Danmark og Tyskland nedsætter et nyt grænsepanel
Et nyt dansk-tysk grænsepanel vil fremadrettet systematisk tage fat på hindringer for mobilitet med det formål at gøre hverdagen lettere for borgere og virksomheder i grænseregionen.
Vores fælles grænseregion har en central betydning for forholdet mellem Danmark og Tyskland. Sameksistensen i grænseregionen og mindretallenes afgørende rolle gør regionen til et forbillede for andre grænseregioner i Europa og hele verden.
Mange borgere i grænseregionen har deres daglige gang på skoler, uddannelsesinstitutioner, arbejdspladser og kulturinstitutioner på tværs af grænsen. Her bliver de ofte konfronteret med forhindringer eller divergerende lovgivning, som det er svært for den enkelte at overvinde.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler følgende:
’’En grænse skal ikke begrænse mere end højst nødvendigt. Derfor nedsætter Danmark og Tyskland nu et grænsepanel, som konkret skal arbejde med nogle af de forhindringer og uklarheder, som arbejdsgruppen har identificeret, og som borgerne møder i deres hverdag i grænseregionen. Ligeledes skal panelet se på mulighederne for at gøre det lettere at bo på den ene side af grænsen og arbejde på den anden. Det vil gavne vækst og beskæftigelse i både Danmark og Tyskland.’’
Den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock udtaler:
„I regioner som ved den tysk-danske grænse, hvor folk krydser grænsen hver dag for at arbejde, købe ind eller besøge venner og familie i det andet land, kan du mærke Europas stærke hjerteslag. Under mit besøg i juli mødte jeg mange mennesker, hvis engagement på
daglig basis er med til at bringe vores lande tættere sammen og finde kreative løsninger, så for eksempel eksisterende bureaukratiske forhindringer fortsat gøres mindre. Vi vil fortsat styrke dette store engagement sammen med vores danske venner.”
Med udgangspunkt i den dansk-tyske handlingsplan fra 2022 har repræsentanter fra regionen siden foråret 2023 mødtes i en arbejdsgruppe for i fællesskab at identificere udfordringerne for mobiliteten på tværs af grænsen og for at diskutere løsningsforslag. Det lykkedes for eksempel at finde en løsning, så børn af danske grænsependlere som fremadrettet kan indskrives i tyske børnehaver og skoler i Slesvig-Holsten. Arbejdsgruppens resultater er blevet sammenfattet i en rapport, som lægger op til en fortsættelse af arbejdet samt nedsættelse af et dansk-tysk grænsepanel.
De to udenrigsministerier i København og Berlin samt ministerpræsidentens kontor i Kiel omsætter nu denne anbefaling: Det tysk-danske grænsepanel vil bestå af repræsentanter fra hovedstæderne samt grænseregionen og vil mødes to gange årligt. Panelets opgave bliver løbende at identificere de hindringer, der hæmmer mobiliteten i grænseregionen samt styrke koordineringen mellem relevante myndigheder i deres arbejde med at finde løsninger. Med en database vil delstatsregeringen i Slesvig-Holsten gøre det muligt at skabe en mere langsigtet sporing af mulige løsninger.
Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther udtaler:
”For den tysk-danske grænseregion er det rigtig gode nyheder. De regionale aktører bliver permanent involveret i grænsepanelet, og jeg er taknemmelig for, at de støtter op om det med deres viden og praktisk erfaring fra hverdagen. Jeg er glad for, at et initiativ fra vores Danmarks-befuldmægtigede, Johannes Callsen, hermed også tages op. Regionskontoret Sønderjylland-Schleswig og de grænseoverskridende aktører samt mindretallene skylder jeg min store tak for deres konstruktive medvirken.”
Rapporten fra den dansk-tyske arbejdsgruppe for styrket samarbejde kan læses i vedhæftede PDF.
For yderligere kontakt: pressevagten@um.dk eller telefon +45 61 97 92 47 (ikke sms)
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Invitation til ansøgning om Børnenes U-landskalenderprojekt i 202620.12.2024 14:04:10 CET | Nyhed
Hvor skal Børnenes U-landskalender hen i 2026? Har din organisation en god idé til et projekt, som gavner børn i et udviklingsland og kan formidles til danske børn – og har I mod på at være med i midten af en stor og mangesidet oplysningsindsats? Så send os en kort interessetilkendegivelse. Overskuddet fra salget af U-landskalenderen 2026 vil gå til det udvalgte projekt.
Grønland, Færøerne og Danmark enige om rollefordelingen under formandskabet for Arktisk Råd20.12.2024 13:30:00 CET | Pressemeddelelse
Over det seneste år har Grønland, Færøerne og Danmark i tæt samarbejde forberedt Kongeriget Danmarks kommende formandskab for Arktisk Råd, der løber i 2 år fra maj 2025 til maj 2027.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn18.12.2024 13:37:29 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 19. december 2024 kl. 10.15.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn17.12.2024 12:31:23 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde onsdag den 18. december kl. 11.45.
Europaministeren i Prag for at høre om tjekkiske EU-prioriteter11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Under besøget møder europaminister Marie Bjerre sin tjekkiske kollega, europaminister Martin Dvořák.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum