Behov for mere samarbejde mellem virksomheder og skoler i Nordsjælland

Del

Erhvervspraktik og klassebesøg hos lokale virksomheder er en del af skoleskemaet på nogle skoler i Nordsjælland. Men hvis det skal lykkes de nordsjællandske skoler allerede fra næste skoleår at opfylde nye lovkrav om, at alle elever skal i en uges erhvervspraktik, skal skolerne skabe kontakt til langt flere virksomheder. Udpeg en erhvervsplaymaker, lyder opfordringen fra DI Hovedstaden

- Det er nødvendigt, at skolerne i Nordsjælland samarbejder med langt flere virksomheder, hvis alle elever i løbet af enten 7., 8. eller 9. klasse skal i en uges erhvervspraktik. Netop den uge er vigtig, fordi den giver de unge mulighed for at få et indblik i forskellige uddannelser og karriereveje, inden de skal vælge ungdomsuddannelse, siger bestyrelsesleder Peter Lanng Nielsen, DI Hovedstaden.
- Det er nødvendigt, at skolerne i Nordsjælland samarbejder med langt flere virksomheder, hvis alle elever i løbet af enten 7., 8. eller 9. klasse skal i en uges erhvervspraktik. Netop den uge er vigtig, fordi den giver de unge mulighed for at få et indblik i forskellige uddannelser og karriereveje, inden de skal vælge ungdomsuddannelse, siger bestyrelsesleder Peter Lanng Nielsen, DI Hovedstaden.

I Allerød og Furesø er det kun henholdsvis 24 og 28 procent af virksomhederne, der samarbejder med en lokal skole om f.eks. at modtage erhvervspraktikanter eller besøg af en skoleklasse. I Hørsholm er det 30 procent af virksomhederne, mens det i Rudersdal er 35 procent af virksomhederne.

Anderledes ser det ud i Halsnæs og Gribskov, hvor omkring 60 procent af virksomhederne samarbejder med lokal skole.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Industri blandt mere end 7.500 virksomheder i hele landet.

 - Der er desværre flere kommuner i Nordsjælland, hvor det står sløjt til med samarbejdet mellem skoler og virksomheder. Det er på tide, at de skoler for alvor begynder at tænke virksomhederne ind i deres årshjul. Tallene viser, hvor lidt virksomhederne fylder hos lærerne, hvilket jo smitter af på eleverne. Jeg er dog glad for, at der er nogle kommuner, som er godt i gang. Det er nødvendigt, hvis det skal være muligt af finde meningsfuld erhvervspraktik til alle, siger bestyrelsesleder for DI Hovedstaden Peter Lanng Nielsen.

Målet er at tilbyde erhvervspraktik til cirka 50.000 elever allerede fra næste skoleår, når det bliver et lovkrav, at skolerne i højere grad bruger virksomhederne i lokalområdet i undervisningen, og at alle folkeskoleelever kommer i en uges erhvervspraktik i løbet af enten 7., 8. eller 9. klasse.

I Nordsjælland er der i øjeblikket cirka 13.400 elever i netop udskolingen. Det betyder, at der hvert år i gennemsnit vil være omkring 4.500 skoleelever, der skal findes en praktikplads til. Derudover kommer elever fra fri- og privatskoler.

- Nu har folkeskolerne fået en bunden opgave i forhold til, at alle elever i udskolingen fremover skal i erhvervspraktik. Det er en vigtig opgave, idet virksomhederne både nu og i fremtiden mangler medarbejdere. Jeg håber, at det kan få flere unge til at se mod erhvervsuddannelserne, siger bestyrelsesleder for DI Hovedstaden Peter Lanng Nielsen.

Allerød, Furesø og Hørsholm ligger alle blandt de ti kommuner i hele landet, som har den laveste andel af skoler og virksomheder, der samarbejder.

- Det er ganske enkelt ikke godt nok, og det gør bestemt ikke opgaven med at finde erhvervspraktik til alle nemmere. Dansk Industri har lavet en guide med anbefalinger til, hvordan kommunerne og skolerne bedst griber opgaven an. Jeg håber, at de nordsjællandske kommuner vil hente inspiration her, siger bestyrelsesleder Peter Lanng Nielsen. 

DI Hovedstaden opfordrer kommunerne og skolerne til at gå i gang med opgaven allerede nu.

- Udpeg en erhvervsplaymaker, som kan opsøge virksomhederne, lære dem at kende og være bindeled mellem dem og skolerne. Erhvervspraktik til alle er en stor opgave, som kræver mindst én nøgleperson, der kan stå for planlægningen og sørge for, at både virksomhederne og skolerne er klædt på til opgaven. Man kan ikke bare ringe og forvente, at en virksomhed byder velkommen dagen efter. Det tager tid at få et besøg passet ind i den daglige produktion, og ikke mindst hvis virksomheden skal finde relevante opgaver, eleverne kan prøve kræfter med under besøget, forklarer Peter Lanng Nielsen, DI Hovedstaden.

Nøgleord

Kontakter

Bestyrelsesleder for DI Hovedstaden Peter Lanng Nielsen, telefon 40 46 47 90
Regional konsulent for DI Hovedstaden Ron Amir, telefon 52 13 23 21
DI's Pressecenter, telefon 33 77 45 00

Vedhæftede filer

Links

For yderligere information om DI Hovedstaden: Chefkonsulent Ron Amir. Mail: rona@di.dk Tlf. 3377 4647 Mobil: 5213 2321. 

Følg pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

Omkring hver tredje virksomhed i hovedstadsområdet samarbejder med en skole16.10.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse

I hovedstadsområdet samarbejder kun 40 procent af virksomhederne med en lokal skole om f.eks. erhvervspraktik eller klassebesøg. Men det er alt for få, mener DI Hovedstaden, der opfordrer skolerne til at skrue op for samarbejdet med virksomhederne, hvis det skal lykkes allerede fra næste skoleår at finde en uges erhvervspraktik til alle elever i enten 7., 8. eller 9. klasse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye