Børne- og Ungdomstandplejen i København sætter ind mod et stigende antal nikotinskader blandt unge
Selvom den generelle tandsundhed blandt børn og unge er stigende i København, så stiger antallet af nikotinskader. Det får nu tandplejen til at sætte ind.
Karius og Baktus har fået en ond fætter. Nikotin. Vapes, e-cigaretter og nikotinposer i flotte æsker gør deres indtog blandt unge. Produkterne virker måske harmløse i nuet for de unge, men de indeholder nikotin, som er både afhængighedsskabende og sundhedsskadeligt.
Hos klinikpersonalet i Børne- og Ungdomstandplejen i Københavns Kommune ser man en stigning i brugen af nikotinskader. Det kommer blandt andet til udtryk ved slimhindeforandringer i munden.
Som en tandplejer siger: "Der er flere og flere, der spørger os direkte, om vi kan se, at de bruger snus. Andre gange fortæller de det ikke, men vi kan se det på tandkødet og slimhinderne. Og så taler vi med dem om det."
Tandplejen møder børn og unge gennem hele deres børne- og ungeliv, og de kan være nogle af de første sundhedspersoner, som opdager et brug af nikotin hos den unge. Derfor har den også en unik mulighed for at opdage og reagere på børn og unges brug af nikotin.
Stigningen i nikotinskader har fået Børne- og Ungdomstandplejen til udarbejde en ny intern vejledning, der bliver implementeret i oktober.
- Tandplejen har en vigtig rolle i at oplyse de unge om tandsundhedsrisiciene ved nikotinbrug og om mulighederne for at få hjælp til at stoppe med at bruge produkterne. Derfor har Tandplejen udarbejdet en intern vejledning for at sikre, at alle ansatte har den nødvendige viden om unges brug af nikotinprodukter og kan tage hånd om det på klinikkerne, fortæller Majken Munkgaard Kailow, overtandlæge i Børne- og Ungdomstandplejen i Københavns kommune.
Tandplejen indkalder derefter til kontrolbesøg, hvor de konstaterede forandringerne på eksempelvis tandkød eller slimhinder i munden bliver fulgt. Hvis der er tegn på brug af nikotinprodukter, taler tandplejen med den unge om det og henviser til Stoplinjen eller København Kommunes Stoptilbud på nikotinfri.kk.dk. ´
Målet er, at flest mulige undgår afhængighed og de sundhedsmæssige risici, der er forbundet med brugen af nikotinen i produkterne.
Børn- og unges tandsundhed er noget, der har politisk bevågenhed på Københavns Rådhus.
- Det er bekymrende, at flere af vores børn og unge ødelægger deres tænder med nikotinprodukter. Derfor er jeg glad for, at kommunens tandpleje har et stort fokus på at oplyse og reagere på de unges skadelige nikotinforbrug. Samtidig med at vi fra politiske side fortsat prioriterer penge til, at tandplejen har de bedst mulige rammer, fortæller børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager, Konservative.
Børne- og Ungdomstandplejen åbnede sidste år en af nordens størst tandkliniker på Nørrebro. Her kan endnu flere børn og unge få en bred vifte af tandbehandlinger og give råd og vejledning om at undgå brugen af nikotin.
På trods af nikotinskader, så har tandsundheden hos de københavnske børn og unge generelt været stigende over de seneste mange år.
Kontakter
PressetelefonenBørne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune
Tlf:29 45 40 73presse@buf.kk.dkFølg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Fokuseret indsats i udsatte byområder giver mærkbar forbedring for børnene5.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Børn i udsatte byområder i København klarer sig markant bedre end tidligere. Det er konklusionen på en omfattende indsats, Københavns Kommune netop har afsluttet. Indsatsen har blandt andet haft til formål at forbedre børn og unges livsmuligheder, uanset hvilken adresse i byen de er vokset op på.
Højt fagligt niveau i Københavns trækker landsgennemsnittet op ved folkeskolens afgangseksamen11.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den københavnske folkeskole fortsætter med at trække landsgennemsnittet op. Det viser tal fra de landsdækkende resultater for folkeskolens afgangseksaminer i 2024.
Københavns Kommune har fået en ny samlet strategi for at komme mistrivsel blandt børn og unge til livs22.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Langt de fleste børn og unge i København trives og er en del af et børnefællesskab, men for nogle børn er hverdagen svær, og de oplever forskellig grad af mistrivsel. Fire forvaltninger er gået sammen om en ny samlet strategi, der skal sikre, at alle børn og unge i byen trives, lærer og udvikler sig.
Sang og kor skal øge trivsel blandt elever25.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To gange om ugen har 0.-3. årgang på Vesterbro Ny Skole kor på skoleskemaet. Når eleverne synger, handler det ikke om, hvordan deres sang lyder, men om, hvordan de har det, når de synger sammen. Klassekorene er en del af trivselsprojektet Alle Kan Synge, hvor der undervises med en særlig udviklet trivselspædagogik, der skal styrke klassens fællesskab og elevernes trivsel.
Borgmester kommer Regeringen i forkøbet i kamp mod Techgiganter24.6.2024 12:16:18 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens nye alliance mod techgiganterne og børns uendelighedscroll på sociale medier bliver præsenteret på Lundehusskolen i København. Børne- og Ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) mener, at børns digitale dannelse er vigtigere end nogensinde før, og er derfor sammen med Københavns Fælles Elevråd og Københavns Ungeråd kommet regeringen i forkøbet og har sendt en række opmærksomhedspunkter, der skal inspirere skolerne til at tage en debat om, hvordan man forholder sig til det digitale.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum