Transportministeriet

Ministeren tager første ”spadestik” til insektmotorvej

Del

Transportministeren spreder frø langs E45, hvor de første 60 kilometer insektmotorvej anlægges.

Knopurt, røllike og blåhat er nogle af de forskellige plantearter, der skal sås langs skråningerne og vejkanterne ved E45. Planterne i frøblandingen bidrager alle sammen med at skabe levesteder og føde til en lang række forskellige insekter og dyr.

- De 8000 kilometer vejkanter, vi har langs statsvejene i Danmark, kan være med til at hjælpe i den biodiversitetskrise, vores natur er i. Hvis vi indretter vejkanter og skråninger klogt og med ambitioner for en mere divers sammensætning af planter og vekslende natur, skaber vi bedre levevilkår for insekterne, som vi er afhængige af til eksempelvis bestøvning og som føde til andre dyrearter, siger transportminister Thomas Danielsen.

Det første ”spadestik” til insektmotorvejen ved E45 tager ministeren den 23. september, hvor han spreder frø ved frakørsel 49 ved Aarhus Syd. Det er strækningen mellem Vejle og Aarhus, som bliver den første insektmotorvej i Danmark, og erfaringerne herfra skal danne grundlag for yderligere biodiversitetstiltag langs de øvrige statsveje.

- Det er min ambition, at biodiversitet skal tænkes ind hver gang vi bygger ny infrastruktur. Vi har brug for erfaringer i forhold til, hvilke frøblandinger der virker i vejkanterne og hvordan, invasive arter bedst holdes under kontrol, og det får vi fra E45. Bilisterne vil opleve vekslende natur i vejkanterne med både blomster, store sten, døde træer og bare pletter, siger ministeren.

Resultaterne af udsåningen forventes at kunne ses langs motorvejen i foråret 2025.

Fakta

  • Insektmotorvejen ved E45 anlægges i forbindelse med udvidelsen af E45 med et ekstra spor.
  • Insektmotorvejen ved E45 bliver cirka 60 kilometer lang og cirka 1.500.000 kvadratmeter.
  • Insektmotorvejen etableres blandt andet ved udsåning af en speciel frøblanding med hjemmehørende arter, som understøtter den biologiske mangfoldighed og giver større variation af levesteder og fødeudbud. Andre tiltag dækker over eksempelvis muldfrie skråninger, bekæmpelse af invasive arter, udlægning af træstammer og stendynger.
  • Såningen sker der, hvor frøspredning ikke kan ske naturligt fra omkringliggende natur.
  • Frøene bliver sået langs E45 i takt med vejarbejdets færdiggørelse fra efteråret 2024 til slut 2028.
  • Frøene er fra hjemmehørende arter, og er indsamlet i Danmark, Sydsverige, Slesvig og Holland.
  • Nogle af de insekter, der kan tiltrækkes af frøblandingen, er blandt andre sommerfugle, svirrefluer, myrer og pragtbuskebi.

Links

Følg pressemeddelelser fra Transportministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Transportministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye