Lydvandring på Sydspidsen: kunstprojekt udvalgt

Del

Gennem et Open Call – en åben ansøgningsrunde – har Guldborgsund Kommune søgt en kunstner eller en kunstnergruppe til at udvikle en kunstnerisk lydvandring på Sydfalster samt et dertilhørende læringsforløb. Bedømmelsesudvalget har nu udpeget et vinderprojekt, som Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget har godkendt.

Kunstnerene Leonie Pichlers og Andreas Oxenvad skal stå for at udforme de kommende stormflodsfortællinger på Sydspidsen.
Kunstnerene Leonie Pichlers og Andreas Oxenvad skal stå for at udforme de kommende stormflodsfortællinger på Sydspidsen. LYTT Architecture

I marts måned påbegyndte Guldborgsund Kommune en ansøgningsrunde, hvor interesserede kunstnere kunne byde ind med forslag til hvilket kunstværk, der i fremtiden skal være en del af en kommende rekreativ rute langs kysten ved Gedser. Under arbejdstitlen ’Stormflodsfortællinger’ skal værket, som er en kunstnerisk lydvandring, give lokale, besøgende og turister en alternativ og sanselig oplevelse af Sydfalster.

Ud af de 14 kvalificerede ansøgninger har det nedsatte bedømmelsesudvalg peget på Leonie Pichler og Andreas Oxenvad som vindere af ansøgningsrunden, og nu har Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget ved Guldborgsund Kommune også godkendt de to kunstnere, som derfor skal udvikle det kommende kunstprojekt. Bedømmelsesudvalget har udvalgt Leonie Pichler og Andreas Oxenvad til at løse opgaven med følgende begrundelse:

"Bedømmelsesudvalget peger på Leonie Pichler og Andreas Oxenvad som de rette til at udvikle og producere lydvandringen. Vi er overbeviste om, at de kan udfolde en lydvandring, hvor naturen og lokale fortællinger sættes i spil på en poetisk, sanselig og vedkommende måde, så ruten åbner sig på ny og forunderlig vis for både børn og voksne. De leverede en overbevisende og motiveret ansøgning og har solid erfaring med produktion af lydvandringer og læringsforløb målrettet børn og unge. Vi ser det også som et plus, at de for nyligt er flyttet til Gedser, mens deres internationale profil samtidig kan bidrage til at styrke udviklingsmulighederne og netværket til Tyskland i samspil med grænsegeografiens øvrige kulturaktører og visitorganisationer. Det potentiale forstærkes når den faste forbindelse over Femern Bælt står færdig i 2029.”

Projektet er støttet med 500.000 kr. af Region Sjælland, og en supplerende fundraising igangsættes eventuelt i samarbejde med kunstnerne i en videre proces.

Vinderprojektet

Stormflodsfortællingerne skal formidle perspektiver på Sydfalster, på Stormflodskatastrofen i 1872, nutidens stormhændelser og på fremtidens liv i området og således bygge bro mellem fortid, nutid og fremtid.

Leonie Pichlers og Andreas Oxenvad, der før har arbejdet med kunstneriske lydvandringer, går i løbet af efteråret i gang med en researchfase, hvor de også inddrager og samarbejder med forskellige lokale aktører. Blandt andet venter et samarbejde med Sydfalster Skole i det nye år. Ambitionen er et udvidet projekt, så den færdige lydvandring vil være tilgængelig på både dansk, engelsk og tysk.

”Vi er utrolig glade for denne mulighed og glæder os til det videre forløb. Lydvandringen som form har så mange skønne kvaliteter og forener kunst og natur på en sanselig og poetisk måde. Før vi kendte til dette Open Call, snakkede vi om at skabe en lydvandring på Falster. Det kombinerer vores kunstneriske færdigheder inden for fortælling og lyd med vores nye kærlighed til området og vores ønske om at forbinde os til det lokale samfund her. Det er en spændende opgave med stor kunstnerisk frihed, som lige nu er en smule overvældende, men som vi allermest er taknemmelige og begejstrede over. Vi glæder os til den kunstneriske rejse - at finde historier og perspektiver, der skaber en magisk, spændende og uforglemmelig lydvandring på Sydfalster” siger Leonie Pichlers og Andreas Oxenvad.

Kunstnerne ønsker at sætte naturen og lokale historier i spil gennem en magisk, dramatisk, poetisk, sjov og naturbaseret lydvandring fra Gedser til Sydspidsen. Ifølge kunsterne selv kan mulige tiltag i den kommende lydvandring være mødet med talende sten, en undervandsrejse med et undervandskor eller et møde med stormfloden i 1872 fra en fugls perspektiv. Kunstnerne lægger stor vægt på, at udviklingen af lydvandringen er en åben proces, hvor fortællinger, lyd og samspil med naturen og landskabet udvikles sammen med ikke mindst lokalområdets børn og unge, hvilket glæder Ole. K. Larsen, formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget:

”Vi er glade for at valget er faldet på Leonie Pichlers og Andreas Oxenvad, der begge har begået sig i ind- og udland. Med den valgte kunstnergruppe får vi en spændende, relevant og lærerig lydvandring målrettet lokale og turister, og som gør kulturen nærværende for alle aldre. De to kunstneres tilgang til inddragelse af og samarbejde med lokale kræfter, var nogle af det, der blev vægtet højt ved udvælgelsen af projektet, så vi ser meget frem til at følge processen fra start til slut, hvor vi forhåbentlig ender med en helt fantastisk lydvandring, der fremover vil være en del af Sydspidsens identitet.”

Lydvandringen indvies i foråret 2026.

Om kunstnerne

Leonie Pichler er en tysk instruktør og forfatter. Hun arbejder ofte stedspecifikt med sit kompagni Bluespotsproductions i Augsburg i Bayern, hvor hun er født og opvokset. Hun har skrevet og instrueret ti lydvandringer, der udforsker rum og historier og var i tre år instruktør på Baggårdteatret i Svendborg, hvor hun blandt andet instruerede den anmelderroste forestilling "Svendborgdigte". Hendes arbejde kombinerer narrativ dybde og en stærk sans for stedets ånd.

Andreas Oxenvad er billedkunstner og uddannet fra Statens kunstakademi i Oslo. Han arbejder med lyd, klang, stenbalancering, skulptur og performance og skaber værker, der ofte forbinder naturens elementer med menneskeskabte strukturer. Han har hovedsageligt udstillet i Danmark og Norge samt skabt lyddesigns til en række eksperimenterende teaterforestillinger.

Bedømmelsesudvalget

Bedømmelsesudvalget består af Stine Katja Friis (skoleleder på Sydfalster Skole), Rasmus Thorup Kildegaard (museumsinspektør, kommunikation og formidling, Museum Lolland-Falster), Parul Modha (kunster og medlem af Guldborgsund Billedkunstråd), Morten Jensen Lindblom (konsulent, Region Sjælland), Diana Gerlach (kulturkonsulent, Guldborgsund Kommune), Frederik Cordes (projektleder, Guldborgsund Kommune) samt Stine Villadsen (udviklingskonsulent, Guldborgsund Kommune), der har fungeret som sekretær.

Læs mere om udviklingen af Destination Sydfalster herunder den kommende rekreative rute langs kysten her.

Kontakter

Billeder

Andreas Oxenvad. Foto: Hudriket/Skin Realm
Andreas Oxenvad. Foto: Hudriket/Skin Realm
Hudriket/Skin Realm
Download
Leonie Pichler. Foto: Helle Tage fotografie
Leonie Pichler. Foto: Helle Tage fotografie
Helle Tage fotografie
Download
Foto: LYTT Architecture
Foto: LYTT Architecture
LYTT Architecture
Download
Foto: LYTT Architecture
Foto: LYTT Architecture
LYTT Architecture
Download

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye