Personlig og passioneret samfundsforsker bliver årets underviser
Årets Underviser: Hun er kendt for at skabe et åbent og inkluderende læringsrum og hendes engagement og personlige stil, tager de studerende med storm. Lektor Rebecca Leigh Rutt fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi får prisen som årets underviser på SCIENCE.

En samfundsforsker der arbejder inden for et bredt felt af politisk økologi. Sådan lyder den helt korte præsentation af lektor Rebecca Rutts forskningsprofil, som nu også kan tilføje prisen som årets underviser på SCIENCE 2024 til sit CV. Prisen overrækkes i dag klokken 16.00 til en reception i Konsistoriesalen på Bülowsvej 17.
"Jeg er meget beæret over at modtage prisen. Nogle gange kan vores indsats i undervisningen føles mindre synlig sammenlignet med at forske og søge midler fra fonde. Derfor betyder en anerkendelse som undervisningsprisen meget for at holde motivationen oppe,” lyder det fra Rebecca Rutt.
Rebecca underviser på kurserne Natur- og landskabspolitik, Motivation and Pro-Environmental Behaviour, Managing Change og Gender og Environment and Sustainable Development. Kurser som i den grad har modtaget positive tilbagemeldinger fra de studerende.
”En af de bedste undervisere jeg nogensinde har haft”
For ud over en høj pointscore i evalueringerne beskriver de studerende Rebecca som en fagligt dygtig, engageret og inspirerende underviser, der er kendt for at skabe et åbent og inkluderende læringsrum med et personligt touch.
”Rebecca er en af de bedste undervisere, jeg nogensinde har haft, på grund af hendes entusiasme for de emner, vi diskuterede i undervisningen. Hendes passion og viden er meget imponerende og motiverede mig,” siger en af de studerende i sin tilbagemelding.
En anden studerende siger: ”Jeg satte virkelig pris på, hvor meget plads der var til, at man kunne deltage aktivt i undervisningen. Der blev fra start skabt et trygt rum, hvor man kunne dele sine tanker med hinanden. Det er i min optik sjældent, at det lykkes så godt som i dette kursus.”
Og det vækker genklang hos underviseren selv, som i høj grad ser det som en del af sin undervisningsfilosofi at dele ud af sig selv. Samtidig elsker hun at undervise, fordi det udvider hendes sociale horisont, og bringer hende sammen med ligesindede.
”Jeg nyder virkelig at undervise, fordi det er en mulighed for at lære nye mennesker at kende, som sandsynligvis deler mine interesser og engagement i at skabe sunde økosystemer. Og jeg lærer så meget fra hver eneste klasse,” siger hun.
Åben op i undervisningslokalet
Årets underviser høster også roser for at gøre sin undervisning relevant og forbundet til virkeligheden ved at inddrage aktører uden for universitetet. De studerende får mulighed for at møde repræsentanter fra fx Natur- og Miljøstyrelsen, Region Hovedstaden, Plastic Change, Dare Gender, Syndicate Of Creatures, Becoming Species, DGUB, Verdens Skove, We Do Democracy, og andre aktører fra det offentlige og civilsamfundet, hvilket giver dem indsigt i aktuelle sager, debatter, og forskellige tilgange til at påvirke måden vi forstår naturen på.
Men spørger man hende om tips og erfaringer, der kan inspirere andre undervisere på universitetet, handler det langt fra om værktøjer, digitale løsninger og quizzer. Det handler om noget så essentielt som personlighed.
"Man skal ikke være bange for at åbne op i undervisningslokalet. Et personligt perspektiv, som at dele den personlige betydning af det, du underviser i, kan ofte være det, der forvandler et emne til en interesse eller endda en passion for de studerende," slutter hun.
Vinderen af prisen modtager en kontant præmie på 25.000 kr, samt en ekstra bevilling på 50.000 kr til at videreudvikle undervisningen i det team, som underviseren er en del af. Denne bevilling kan fx bruges til at dække udgifter til materialer, undervisningsassistenter, teknologi eller andre ressourcer, der kan forbedre undervisningsoplevelsen for de studerende.
SCIENCE Undervisningspris hædrer de mest dedikerede og innovative undervisere på fakultetet.
Nøgleord
Kontakter
Michael Skov Jensen
Journalist og teamkoordinator
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
+45 93 56 58 97
msj@science.ku.dk
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Nyt studie peger på Skagerrak som et slags ”fritidshjem” for den gådefulde grønlandshaj9.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Grønlandshajen – verdens længstlevende hvirveldyr – forbindes oftest med kolde arktiske vande. Et nyt internationalt studie ledt af forskere fra Grønlands Naturinstitut og Københavns Universitet viser dog, at Skagerrak sandsynligvis fungerer som opvækstområde for unge grønlandshajer. Studiet peger også på at grønlandshajer slet ikke fødes i hverken Grønland eller andre steder i Arktis.
Old aerial photos give scientists a new tool to predict sea level rise3.7.2025 08:00:00 CEST | Press release
Researchers from the University of Copenhagen have gained unique insight into the mechanisms behind the collapse of Antarctic ice shelves, which are crucial for sea level rise in the Northern Hemisphere. The discovery of old aerial photos has provided an unparalleled dataset that can improve predictions of sea level rise and how we should prioritise coastal protection and other forms of climate adaptation.
Gamle luftfotos giver forskere nyt redskab til at forudsige havstigninger3.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har fået unik adgang til at forstå mekanismerne bag antarktiske ishylders kollaps, som er afgørende for havstigninger på den nordlige halvkugle. Et fund af gamle luftfotos har skabt et enestående datasæt, som kan forbedre vores forudsigelser af hvor meget havene stiger, og vores prioritering af kystsikring og andre klimatilpasninger.
Ny institutleder på IFRO: ”Faglighed og fællesskab går hånd i hånd”1.7.2025 10:49:17 CEST | Pressemeddelelse
Per Svejstrup er fra 1. august ansat som institutleder på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO). Den kommende leder træder ind i rollen med stor respekt for IFRO's faglige og kollegiale kultur med klare ambitioner for fremtiden.
Dangerous Variant of Salmonella Still Not Eradicated – Researchers Point to the Solutions1.7.2025 09:53:23 CEST | Press release
The infectious and multi-resistant cattle disease Salmonella Dublin can be fatal to both humans and animals and causes significant losses for farmers. Although Denmark has attempted to eradicate the disease since 2008, it has not yet succeeded. A study from the University of Copenhagen points to possible reasons – and the necessary solutions.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum