Ny Aarhus-professor forsker i samspillet mellem kræft og vores immunforsvar

Del

Nicolai Juul Birkbak er pr. 1. oktober 2024 ny professor i cancerevolution og bioinformatik på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. Her skal han ved hjælp af store datasæt forske i, hvordan kræft opstår og udvikler sig.

Torsten Christensen

Nicolai Juul Birkbak analyserer store datasæt – blandt andet ved hjælp af RNA/DNA-sekventering – for at lære nyt om, hvordan kræft opstår, og hvordan kræft udvikler sig før, under og efter behandling.

Den nye professor og hans forskerkolleger har fokus på at forstå samspillet mellem kræft og immunforsvaret. Særligt hvordan immunforsvaret kan begrænse kræftens vækst, og hvordan vi kan bruge denne viden inden for præcisionsmedicin til at forudsige, hvilke patienter der responderer bedst på behandling.

”Meget af det, vi opdager i forskningen, kan ikke overføres direkte til klinikken, men giver indsigter, der ofte åbner nye muligheder for videre forskning. Selvom vejen kan være lang fra forskning til patient, så når vores arbejde derhen i en eller anden form,” siger Nicolai Juul Birkbak, der også er tilknyttet Molekylærmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Som ny professor kommer Nicolai Juul Birkbak også til at undervise flere studerende, og han arbejder i øjeblikket på at etablere et kursus i cancerbioinformatik.

”Professoratet er med til at øge synligheden af mit forskningsområde, så vi kan tiltrække gode studerende og ansatte, flere midler til vores forskning og skabe større tyngde, når det gælder samarbejde på tværs af institutioner,” siger Nicolai Juul Birkbak.

Kontakt

Professor Nicolai Juul Birkbak
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Molekylærmedicinsk Afdeling
Telefon: 78 45 53 47
Mail: nbirkbak@clin.au.dk

Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye