-ledet rummission skal kortlægge Månens overflade17.12.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Universitet skal stå i spidsen for den første danske månemission. Missionen skal kortlægge Månens overflade i hidtil uset detaljegrad, som skal gøre det sikkert at lande og etablere baser på Månen i fremtiden.
Your Christmas decorations may be hiding a tiny bit of badger and toad16.12.2025 09:27:05 CET | Press release
Researchers at the University of Copenhagen have discovered that moss acts as a natural trap for environmental DNA. This discovery opens the door to using moss as a simple, gentle and inexpensive method of monitoring biodiversity – from birds and mammals to fungi, insects and microbes.
Din juledekoration gemmer måske på en lillebitte smule grævling og skrubtudse16.12.2025 09:17:58 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at mos fungerer som en DNA-fælde i naturen. Og den opdagelse åbner for mos som en enkel, billig og skånsom metode til at holde øje med biodiversiteten – fra fugle og pattedyr til svampe, insekter og mikrober.
Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”15.12.2025 10:29:09 CET | Pressemeddelelse
Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme frøsamlinger udgør.
Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige5.12.2025 06:18:59 CET | Pressemeddelelse
Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
