Andreas Mogensen overrækker Dannebrog til Science Museerne
Direkte importeret fra rummet: Aarhus er med til at skrive et lille stykke danmarkshistorie, når ESA-astronaut Andreas Mogensen d. 3. oktober 2024 overrækker Dannebrog til Science Museerne på Aarhus Universitet.

Siden den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen tog på sin første rumfart i 2015, har det været en drøm for Science Museerne at indsamle en genstand fra Den Internationale Rumstation (ISS). I 2019-2020 fik Science Museerne mulighed for at låne og udstille Andreas Mogensens rumkapsel fra Danmarks Tekniske Museum i et halvt år.
Fra ISS til Aarhus
Nu får Science Museerne i Aarhus sin første genstand fra rumstationen til evig arv og eje - endda overrakt af Andreas Mogensen.
"At have Dannebrog med ombord på Den Internationale Rumstation har været en påmindelse om dansk identitet og oprindelse," fortæller Andreas Mogensen. "Flaget symboliserer Danmarks historie, værdier og sammenhold. Det er en ære at kunne overdrage Dannebrog til Science Museerne, hvor det forhåbentligt kan inspirere andre og vække interesse for naturvidenskab."
Dannebrogsflagets lange rejse
Dannebrogsflaget har fulgt ESA-astronauten Andreas Mogensen på hele hans Huginn-rummission. Det hang på hans arm 26. august 2023 i det rørende øjeblik, da han med glæde og lettelse kunne fortælle familien, Danmark og verden, at han og de andre astronauter var landet sikkert på rumstationen. Han brugte det til at markere fejringen af sin egen 47-års fødselsdag i rummet 2. november 2023. Det svævede også i Cupola i fejringen af det nye kongepar 14. januar 2024, og det sad på væggen sammen med flagene fra Grønland og Færøerne, når Andreas Mogensen havde inflight call fra ISS til Jorden.
”Det er stort for os, for Aarhus Universitet og for Aarhus,” siger museumsdirektør Bent Lorenzen, Science Museerne, Aarhus Universitet. ”Det er den første genstand, Science Museerne indsamler fra ISS. Det er nationalsymbolet Dannebrog, som Andreas Mogensen har haft med på ISS, og han overrækker det selv til os. Flaget vil vi bruge i vores formidling af astronomi og det store udviklingsarbejde, der ligger i rumforskning. Det kunne ikke være bedre.”
Fakta
ESA-astronauten Andreas Mogensen overrækker Dannebrog til Science Museerne til et lukket arrangement på Aarhus Universitet, hvor over 200 udskolingselever deltager torsdag d. 3. oktober 2024 kl. 11-13.
Otte af udskolingseleverne stiller på vegne af klasserne hver sit spørgsmål til Andreas Mogensen om livet i rummet.
Lukket arrangement, men pressen er velkommen.
Derefter fortsætter arrangementet på Steno Museet kl. 14:30-15:30, hvor Andreas Mogensen ser det danske flag udstillet på museet, og besøgende har mulighed for at stille et spørgsmål til astronauten i et begrænset tidsrum.
Det er gratis at deltage, men der er tale om et begrænset antal pladser og vil kræve tilmelding efter først-til-mølle på https://sciencemuseerne.dk/om-science-museerne/nyhed/artikel/andreas-mogensen-overraekker-dannebrog-til-science-museerne
Tilmelding åbner torsdag 26.9 kl. 18.
Pressen er velkommen hele dagen. Kontakt kommunikationsrådgiver ved Science Museerne Trine Bjerre MIkkelsen for at aftale nærmere.
Program
Fordrag i Matematisk Auditorium E kl. 11-13: Bygning 1533. Lokale 103 (1. sal). Indgang via bygning 1530. Ny Munkegade 116, 8000 Aarhus C.
10.40-10.55. Ankomst for klasser og andre indbudte gæster
11.00-11.10. Velkomst v. vicedirektør ved Science Museerne Ella Paldam og Kirstine Kilså, prodekan ved Natural Sciences, Aarhus Universitet.
11.10-11.25. Overdragelse af flag og fortælling om flaget ved Andreas Mogensen.
11.25-13.00. Foredrag ved Andreas Mogensen til udskolingseleverne og spørgsmål fra klasserne til Andreas Mogensen
13.00-14.30. Pause
Event på Steno Museet, C. F. Møllers Allé 2, 8000 Aarhus C kl. 14-16
14.00-14.25. Ankomst tilmeldte gæster
14.30-15.30. Andreas Mogensen ser det udstillede flag på Steno Museet, hvor tilmeldte gæster kan få mulighed for at stille et spørgsmål.
15.30-16.00. Steno Museet lukker.
Kontakter
Kommunikationsrådgiver v. Science Museerne, Trine Bjerre Mikkelsen
email: tbm@sm.au.dk
mobil: 93508248
Billeder



Links
Om Science Museerne
Science Museerne omfatter Ole Rømer Observatoriet, Væksthusene i Botanisk Have Aarhus, Steno Museet, Herbariet og Offentlige Foredrag i Naturvidenskab. Science Museerne hører under Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet. Læs mere på https://sciencemuseerne.dk
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Science Museerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Science Museerne
Oplev Universitetsparken tæt på3.7.2025 11:38:23 CEST | Pressemeddelelse
Engang græssede der får i Aarhus Universitetspark. Der har også ligget kolonihaver, og dele af området har været brugt som losseplads. Tag på rundvisning i Uniparken i skolernes sommerferie og få de mange gode historier.
Sommer i børnehøjde: Tag på Min Museumsferie på Steno Museet26.6.2025 10:29:35 CEST | Pressemeddelelse
Denne sommer inviterer Steno Museet hele familien med på opdagelse, når seks udvalgte museumsgenstande flytter fra museets samlinger i kælderen og tager på ferie i udstillingerne.
Hold sommerferie på Ole Rømer Observatoriet24.6.2025 12:27:05 CEST | Pressemeddelelse
I sommerferien byder Science Museerne på spændende og sanselige oplevelser for hele familien ved Ole Rømer Observatoriet i Aarhus. Her kan man tage på mission til Jorden og opleve astronomi tæt på – også i de lyse sommernætter.
Smag på eksotiske planter i Væksthusene16.6.2025 12:02:53 CEST | Pressemeddelelse
Væksthusene i Aarhus afholder smagsoverraskende rundvisninger hver onsdag i skolernes sommerferie.
Oplev den delvise solformørkelse - men pas på øjnene12.3.2025 10:25:02 CET | Pressemeddelelse
Vær med til at markere årets astronomiske begivenhed 29. marts på Steno Museet. Gratis adgang for børn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum