Kan AI-teknologi hjælpe med at finde knoglebrud?
Skadestuen på Regionhospitalet Horsens tester i øjeblikket en ny AI-teknologi, som kan hjælpe klinikere med at spotte knoglebrud og ledskred på røntgenbilleder.

Lægerne i Skadestuen på Regionshospitalet Horsens får nu muligheden for at få et ekstra sæt øjne på deres røntgenbilleder i forbindelse med mistanke om knoglebrud.
- Vi tester den nye AI-teknologi for at få mere viden om, hvordan algoritmen fungerer i praksis, og hvilken værdi den kan give på vores skadestue, siger afdelingslæge Nicoline Kirk Bro fra Akutafdelingen på Regionshospitalet Horsens.
-Vores forventning er, at AI-teknologien har potentialet til at understøtte mindre erfarne læger i at identificere knoglebrud og ledskred. Det kan fx være vores KBU-læger og introlæger, som vil have gavn af det ekstra sæt øjne. Værktøjet er ikke på højde med en røntgenlæge, men det er tæt på, siger Nicoline Kirk Bro med reference til den normale arbejdsgange, hvor en radiograf eller røntgenlæge altid ser røntgenbillederne igennem enten i situationen eller efterfølgende.
Og så er algoritmen hurtig. Den leverer sin analyse på bare få minutter.
Trænet på 1,5 mio. røntgenbilleder
Den nye AI-baserede teknologi ’SmartUrgencies’, som testes her i Horsens, er trænet på 1,5 mio. billeder fra franske skadestuer. Løsningen kan analysere hele skelettet (undtagen kranie og rygsøjle) for brud og ledskred på patienter helt ned til et år.
Røntgenbilleder taget på Skadestuen i Horsens indgår imidlertid ikke i den videre træning af algoritmemen. Det følger af dansk lovgivning, at løsningen skal være statisk.
I praksis leveres den nye beslutningsstøtte som en firkantet markering på en kopi af det originale røntgenbillede, hvis AI-teknologien har fundet noget, der ligner et brud. Såfremt AI-teknologien er i tvivl om, hvorvidt der kunne være et brud, gives en særlig markering.
Fra ide til test
Læger og forskere fra Regionshospitalet Horsens tog initiativ til at afprøve kunstig intelligens på Skadestuen tilbage i 2022.
-Det er enormt tilfredsstillende at se, at AI løsningen nu er i drift. For som med mange nye tiltag, så har vejen fra idé til implementering været lang og snørklet. Dejligt at det lykkedes os at løse de tekniske og juridiske spørgsmål, vi mødte undervejs, siger forskningsansvarlig overlæge Ulrick Skipper Espelund fra Bedøvelse, Operation og Intensiv.
Sideløbende med Horsens-testen afprøver Skadestuen på Aarhus Universitetshospital en anden AI-teknologi. Horsens har sammen med Skadestuen i Aarhus samt Indkøb og Medicoteknik bidraget til planlægningen af den regionale afprøvning af de forskellige AI-løsninger.
-Vi vil rigtig gerne måle på, om de forskellige AI-løsninger hjælper patienter og personale, eller om pengene er bedre brugt andetsteds. Derfor indsamler vi nu systematisk viden på tværs af de regionale projekter, fortsætter Ulrick Skipper Espelund.
Testperioden af beslutningsstøtteværktøjerne løber de næste seks måneder. I perioden vil alle røntgenbilleder fortsat blive set igennem af en radiograf eller røntgenlægen.
Nøgleord
Kontakter
Ulrick Skipper EspelundOverlæge, ph.d og lektor
Tlf:6167 1090ulrick.espelund@rm.dkRegionshospitalet Horsens
Regionshospitalet Horsens er et af fem akuthospitaler i Region Midtjylland og områdehospital for ca. 233.000 indbyggere i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder. Hospitalet varetager akut og planlagt behandling samt uddannelse, udvikling og forskning og omfatter desuden Skanderborg Sundhedshus og Livsstilscenter Brædstrup.
Regionshospitalet Horsens har hvad der svarer til 1.628 fuldtidsstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Horsens
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Horsens
Samtaler om det, der giver livet kvalitet1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dialyseafsnittet indfører livssamtaler som et led i den tidlige palliation. Det er en samtale mellem patienten og en kontaktsygeplejerske om livskvalitet.
Første skridt i retning af en fælles visitation for psykiatri og somatik24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionspsykiatrien Horsens og Akutafdelingen har i fællesskab taget det første skridt i retning af en fælles visitation og senere enfælles akutmodtagelse.
Skoleelever og hospitalets forskere møder hinanden22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Som led i videnskabsfestivalen Forskningens Døgn åbnede vi 22. april dørene for flere end hundrede sjetteklasses elever fra lokalområdet.
Et menneskeligt ansigt på fremtidens sygepleje10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi har netop gennemført hospitalets første symposium med udgangspunkt i referencerammen Fundamentals of Care.
Patienter med gigt får taget færre blodprøver3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gigtklinikken har sygeplejersker og læger lavet en kritisk gennemgang af blodprøvepakker og fjernet overflødige kontrolblodprøver.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum