Lyngby-Taarbæk Kommune

Bredt flertal - C, F, A, B, V, Ø og M - indgår budgetaftale 2025-28 i Lyngby-Taarbæk

Del

Budgettet prioriterer særligt skoler samt børn og unge i udsatte positioner ligesom vedligehold fremrykkes på udvalgte offentlige arealer.

For at skabe balance i kommunens økonomi vedtages en række konkrete modgående initiativer og en mindre rammebesparelse på 0,4 procent.

Partierne er særligt glade for, at det har været muligt at imødekomme flere af høringssvarene samtidig med, at der sikres en langsigtet balance og ansvarlig drift af kommunen. Udgangspunktet for budgetlægningen har været stigende udgifter til det specialiserede område, faldende indtægter som følge af udligning, mindre refusioner og faldende skatteprovenu, hvor tabet på sidstnævnte dog midlertidig er reduceret fra statens side.

Flertallet har bl.a. prioriteret en styrkelse af folkeskolen, så skolernes faglige niveau kan opretholdes samtidig med at trivslen øges, og så flere kan være en del af fællesskabet i skolerne. Derudover skal en række tiltag og nye initiativer styrke dagtilbuds- og skoleområdet, bl.a. styrkes overgangen mellem dagtilbud og skole, der afsættes puljer til forbedring af udearealer og indeklima, og som noget helt nyt oprettes et internationalt spor på Lindegårdsskolen.

På ældreområdet er der afsat midler til udvikling af servicen og til at forbedre den nære omsorg. Kommunen er godt forberedt på en kommende reform af ældreområdet gennem de seneste års tiltag på området.

Kommunens arealer og ejendomme tilføres også midler, så bl.a. tilgængeligheden til de kommunale ejendomme forbedres, cykelstier og fortove vedligeholdes, samt en ekstraordinær renovering af idrætsanlæg. Det grønne og biodiversiteten prioriteres, idet der afsættes midler til flere vejtræer og staudebede i kommunen.

Aftalen indeholder en nødvendig rammebesparelse på tværs af de kommunale områder for at kunne finansiere budgettet og kommunens drift og udvikling. Der er imidlertid ikke lagt op til yderligere justeringer og besparelser næste år, da aftalen som udgangspunkt er toårig for at sikre balance og stabilitet for de næste år. Dog er der mulighed for politiske tiltag, hvis forudsætningerne ændrer sig væsentligt i opad- eller nedadgående retning.

Borgmester Sofia Osmani siger: ”Først og fremmest er jeg glad for, at partierne er gået konstruktivt til opgaven, at budgettet rækker to år frem og at vi har kunne imødekomme en del af de mange kvalificerede høringssvar. Så en stor tak til alle for indsatsen og for gode input undervejs.  Selvom økonomien som udgangspunkt er stram, så har jeg i år oplevet en høj grad af konsensus blandt de politiske partier. En konsensus der i kombination med en bred forståelse for den økonomiske ramme, har gjort opgaven lettere at håndtere og resultatet bedre og mere robust.  Gennem målrettede effektiviseringer og budgettilpasninger, i kombination med en mindre rammebesparelse, er det lykkes at lave et bredt budgetforlig, hvor det også er plads til en række strategiske satsninger. Særligt i forhold til børn og skole. Et budget, jeg synes, vi alle kan være tilfredse med.”

Læs budgetaften her: www.ltk.dk/budget

Budgettet vedtages på kommunalbestyrelsens møde torsdag den 3. oktober 2024. Alle er velkomne.

Læs gruppeformændenes udtalelser til budgettet:

Casper Strunge (C):

”For den konservative gruppe har det været afgørende, at vi med dette budget har sikret en styrkelse af almen-skoleområdet samtidig med, at vi håndterer de stigende udgifter på specialområdet. Derudover er vi stolte af de indsatser, vi tidligere har igangsat på ældreområdet - og på det fortsatte fokus på at levere god kvalitet og omsorg til kommunens ældre borgere i de kommende år. For os er det også vigtigt, at vi nu har vedtaget et budget der rækker to år frem. Det giver ro for både medarbejdere og borgere at vide, at udgangspunktet ikke er nye store besparelser de kommende to år. Budgettet er resultatet af en god og konstruktiv proces. Jeg vil gerne takke alle for deres engagement og de mange konstruktive bidrag. Ikke mindst en stor tak for de mange høringssvar, der både har vist stor forståelse for budgetprocessen og leveret værdifulde tilbagemeldinger, vi har kunnet bruge i det endelige budget.”

Niels Ulrik Løvenbalck Haxthausen (F):

”For SF markerer dette års budgetaftale et klart kursskifte. Efter mange års sparebudgetter er det i år lykkedes at begrænse besparelserne. Vi er kommet godt i gang med at lappe hullerne i velfærden. Vi har skaffet lidt mere tid til de ældre, der har størst behov for omsorg og kontakt. Flere voksne i daginstitutioner og skoler til at hjælpe børn i mistrivsel. Mere kapacitet i tilbuddene til børn og voksne med handicap. Og vi har afsat penge til at lappe hullerne i cykelstierne og skoletagene. I det kommende år vil vi knokle for at sikre, at forbedringerne bliver varige, og at der åbnes op for gode ønsker og initiativer og fra borgere og medarbejdere. Vi skal ikke kun lappe hullerne – vi skal skabe reelle forbedring og fornyelse.”

Simon Pihl Sørensen (A):

”Vi nærmest jubler over at vores mange års kamp for at sikre et indskolingshus på Hummeltofteskolen endelig lykkedes. Og så er det fantastisk, at der nu investeres i bedre trivsel i almenområdet. I det hele taget får skolerne et tiltrængt løft. Vi glæder os over investeringer i bøger på skolebiblioteker, legepladser og udearealer på skoler og daginstitutioner, internationalt spor ind på Lindegårdsskolen og bedre indeklima på daginstitutions- og skoleområdet. Også ældreområdet tilgodeses. For os er det også afgørende at der nu sættes penge af til bedre cykelstier ved skoleveje og tilgængelighed. Alt i alt er vi godt tilfredse, selv om vi godt ved at rammebesparelserne, som heldigvis er blevet reduceret, kan mærkes ude lokalt. Men samlet set er det et budget der peger fremad.”

 

Gitte Kjær-Westermann (B):

”Noget af det vigtigste for os i Radikale Venstre har været at prioritere investeringer i forebyggelse og trivsel på almenområdet i skole og dagtilbud, som kan bidrage til, at færre ender i mistrivsel og specialindsatser. Vi oplever at have fået mange Radikale prioriteringer med i budgettet, herunder at skåne dagtilbuds- og skoleområdet ud over rammebesparelsen, som tilmed blev sat ned efter høringen. Vi har kæmpet for at få tænkt klima og bæredygtighed ind, og prioriteret det internationale spor på Lindegårdsskolen, indskolingshus på Hummeltofteskolen, offentlige toiletter, samtaleterapi for demensramte, jobindsats for handikappede, renovering af skoleveje, legepladser og skolernes boldbaner m.v. Vi glæder os også over, at have været med til at forhindre nogle besparelser, vi ikke kunne leve med, så som decentraliseringen af puljen til langtidssygdom, reduktion i støtten til frivilligt arbejde, og den fulde besparelse på barselsudligningen. Vi ville gerne have haft mere fx til de unge, det grønne, og den uorganiserede bevægelse i byrummet. Men med det pres, der er på økonomien, er vi tilfredse med det kompromis, der er landet.”

Christine Dal Thrane (V):

”Jeg vil gerne takke de øvrige politikere i kommunalbestyrelsen for en god budgetproces. Samtidig skal der lyde en stor tak til Venstre og den samlede regering som har tilført os og andre kommuner ekstra økonomisk råderum. Håndsrækningen fra regeringen har givet os mulighed for at prioritere kernevelfærd og kunne søsætte nye initiativer der kan gøre kommunen mere veldrevet. Hvis jeg skal fremhæve de ting, som jeg er gladest for at have fået med i vores budget vil det være: Vores forebyggelsesprojekter for børn og unge. De ekstra penge der er sat af til at reducere behandlingstiden på byggesager. De penge vi har sat af til at sikre et godt indeklima på skoler og i daginstitutioner, indskolingshuset på Hummeltofteskolen og det nye internationale spor på Lindegårdsskolen. På ældreområdet glæder jeg mig over de nye initiativer vi kan sætte gang i med nyt nødkaldesystem og på at styrke de sociale fællesskaber. Som formand for Forebyggelses- og socialområdet er jeg desuden glad for, at vi har sikret området med en 26,3 millioner om året til at løfte de specialiserede indsatser.”

Henrik Bang (Ø):

”Enhedslisten er med i budget 25. Det er vi, fordi vi mener den overordnede retning er rigtig. Prioritering af det specialiserede område, og fokus på udvikling af vores skoler og daginstitutioner så trivslen forbedres. Samlet set lidt mere til velfærd. Men budgettet viser også de økonomiske udfordringer, der er for kommunen. Der burde investeres endnu mere i vores skoler og i andre velfærdsområder og der er en række udfordringer omkring anlæg fx renovering af Hummeltofteskolen som blot italesættes, men hvor langsigtet finansiering mangler. Skal der være råd til det, er det vores opfattelse, at man bør se på en skattestigning.”

Anne Grete Bülow (M):

”Det har været vigtigt for os at investere i børn og unge og, trods et højt udgiftsniveau, at afsætte midler til kvalitetsudvikling på ældreområdet.  Ligeledes har det været væsentligt, at der er afsat penge til legepladser, udearealer samt initiativer til borgerdialog og frivillighed. Yderligere at omprioriteringer rammer borgerne mindst muligt og giver effektiviseringer samt at være lydhøre overfor høringssvar, hvorfor rammebesparelser også er reduceret.

Claus Bøgh Svenningsen D:

"Jeg kan ikke se mig selv i budgetaftalen på grund af de manglende besparelser på integrationsområdet. At flertallet kun har fundet en beskeden besparelse på 70.000 kroner på et område, der bruger millionbeløb, synes jeg er en frækhed over for borgerne. Det sender et forkert signal om prioritering og ansvarlighed."

Kontakter

Billeder

Links

Følg pressemeddelelser fra Lyngby-Taarbæk Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lyngby-Taarbæk Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye