Den Grønne Ungdomsbevægelse

Unge vil sultestrejke for et opgør med den animalske produktion

Del

Den Grønne Ungdomsbevægelse varsler hermed en sultestrejke som et led i deres langvarige kampagne for omstillingen af landbruget. Fra og med på mandag d. 30. vil 11 unge sætte sig foran Christiansborg og sultestrejke med krav om, at få indflydelse på den omstridte Grøn Trepart-aftale, der forventes snart at blive lukket. Bevægelsen har i fem år ført en dialogsøgende kampagne, med fokus på især den animalske produktions massive klima- og naturpåvirkninger.

Den Grønne Ungdomsbevægelse

Fem års kamp for fremtiden: De har prøvet alt 

Siden 2019 har unge i Den Grønne Ungdomsbevægelse kæmpet for en retfærdig og bæredygtig landbrugspolitik, hvor omlægning af den enorme produktion af dyr står centralt. På trods af utallige forsøg på dialog, bogudgivelser, demonstrationer og skriftlige bidrag til debatten, bliver de unge, Klimarådets eksperter, forskere og grønne organisationer stadig overhørt i forhandlingerne om landbrugets fremtid. Sultestrejken markerer en skærpelse af protesten og en sidste appel om at sikre en reel transformation af Danmarks mest udledende sektor.

»Jeg sultestrejker i politisk afmagt. I protest mod en forhandlingsproces, hvor organisationer som Landbrug & Fødevarer har fået lov til at beholde den massive dyreproduktion, mens unge er blevet ekskluderet og præsenteret for en aftale, der sætter vores fremtid på spil. Staten har et ansvar for at beskytte børn og unge, ikke nogle få i landbrugets klimaskadelige kommercielle interesser.«

Caroline Lundsteen, aktiv fra Den Grønne Ungdomsbevægelse der snart sultestrejker

Grøn Trepart er en katastrofe på alle centrale områder

Grøn Trepart-aftalen, som den foreligger, fastholder den nuværende intensive produktion af 206 millioner dyr i Danmark, som står for en betydelig del af landets klimabelastning og ressourcespild. Den danske landbrugssektor er en af verdens mest kødproducerende, og de politiske forslag, der indtil videre er blevet fremlagt, vil ikke betydeligt ændre på dette. Den industrielle animalske produktion står for 85% af landbrugets samlede klimabelastning, og bruger 80% af landets landbrugsarealer til at dyrke foder til dyr, frem for fødevarer til mennesker.

»Sultestrejken handler om mere end os«

De unge understreger, at sultestrejken ikke kun er en kamp for klimareduktioner i Danmark, men også en protest mod det signal, vi sender som “grønt foregangsland” med vores landbrugspolitik, der fører stadig vil føre til global afskovning, tab af biodiversitet og fremtidens klimakatastrofer. Den Grønne Ungdomsbevægelse fremhæver, at Danmarks intensive kødproduktion bidrager til en global skæv fordeling af ressourcer. En nylig analyse fra Klimarådet konkluderede, at Danmarks animalske produktion tog flere proteiner i input, end det producerede. Samlet set betød det, et minus på produktionens proteinbalance svarende til 7 millioner menneskers proteinbehov. Andre beregninger, at hvis landbrugsarealerne blev brugt til at dyrke flere fødevarer til mennesker, i stedet for dyr, har vist, vi ville kunne dække 19 millioner flere menneskers proteinbehov end de gør i dag.

»Vi sultestrejker for at sætte fokus på de mennesker, der rammes af et uretfærdigt globalt fødevaresystem. Og vi sultestrejker for dem, der vil blive ramt de kommende årtier – både herhjemme i Danmark og i mere udsatte lande – hvis den her aftale bliver til virkelighed.«

Laurits Winther, aktiv fra Den Grønne Ungdomsbevægelse der snart sultestrejker

Krav om en målrettet CO2-afgift og støtte til plantebaseret produktion

De unge kræver en høj og målrettet CO2-afgift på landbrugets største udledere, men tager hensyn til de små og mellemstore landbrug. De ønsker desuden øget støtte til plantebaseret og regenerativ fødevareproduktion i stedet for umodne teknologiske løsninger, der fastholder det nuværende animalske produktionssystem. Bevægelsen indsamler også støtteerklæringer til strejken og deres kritik, og henvender sig til politikerne med disse tre krav:

  • CO2-afgift på landbruget: For at sikre en reduktion af den animalske produktion kræver vi en høj og målrettet CO2-afgift på 1.500 kr./ton CO2 i 2030, som eksperterne i Klimarådet anbefaler. Den nuværende Grøn Trepart-aftale foreslår en så lille afgift, at den på ingen måde imødekommer de kriser for klimaet og fødevaresikkerheden, som det animalske landbrug forårsager.

  • Rammer de største forurenere: Afgiften skal målrettes de største landbrugsforurenere og tage hensyn til små og mellemstore jordbrug.

  • Støtte til plantebaseret produktion: Vi kræver, at provenuet fra afgiften og landbrugsstøtten generelt prioriterer omlægning til plantebaseret fødevareproduktion. Det skal blandt andet ske via støtte til landmænd, der ønsker at omlægge deres produktion frem for at investere i teknologiske løsninger såsom fodertilsætningsstoffer og pyrolyse, som landbrugslobbyen foreslår. 

Kontakter

Emil Bejer-PedersenHenvendelser vedrørende sultestrejken og Grøn Trepart

Tlf:+45 61 60 88 34

Lea WiggenHenvendelser vedrørende sultestrejken og Grøn Trepart

Tlf:+45 53 84 00 64

Billeder

Kamille Funding
Download
Kamille Funding
Download

Links

Om Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse kæmper for en grøn og retfærdig fremtid. Vi er en græsrodsbevægelse af unge over hele landet og er partipolitisk uafhængige.

Følg pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse afslutter sultestrejken foran landbrugsforhandlingerne, men protesterne fortsætter8.10.2024 18:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Efter otte dage uden mad har 11 aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse valgt at afslutte deres sultestrejke ved landbrugsforhandlingerne. Strejkens formål var at skabe opmærksomhed omkring behovet for en radikal omlægning af Danmarks intensive dyreproduktion. Bevægelsen har undervejs opnået stor opbakning med over 6.600 underskrifter, der bakker op om deres centrale krav: en CO₂-afgift på 1.500 kr./ton, målrettet de største forurenere, og midlerne herfra skal støtte omstillingen til plantebaseret produktion.

11 unge starter sultestrejke foran landbrugsministeriet - konfronterer Jeppe Bruus på vej ind til trepartsforhandlingerne30.9.2024 16:21:47 CEST | Pressemeddelelse

11 unge startede i dag en sultestrejke foran forhandlingerne om Grøn Trepart. De sultestrejker med kravet om en højere CO2-afgift, som målrettes de største og rigeste forurenere, sikrer et opgør med den animalske produktion, og giver provenuet tilbage til plantebaseret og småskala produktion. Trepartsminister Jeppe Bruus blev i eftermiddags overrasket af aktivisterne, som sad i campingstole udenfor indgangen til ministeriet med store skilte med budskaber såsom "Sultestrejke for et levedygtigt landbrug".

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye