Tænketanken Prospekt

Nyt notat fra Tænketanken Prospekt: Vi har behov for en etisk baseret konservatisme

Del

Tænketanken Prospekt påpeger i et nyt notat behovet for en etisk baseret konservatisme. Notatet af Alexander Sokol, ph.d. og dydsetisk rådgiver ved tænketanken, understreger, at konservatismen skal reformuleres for at forblive relevant. 

Tænketanken Prospekt påpeger i et nyt notat behovet for en etisk baseret konservatisme
Tænketanken Prospekt påpeger i et nyt notat behovet for en etisk baseret konservatisme

Mange ser i dag konservatismen som en støvet ideologi, der ikke evner at adressere nutidens sociale og etiske udfordringer. Ifølge Alexander Sokol rummer konservatismen dog unikke standpunkter, der kan bidrage til et retfærdigt og fællesskabsorienteret samfund. Men for at realisere dem, må konservatismen forstå og evaluere sine styker og svagheder. 

”Konservatismen har en rolle at spille i det politiske landskab, men den skal undgå at falde i nostalgiens fælde, der viderefører fortidens fejltrin. For at forblive relevant må konservatismen forene sin arv med en etisk tilgang til det gode liv,” siger Alexander Sokol.

I notatet præsenterer Sokol tre konservative standpunkter, der skal balanceres for at skabe en sund og stærk konservatisme:

  • Besindig konservatisme, der fremfører, at samfundet bør besinde sig i sin iver efter at forandre de begreber om det gode, som det fremmer eller stækker, af hensyn til de iboende risici ved forandring.
  • Etisk konservatisme, der fremfører, at visse begreber om det gode er mere værd end andre og derfor bør fremmes.
  • Politisk konservatisme, der fremfører, at samfundet bør fremme de begreber om det gode, der historisk set er blevet fremmet, fordi begreber om det gode optjener værdi ved at besidde kontinuitet, dvs. historisk permanens. 

Kontinuitet har samme rolle i konservativ ideologi som autonomi har i liberal ideologi, fordi de begge kun er betingede goder.

 ”En bankrøvers liv bliver ikke bedre af at være autonomt valgt, og nutidens racisme bliver ikke bedre af at besidde kontinuitet med fortidig racisme,” forklarer Alexander Sokol.

Han uddyber, at konservatismen kommer til at stå svagt, når den forfalder til ren nostalgi og dermed risikerer at videreføre fortidens moralske fejltrin, mens den står stærkt, når den forener sine etiske og nostalgiske dele og fokuserer på at sikre kontinuitet af en etisk forsvarlig kultur.

Ifølge Sokol bør konservativ ideologi derfor bygge på en samlet etisk teori for det gode liv, der er baseret på så fundamentale idealer, at den kan producere etiske retningslinjer på tværs af epoker og for hele befolkningen. Han understreger, at konservatismen skal holde fokus på kernen af det menneskelige gode, og skal derfor hæfte sig mindre ved familietyper og identitetspolitiske grupper og mere på etisk godt levede liv og fællesskaber.

Hele notatet kan læses hos Tænketanken Prospekt:

Vi har behov for en etisk konservatisme - Tænketanken Prospekt (taenketankenprospekt.dk)

Kontakter

Om Tænketanken Prospekt

Prospekt er Danmarks nye værdipolitiske tænketank. Med udgangspunkt i den kristne-humanistiske kulturtradition arbejder vi for at styrke forudsætningerne for det gode samfund og den ansvarlige borger.

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Alsidig kommunikationsekspert til Tænketanken Prospekt8.8.2024 09:15:15 CEST | Pressemeddelelse

Tine Obel har den 1. august overtaget stillingen som presse- og kommunikationschef i Tænketanken Prospekt, hvor hun afløser Rasmus Ulstrup Larsen. Tine Obel har med en solid baggrund som journalist og folkeskolelærer opbygget en karriere, der spænder over mange aspekter af kommunikation og undervisning. Siden 2018 har Tine Obel som selvstændig konsulent hjulpet skoler, institutioner, mindre virksomheder og politikere med kommunikation, ghostwriting og kampagner. Hun har også arbejdet som projektmedarbejder og koordinator i Aarhus Kommune og Region Midtjylland, hvor hun har styrket samarbejdet mellem skoler og erhvervsuddannelser. Tine Obel har derudover en bred vifte af erfaringer fra store virksomheder som Grundfos, Salling Group og VESTAS, hvor hun har håndteret intern kommunikation, forandringskommunikation, PR og krisekommunikation. Hendes arbejde som freelance underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og som lærer i mange år har yderligere cementeret hendes kompetencer.

Staten kan ikke være værdineutral8.7.2024 12:00:03 CEST | Pressemeddelelse

De seneste mange år har vi diskuteret værdier. Værdidebatten får næring fra debatten om integration, multikulturalisme samt livs- og familieformer. En grundsten i debatten er den liberale opfattelse, at staten skal være værdineutral. Det er op til borgerne at identificere og at realisere deres egne idealer om det gode liv. Men idealet om den værdineutrale stat kortslutter værdidebatten. Det viser et nyt notat fra Tænketanken Prospekts 'Program for etik og værdibaseret udvikling'. Notatet er forfattet af ph.d. og dydsetisk rådgiver ved Tænketanken Prospekt, Alexander Sokol. ”Idealet om værdineutralitet er udbredt. Særligt hos folk der opfatter sig som liberale. Men akademisk forskning har vist, at idealet om neutralitet er så vidtrækkende, at det er kategorisk umuligt. Faktum er, at alle stater i praksis vil fremme visse måder at leve på,” understreger Alexander Sokol. Ifølge notatet betyder dette, at vi har vanskeligere ved at diskutere værdier og etik. Det betyder igen, at vi er dårli

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye