Vandselskaber og naturfredningsforening kræver øget kontrol på brugen af pesticider
Danmarks Naturfredningsforening (DN), DANVA og Danske Vandværker udtrykker bekymring over den egenkontrol af pesticider der fortsat er i landbruget i nyt udspil. Tal fra Miljøministeriet viser, at 40 procent af de landbrug, der blev underlagt kontrol, overtræder reglerne for brugen af pesticider.

Landbrugsstyrelsen udførte sidste år pesticidkontrol ved 612 landbrugere, hvoraf cirka 40 procent overtræder reglerne. Regelbrud, der sker år efter år. Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, kalder antallet af overtrædelser »chokerende højt« . Disse tal peger på en alarmerende trussel for vores miljø og grundvand, og derfor er parterne gået sammen om fælles udspil.
– Tiden er løbet fra selvkontrol når det kommer til hele pesticidområdet. Når pesticidkontrollen år efter år finder så mange ulovlige pesticider i kontrollerne, er der jo en overhængende risiko for, at de bliver anvendt på marken. Derfor går det ikke, at der ikke findes nogen reel kontrol af landmændenes pesticidanvendelse. Det skal slutte nu, lyder det fra Maria Reumert Gjerding.
Selvom det et politisk mål at styrke kontrollen for brugen af pesticider og mindske antallet af overtrædelser, så ser vi år for år stadige mange lovovertrædelser af ulovlige pesticiderprodukter og anvendelsen af pesticider generelt. DN, DANVA og Danske Vandværker peger på, at de udfordringer, der er forbundet med ulovlige pesticider, underminerer tilliden til pesticidgodkendelsessystemet.
– Det her viser jo, at den generelle beskyttelse af grundvandet, vi har på pesticidområdet, ikke fungerer. Det er åbenbart nødvendigt at kontrollere meget nøje. Det er en kedelig udvikling. Man er gået meget over til selvkontrol og frivillighed, men det her er udtryk for, at den metode ikke fungerer, siger Direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.
Også direktør i Danske Vandværker Susan Münster udtrykker ligeledes bekymring på området:
– Hvis vi skal have tillid til, at der kun bruges godkendte pesticider, så er det helt afgørende, at der bliver strammet op på kontrollen, så vi får markant flere tilsynsbesøg: Ellers udgør det jo en direkte trussel for grund- og drikkevandet, hvis der fortsat opbevares pesticider til brug, som ikke overholder myndighedernes krav. Det er trist, at der stadig ikke er sket noget, siger hun.
Sådan ønsker DN, DANVA og Danske Vandværker at forbedre kontrolsystemet:
- Forbedret pesticidkontrol: I stedet for den nuværende egenkontrol, hvor landmændene indberetter deres forbrug selv, foreslås en mere grundig kontrol, hvor sprøjtejournaler krydstjekkes med indkøb og lagerbeholdning. Landmændene bør desuden forpligtes til at føre et præcist lagerregnskab for pesticider.
- Øget kontrolfrekvens: Det anbefales at intensivere stikprøvekontrollerne, så en større andel af pesticidanvendelsen undersøges årligt. Dette vil forbedre chancerne for at afsløre ulovlige midler og forebygge lovovertrædelser.
- Ensretning af kontrolansvaret: Kontrollens ansvarsområde bør harmoniseres mellem Landbrugsstyrelsen og Miljøstyrelsen for at sikre en ensartet og effektiv kontrolindsats.
DN, DANVA og Danske Vandværker er derfor gået sammen om et udspil, der udfoldes her. Formålet er at understrege den stigende bekymring om manglende kontrol af brugen af pesticider, tallene viser, som udgør en trussel for vores grundvand.
Kontakter
Nina Lund BondePressemedarbejder
Tlf:31193233nlb@dn.dkEmil NielsenPressechef, Danmarks Naturfredningsforening
Tlf:31 19 32 46emil@dn.dkFølg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN roser grønne partier for delaftale om kvælstofregulering19.6.2025 16:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Ny delaftale med et øget miljøkrav til landbruget bringer treparten et skridt tættere på mål. Men store beslutninger udestår stadig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum