Danmark sender 130 millioner kroner til Ukraine efter massive angreb på energiinfrastruktur
På tærsklen til fyringssæsonen fortsætter Ruslands målrettede ødelæggelse af ukrainernes adgang til strøm og varme. Nyt dansk bidrag på 130 millioner kroner skal gøre energiforsyningen mere modstandsdygtig.
NEW YORK: 130 millioner kroner. En af Danmarks hidtil største donationer til energiinfrastruktur er på vej til Ukraine. Det meddelte klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i dag, da han mødtes med bl.a. USA's udenrigsminister Anthony Blinken og Ukraines udenrigsminister Andrii Sybiha i G7-landenes arbejdsgruppe for ukrainsk energisikkerhed.
Siden Rusland begyndte de målrettede angreb på ukrainerens strøm- og varmeforsyning i marts, er cirka 80 procent af den ukrainske energiinfrastruktur, med undtagelse af atomkraftværker, blevet ødelagt. Henover sommeren har angrebene resulteret i blackout i op til 20 timer i døgnet, og ifølge det Internationale Energiagentur (IEA), tegner prognosen for vinteren modsat sidste år et billede af en hårdt presset ukrainsk energiforsyning.
”Putins hær træder ikke kun ind over de ukrainske grænser, Rusland overtræder krigens regler med de massive angreb på Ukraines el og varmesystem. Nu står vinteren for døren, og det bliver uden varme og strøm i alt mange ukrainske hjem. Og ikke nok med det, så bliver helt almindelige medarbejdere i energisektoren, som ufortrødent passer deres arbejde, gjort til mål i sig selv. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at det ukrainske energisystem bliver så stærkt som muligt,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Den danske donation er finansieret af Udenrigsministeriets genopbygningsstøtte og skal bl.a. bidrage til akutte tiltag og indkøb af udstyr og reservedele med henblik på at støtte genopretning af forsyningssikkerheden. Støtten gennemføres i samarbejde med UNDP, Energy Community, Dansk Flygtningehjælp og Dansk Røde Kors.
FAKTA: Dansk-ukrainsk energisamarbejde
- Med den seneste donation har Danmark doneret ca. 492 mio. til energiprojekter i Ukraine siden Ruslands invasion i 2022.
- Siden invasionen har danske virksomheder doneret energiudstyr til Ukraine gennem Energistyrelsen fire gange.
- Det dansk-ukrainske energipartnerskab blev etableret i 2014 under Udenrigsministeriets Naboskabsprogram og drives af Energistyrelsen i samarbejde med den danske ambassade i Ukraine og det ukrainske energiministerium og andre centrale ukrainske partnere.
- Programmet blev kort efter invasionen omstillet til også at understøtte genopbygning og omstilling af den ukrainske energisektor på kort og mellemlangt sigt. Siden 2023 har partnerskabet desuden også genoptaget det oprindelige fokus på at bidrage til Ukraines langsigtede mål om grøn omstilling.
- Samarbejdets tre hovedformål er at bidrage til, at Ukraines energiforsyning kommer igennem vintermånederne, at styrke landets energiforsyningssikkerhed og at forberede integrationen med EU på lovgivningsniveau.
Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på 41 72 38 05
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Ukrainske energisystemer under pres: Ny app skal hjælpe ukrainere med at reducere varigheden af strømafbrydelser2.12.2024 16:11:06 CET | Pressemeddelelse
Ruslands angreb på infrastrukturen har sat Ukraines energiforsyning under hårdt pres. Danske og ukrainske myndigheder har i samarbejde udviklet en app, der giver ukrainske borgere muligheden for selv at hjælpe med at reducere varigheden af strømafbrydelserne.
NEKST vil bane vej gennem tilladelsesjungle for at sikre hurtigere udbygning af elnettet2.12.2024 09:01:06 CET | Pressemeddelelse
Opgaven var klart defineret fra start for regeringens energikrisestab for elnet. Der skal mere fart på udbygningen, hvis den grønne omstilling skal sikres. Nu er NEKST-arbejdsgruppen klar med sine anbefalinger, der blandt andet vil skabe hurtigere processer og bedre koordinering af godkendelser.
Nu kan yderligere 170.000 boliger få tilskud til grøn renovering29.11.2024 09:05:04 CET | Pressemeddelelse
Fra næste år kan over dobbelt så mange boligejere søge om tilskud til at få isoleret loftet eller fornyet de gamle vinduer via Energirenoveringspuljen. Det sker, når boliger med energimærke D indlemmes i puljen.
COP29: Enighed om ny aftale om klimafinansiering24.11.2024 01:38:42 CET | Pressemeddelelse
På COP29 i Baku i Aserbajdsjan er verdens lande netop blevet enige om en aftale, der skal sikre mere klimafinansiering til verdens udviklingslande. Med målet skal der sikres mindst 300 mia. USD gennem offentlige indsatser i 2035. Derudover er der sat et mål om, at de samlede investeringer i udviklingslandes klimaindsats skal nå 1300 mia. USD i 2035 fra både offentlige og private kilder.
Nye medlemmer af Klimarådet22.11.2024 10:00:05 CET | Pressemeddelelse
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard har efter indstilling fra Klimarådet udpeget to nye medlemmer af Klimarådet. Det sker, fordi to medlemmers sidste udpegningsperiode udløber pr. 1. marts 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum