Aalborg Universitet

Et nyt forskningscenter i Aalborg skal styrke Danmarks position på kvanteområdet

Del

Aalborg Universitet modtager 60 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond til et nyt Center of Excellence, der skal sikre, at internet og trådløs kommunikation kan støtte fremtidige kvanteapplikationer.

Denne form for grundforskning er en forudsætning for at bygge store kvantesystemer og netværk, som dem teknologimagterne USA og Kina også arbejder med.

Forskningen på det nye center er relateret til kvanteområdet og skal arbejde på de grundlæggende principper og protokoller, der skal skabe klassisk kommunikation til den kommende kvanteæra.

 ”Mange kvanteapplikationer har kritisk brug for klassisk kommunikation, dvs. den slags elektronisk kommunikation vi bruger til internettet og vores mobiltelefoner”, forklarer professor Petar Popovski, der skal lede det nye center.

”Jeg glæder mig til at komme i gang, og jeg er glad for, at Aalborg Universitet nu kommer til at bidrage med dette nye perspektiv indenfor forskningen på kvanteområdet,” siger han.

Det nye Center of Excellence vil samle nuværende forskere fra Institut for Elektroniske systemer, Institut for Materialer og Produktion, Institut for Matematik og Institut for Datalogi. Og så skal der ansættes yderligere 12-16 forskere. Men meningen er også, at centeret skal tiltrække forskere, som arbejder med andre projekter indenfor området, så det kan blive en hub for forskningen på området.

For mange er kvantekommunikation ikke det nemmeste at forstå, men Petar Popovski beskriver det således:

”Tænk på vores nuværende kommunikationsnetværk som motorveje og tænk på klassisk data som almindelige biler. Kvanteteknologi kan opfattes som en flyvende bil. Det kræver, at motorvejsinfrastrukturen tager et spring og understøtter 3D-mobilitet”, forklarer han.

Det nye center skal bidrage med at lave de nye 3D- veje, der er behov for, så de nye flyvende biler – altså kvanteteknologien - har bedst mulige vilkår for at finde rundt, dér hvor kvante-ressourcerne skal bruges.

Det er 4. gang Aalborg Universitet får et såkaldt ”Center of Excellence” og for Tech-området er det første gang nogensinde.

“Tillykke til Petar og Aalborg Universitet. Vi er stolte over at modtage en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond til et utroligt spændende teknisk område, hvor der er behov for meget ny og grundlagsskabende forskning. Det nye Center of Excellence vil ikke kun styrke universitetets position inden for kvanteforskning, men også bidrage til Danmarks førerposition på det globale teknologiske landkort. Ved at samle ekspertise fra flere institutter og tiltrække dygtige forskere fra hele verden, skaber vi en dynamisk hub for banebrydende forskning, der vil forme fremtidens kommunikationsnetværk, siger rektor Per Michael Johansen.

Centeret åbner i begyndelsen af 2025.

Baggrund om Danmarks Grundforskningsfonds Centers of Excellence (CoE):

Centers of Excellence etableres i op til 10 år fordelt på to bevillingsperioder af henholdsvis seks og fire år. Petar Popovski bliver centerdirektør og der er fire professorer der bliver co-direktører: Jan Østergaard, Thomas Garm Pedersen, Horia Cornean, og Kim Guldstrand Larsen.

Alene de bedste forskere med de bedste og mest ambitiøse ideer får en centerbevilling. Bevillingen har en meget høj status blandt danske topforskere. CoE-programmet er Grundforskningsfondens flagskib og kan betegnes som ”Olympisk guld for de bedste forskere med de mest ambitiøse ideer i Danmark”.

Baggrund om Petar Popovski:

Professor i kommunikationsteknologi ved Institut for Elektriske systemer ved Aalborg Universitet. Har en Ph. D i trådløs kommunikation fra Aalborg Universitet i 2005. Har modtaget flere hædersbevisninger og priser. Født i Nordmakedonien men bosat i Aalborg.

Kontakter

Billeder

Petar Popovski er professor i kommunikationsteknologi ved Institut for Elektriske systemer ved Aalborg Universitet. Han skal lede det nye Center of Excellence, der åbner i begyndelsen af 2025.
Petar Popovski er professor i kommunikationsteknologi ved Institut for Elektriske systemer ved Aalborg Universitet. Han skal lede det nye Center of Excellence, der åbner i begyndelsen af 2025.
Aalborg Universitet
Download

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye