Alle i Danmark med type 1-diabetes får en sensor senest i 2026
Nu får alle voksne med type 1-diabetes adgang til sensorbaserede glukosemålere inden udgangen af 2026 efter de seneste budgetforlig i Region Midtjylland og Region Nordjylland. Det er en vigtig sejr i kampen mod postnummerlotteriet på teknologiområdet, mener Diabetesforeningen.
Alle voksne mennesker i Danmark med type 1-diabetes kan forvente at få tilbudt en sensor, der måler blodsukkeret og løfter behandlingen inden udgangen af 2026.
Det er resultatet af de seneste budgetforlig i Region Midtjylland og Region Nordjylland, som sender flere penge efter tildelingen af sensorer og dermed sætter hastigheden op.
De to jyske regioner har haltet flere år efter de andre tre regioner med at efterleve anbefalingen fra regionernes eget Behandlingsråd om at tilbyde sensorerne hurtigst muligt til voksne med type 1-diabetes, men nu er gabet altså indhentet.
Det glæder adm. direktør i Diabetesforeningen, Claus Richter.
- Diabetesforeningen kæmper for at mindske den geografiske ulighed i Danmark, så alle får tilbudt den nødvendige diabetesteknologi samtidig, uanset hvor i landet de bor. Udbredelsen af sensorer til voksne med type 1-diabetes har været alt for længe undervejs, men nu er det lykkedes at få de langsomme regioner til at følge trop, så alle får sensorer med udgangen af 2026. Det er en stor sejr i kampen mod postnummerlotteriet og den vilkårlige tildeling af teknologi, som ofte rammer mennesker med diabetes, siger Claus Richter.
Behandlingsrådet, der er nedsat af regionerne selv, kom i foråret 2023 frem til, at der er en livstidsgevinst ved at tilbyde sensorbaseret glukosemåling til voksne med type 1-diabetes frem for en traditionel fingerprikker. Behandlingsrådet anbefalede på den baggrund at regionerne skulle udrulle teknologien til alle.
- At investere i diabetesteknologi er win-win. Ikke kun er det åbenlyst godt for mennesker med diabetes, som får løftet deres behandling i en sådan grad, at risikoen for alvorlige følgesygdomme som hjerte-, øjen-, nyre- og nervesygdomme og amputationer reduceres markant. Det letter også presset på sundhedsvæsnet og gavner samfundsøkonomien. Derfor vil regionspolitikerne opleve, at deres investering i sensorer kommer mange gange retur – både i form af bedre behandling og færre følgesygdomme, men også mindre sygefravær og flere hænder på arbejdsmarkedet, siger Claus Richter.
Fakta:
- Der er 35.229 mennesker med type 1-diabetes i Danmark
- Ca. 3000 børn og unge under 18 har type 1-diabetes
- Børn og unge med type 1-diabetes har siden 2018 haft ret til en sensor.
- 69 procent af landets voksne med type 1-diabetes har allerede en sensor.
Kontakter
Claus BøggildPressechefDiabetesforeningen
Tlf:63129012Tlf:22828437clb@diabetes.dkOm Diabetesforeningen
Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.
Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Diabetesforeningen: Kronikerpakker i ny sundhedsreform er et historisk løft15.11.2024 11:11:14 CET | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen er glade for aftalen om den nye sundhedsreform og fremhæver især kronikerpakkerne som et konkret tiltag, der vil gøre en mærkbar forskel for patienterne. Også en styrket almen praksis får rosende ord med på vejen. Men enkelte steder kræver aftalen yderligere opfølgning.
Verdens Diabetesdag: Alvorlige tal kalder på test og tidlig opsporing14.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over 150.000 danskere med type 2-diabetes kæmper med følgesygdomme, der kan føre til fx hjertesvigt og amputation. Derfor kører Diabetesforeningen lige nu en alvorskampagne, og på Verdens Diabetesdag den 14. november vil en rød screeningsbus på Københavns Hovedbanegård, og en række apoteker, markere alvoren og gøre det muligt at blive risikotestet for type 2-diabetes.
Ny app kan let tælle kulhydrater i maden12.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen lancerer et nyt redskab, der nemt og hurtigt tæller kulhydrater i dagens måltider og dermed bl.a. hjælper mennesker med type 1-diabetes. Appen ”Kulhydrattælleren” indeholder 500+ mad- og drikkevarer med billeder af mad- og drikkevarerne i afmålte portioner.
Diabetesforeningen: Stort svigt af patienter med rekordstor serieskade-erstatning efter amputationer2.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterstatningen er efter amputationssagen nået til bunds i bunken af erstatningssager, og over 126 patienter har fået tilkendt ret til erstatning; en af de største serieskade-erstatninger hos Patienterstatningen nogensinde. Diabetesforeningen kæmper for større fokus på en hurtigere og mere forebyggende behandling i sundhedsvæsnet for at undgå amputationer.
Diabetesforeningen efter nye tal: Bliv testet og forebyg alvorlig følgesygdom4.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Over 150.000 danskere med type 2-diabetes har også en alvorlig følgesygdom som nyre-, øjne-, nerve- og hjertekarsygdomme, der i værste fald kan føre til hjertesvigt, nyresvigt og amputation. Det viser nye tal fra Diabetesforeningen, som med en ny alvorskampagne opfordrer alle til at lade sig teste for type 2-diabetes.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum