Det Sociale Netværk

Nyt tilbud til psykisk sårbare med lokale frivillige vender sårbarhed til styrke

Del

Frivillige gruppeledere med egne erfaringer med psykisk sårbarhed er kernen i nyt gruppeforløb for psykisk sårbare i Kolding, København, Fredericia og Rødovre. Forskning har vist, at det skaber bedring og livskvalitet, når man i fællesskab vender sårbarheder til styrker.

To af de frivillige gruppeledere, som er kernen i det nye tilbud, under uddannelsesweekend tidligere på året.
To af de frivillige gruppeledere, som er kernen i det nye tilbud, under uddannelsesweekend tidligere på året. Peer-Partnerskabet

Samtidig med at flere end nogensinde før har mentale sundhedsproblemer, har der manglet tydelige svar på, hvad der er bedst at gøre for at styrke befolkningens mentale sundhed og give flest mulige et godt hverdagsliv.

I denne uge starter et nyt forskningsbaseret gruppeforløb op, som har potentiale til netop at kunne løse disse udfordringer. I hvert fald har forskningsprojektet bag gruppeforløbet, ”Vejen til Hverdagslivet”, mellem 2019-2023 opnået helt unikke resultater i forhold til deltagernes personlige recovery – herunder større livskvalitet, meningsfuldhed, håb og kontrol over deres livssituation.

Ifølge Copenhagen Research Center for Mental Health – CORE, Region Hovedstadens Psykiatri, som har gennemført projektet, findes der ingen lige så positive og banebrydende resultater på verdensplan.

Gruppeforløbet er baseret på den såkaldte peer-metode, hvor grupperne er ledet af frivillige peers, som har egne erfaringer med psykisk sårbarhed. Det er målrettet alle over 18 år, der oplever, at noget ikke fungerer i deres hverdag på grund af psykisk lidelse eller psykisk sårbarhed. Der er ingen krav til for eksempel bestemte diagnoser.

Linda, der var gruppedeltager i forsøgsprojektet og nu skal være gruppeleder, siger om forløbet:

”Ligesom hos så mange andre kan min psykiske sårbarhed ikke ses. Det har gjort det virkelig svært at finde frem til den rette støtte og hjælp. Derfor har det været fantastisk at være en del af en gruppe, hvor dem, der leder gruppen, også er psykisk sårbare. Her mødte jeg en fælles forståelse og et fælles sprog, som har givet mig selvværd, styrke til at tage chancer og en følelse af lethed tilbage i livet.”

Kommuner viser stor tiltro til det nye projekt
Gruppeforløbet er udviklet i et samarbejde mellem Peer-Partnerskabet, der er stiftet af foreningen Det Sociale Netværk og SIND – Landsforeningen for Psykisk Sundhed – og de fire kommuner Kolding, Fredericia, København og Rødovre, hvor tiltaget nu skal implementeres fuldt ud i de næste to og et halvt år.

Den peer-baserede støtteindsats ”Vejen til Hverdagslivet” har for anden gang fået støtte af VELUX FONDEN med en bevilling på 5.965.449 kroner, og fondens forhåbning er, at arbejdet kan bidrage til, at flere med psykisk sårbarhed kan opnå bedring og skabe livsændringer i hverdagen.

I kommunerne ser man frem til at supplere den socialpædagogiske indsats for psykisk sårbare med det nye initiativ. Blandt andet Kolding Kommune:

”Vi arbejder for, at alle har en meningsfuld hverdag med håb og selvbestemmelse, selvom man oplever perioder med psykisk sårbarhed. Med forskningsresultaterne og samarbejdet om peer-grupperne styrker vi borgernes muligheder for at træde ud i det liv, der er i lokalsamfundet, og danne deres egne relationer og netværk. Det ved vi er afgørende, og vi har store forventninger til samarbejdet med Peer-Partnerskabet og den fælles læring på tværs,” siger Gülcan Güven Grud, der er Social- og Handicapchef i Kolding Kommune.

For alle, hvis hverdag ikke fungerer
Gennem de fem år, hvor der blev forsket i gruppeforløbet, deltog både personer, hvis hverdag for nylig var begyndt at fungere dårligere på grund af psykisk sårbarhed, og andre, som havde haft alvorlige psykiske problemer i en årrække.

Fælles for deltagerne var en oplevelse af at være gået i stå i hverdagen og et ønske om at lære deres stærke sider bedre at kende, og forskningsresultaterne viser, at gruppeforløbet er relevant for de fleste. At møde forskellige mennesker, der tænker det samme som dig, har stor betydning. Som en anonym gruppedeltager siger:

”Ensomhed var faktisk noget, vi alle oplevede… Det var fantastisk at sætte ord på det i gruppen, og sådan har det været hele vejen igennem. Der har ikke været et tabu. Det har fået lov til at fylde så meget, som det skulle.”

Skal være et landsdækkende tilbud
Mia Kristina Hansen, formand i Peer-Partnerskabet og SIND, glæder sig også over al den gavn, det nye gruppeforløb kommer til at gøre for landets personer med psykisk sårbarhed:

”Når deltagerne med psykisk sårbarhed kan spejle sig i gruppelederne, kan de se, at uanset hvor håbløst det ser ud, vil deltagerne kunne gå efter deres drømme og ønsker for et godt liv. Det er fuldstændig afgørende, at vi kan udbrede sådan et tilbud, som hjælper mennesker, som er et sted i livet, hvor mentale eller psykiske problemer forhindrer dem i at leve det liv, som de vil eller ønsker,” siger Mia Christina Hansen.

Peer-Partnerskabets ambition er, at støtteindsatsen på sigt skal være et landsdækkende tilbud.

Nøgleord

Kontakter

Om Peer-Partnerskabet og gruppeforløbet ”Vejen til hverdagslivet”

’Vejen til hverdagslivet’ er udviklet af Peer-Partnerskabet v. Det Sociale Netværk og SIND i samarbejde med Hovedstadens Forskningsenhed for Recovery samt kommunerne København, Fredericia og Helsingør.

’Vejen til hverdagslivet’ gennemføres af frivillige peers og består af et manualiseret gruppeforløb på 11 gruppegange samt følgeskab i op til seks måneder. Målgruppen er personer over 18 år, der oplever nedsat psykisk funktionsevne, eller er i risiko herfor, svarende til målgruppen for Servicelovens §82d. Dette afspejler, at "Vejen til hverdagslivet" er udviklet for at understøtte kommunernes muligheder for at arbejde forebyggende under Serviceloven.

Den samlede forskningsindsats er gennemført fra 2019 til 2023 med støtte fra VELUX FONDEN, og består af kvalitative analyser, registerbaserede analyser og et randomiseret forsøg, der måler effekten af "Vejen til hverdagslivet" gennem selvrapporterede effektmålsvurderinger.

Med en ny bevilling fra VELUX FONDEN sikres det, at den peer-baserede støtteindsats ”Vejen til hverdagslivet” udbredes til fire kommuner over de næste 2½ år.

Lodtrækningsforsøget inkluderede 296 deltagere, hvoraf halvdelen hhv. deltog i "Vejen til hverdagslivet" eller var i en kontrolgruppe. For de deltagere, der var henvist fra en kommune, kom hovedparten fra de kommunale §82-tilbud, og hvor også Rødovre og Gladsaxe Kommune deltog.

Se mere på www.peerpartnerskabet.dk

Følg pressemeddelelser fra Det Sociale Netværk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Sociale Netværk

Ny rapport kortlægger den oplevede værdi af behandlingspsykiatrien, det specialiserede voksenområde og deltagelse i civilsamfundet24.6.2024 11:33:04 CEST | Pressemeddelelse

Alle med psykisk mistrivsel og psykisk lidelse kan møde god behandling og støtte. Men oftest står man alene med det, som egentlig er vanskeligt – også når man er omgivet af medarbejdere. Det viser en ny rapport fra Peer-Partnerskabet, der bygger på interviews med mennesker, som har førstehåndserfaring med psykiatrisk behandling, kommunal støtte og frivillighed.

Nyt kursusforløb fra Københavns Professionshøjskole og Peer-Partnerskabet styrker peers i socialpsykiatrien som del af regeringens 10-årsplan22.11.2023 14:20:08 CET | Pressemeddelelse

Peer-støtte er internationalt erklæret til at være den bedste praksis til at hjælpe mennesker med psykisk sårbarhed videre i deres tilværelse. Fra det nye år kan kommuner få kurser i at styrke deres arbejde med peer-støtte. Kurserne er udviklet i et samarbejde mellem Københavns Professionshøjskole og Peer-Partnerskabet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye