Fremtidens telefon kan sende dufte
Projektet TeleScent på SDU har netop modtaget en bevilling fra Villum Fondens Experiment-program. Forskerne bag vil tilføje lugtesansen til vores digitale kommunikation, så fremtidens telefonsamtale ikke kun bliver med lyd og video, men også duft.

Dufte er tæt forbundet med minder. Lektor ved NanoSyd på SDU, Roana de Oliveira Hansen, er oprindeligt fra Brasilien, og hun savner duften af sin mors mad.
-Når jeg snakker med min mor, kan jeg få både lyd og billeder. Jeg kan f.eks. se hende stå i køkkenet, høre gryderne boble og syde, men ikke dufte maden. Og duften af hendes mad er i virkeligheden noget af det, jeg savner allermest. Den minder mig om at være hjemme.
Derfor kom Roana de Oliveira Hansen på ideen til projektet TeleScent, der netop har modtaget 2 millioner kroner fra Villum Fondens Experiment-program.
Projektet sigter mod at udvikle teknologi, der kan sende og modtage dufte over distancer. Ved at kombinere digital mikrofluidik og avancerede elektroniske næser, kan TeleScent først genkende en duft og herefter forme små "duftpakker" og sende dem til modtagerens enhed. Dette betyder, at vi om få år kan stå med en ny type telefon, der ikke kun transmitterer lyd og billede, men også duft.
- Vi kunne kalde det TeleScent. Det vil tilføje en ny dimension til, hvordan vi kommunikerer digitalt i fremtiden, fortæller Roana de Oliveira Hansen begejstret.
Mange anvendelsesmuligheder inden for film og onlinehandel
Teknologien åbner ikke blot op for, at du kan sende duften af nybagt brød til en af dine venner, men vil også kunne føje en ekstra dimension til fremtidens filmoplevelser.
Forestil dig f.eks. det ikoniske øjeblik i ’En duft af kvinde’, hvor den blinde pensionerede oberst Frank Slade – blændende spillet af Al Pacino - møder Donna og straks genkender hendes parfume – Fleurs de Rocaille fra Caron. Tænk, hvis du selv kunne indsnuse parfumen, når den blinde oberst beskriver duften og kobler den til hendes elegance og væsen.
Og nu vi er ved parfumer: hvad det vil betyde for onlinehandlen af parfumer, hvis du kunne dufte de forskellige mærker, inden du vælger, hvilken duft du vil købe? Eller hvad med vin? Eller krydderier og andre madvarer? Eller? Eller?
- Turisme kan også nyde godt af det – forestil dig at kunne dufte seværdigheder i andre lande, inden du besøger dem, foreslår Roana de Oliveira Hansen.
Og ja, der er gode muligheder i den retning. Teknologien vil kunne bringe dig til et madmarked i hjertet af Marrakesh, hvor luften er så tyk af dufte, at det er som at gå gennem et tæppe af aromaer. Du vil hjemme i stuen kunne blive ramt af en eksplosion af dufte i næsen: stærk kanel, sødmefuld stjerneanis og den jordagtige, varme duft af gurkemeje og safran. Det vil næsten være som at være der selv.
Et kig ind i fremtiden
TeleScent-teknologien kan meget vel blive det næste store skridt inden for digital kommunikation, men det skal understreges, at før vi når så langt, så er der en del barrierer, der skal nedbrydes. Det bliver hverken i år eller næste år, at du kommer til at sende duften af en rose til én du har kær.
- Der er tale om grundforskning, og vi ved ikke med sikkerhed, hvor det vil føre os hen. Vi er i en tidlig fase, og der er mange tekniske udfordringer. Men potentialet er enormt. Vi ved, at vi kan sende foruddefinerede dufte og skabe et stort bibliotek af aromaer, siger Roana de Oliveira Hansen.
Hun fortæller, at det teknisk set ikke er en udfordring at genkende dufte med sensorer og maskinlæring – det er kun et spørgsmål om tid. Den store udfordring er at udsende dufte fra en lille enhed.
- Vores mål er i første omgang at kunne sende 25 distinkte dufte og skabe et stort bibliotek, som brugerne kan trække fra, men hvis vi kan bryde de første barrierer, kan vi åbne op for en ny æra inden for digital kommunikation, hvor vi kan sende dufte lige så let, som vi sender tekstbeskeder i dag, lyder det optimistisk fra Roana de Oliveira Hansen.
Og netop derfor passer TeleScent perfekt til Villum Experiment-programmet, som giver plads til idéer, der kan virke for uprøvede, risikable eller innovative til traditionel finansiering, men som har potentiale til at skabe banebrydende resultater.
Kontakter
Roana de Oliveira Hansen
Lektor
Det Tekniske Fakultet
Mads Clausen Instituttet
SDU NanoSyd
Telefon: 65 50 16 49
roana@mci.sdu.dk
Sune HolstSDU
Tlf:+4531316282Tlf:31316282suneholst@tek.sdu.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stort forskningsprojekt: Ny robotteknologi skal ruste danske virksomheder til en usikker verden10.4.2025 08:23:54 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU Robotics er sammen med 22 andre partnere en del af forsknings- og innovationsprojektet MADE REACT. Ved hjælp af nye teknologiske løsninger skal de gøre dansk industri mere modstandsdygtig i en foranderlig verden. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på mere end 100 millioner.
Nye IT- og STEM-uddannelser godkendt til SDU Vejle8.4.2025 14:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye IT- og STEM-uddannelser bliver fundamentet for et internationalt forsknings- og uddannelsesmiljø på den nye campus.
Nu kan du få ægte foie gras uden tvangsfodring8.4.2025 09:38:21 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet (SDU) har udviklet en effektiv måde at lave foie gras af ænder og gæs, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret, og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til f.eks. plantebaserede fødevarer.
Ny klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital og SDU7.4.2025 11:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Overlæge, dr. med. Kim Theilgaard-Mönch er pr. 1. september 2025 udnævnet til klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital (OUH) og Klinisk Institut ved Sydansk Universitet (SDU).
Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag ny teknologi30.3.2025 09:44:09 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens kræftdiagnose kan blive hurtigere og mere præcis – takket være et forskerteam ledet af SDU, der kan bruge usynligt lys og kunstig intelligens til at opdage sygdomme, før symptomerne viser sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum