Folkekirkens Nødhjælp

Fællesspisninger i hele landet sætter madspild på menuen

Del

Fællesspisninger arrangeret af private ildsjæle rundt omkring i landet og lanceringen af en ny øl med krummer i – bogstaveligt talt. I anledning af Danmarks Nationale Madspildsdag sætter Folkekirkens Nødhjælp fokus på den enorme mængde madspild, der trods flere års indsats stadig er i Danmark.

Foto: Kirsten Adler

Madspild har længe været en varm kartoffel. Ikke desto mindre er mængden af madspild i Danmark større end nogensinde. De seneste tal fra Miljøstyrelsen viser, at 873.000 tons fødevarer årligt ender som madspild. Madspildet sker i alle led – både i landbruget, fødevareindustrien, butikkerne, på restauranter og i husholdningerne. De største mængder af madspild kommer ifølge Miljøstyrelsens seneste tal fra fødevareindustrien med et årligt madspild på over 450.000 tons. Den næststørste synder er husholdningerne med et årligt madspild på 235.000 tons.

”Vi bekæmper madspild i Danmark i vores Wefood-butikker, der sælger overskudsvarer. Vi bruger pengene fra salget af ris, grøntsager og brød til at bekæmpe sult i verden. Men lige nu modtager vores Wefood-butikker faktisk færre overskudsvarer end tidligere. Det er både paradoksalt og ulykkeligt i en situation, hvor der alene i Danmark smides næsten 900.000 tons mad ud, samtidig med at 820 millioner mennesker sulter, ” siger Jonas Vejsager Nøddekær, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp.

Folkekirkens Nødhjælp stiller skarpt på madspild
I anledning af Danmarks Nationale Madspildsdag søndag den 29. september vil Folkekirkens Nødhjælp i hele uge 39 sætte ekstra fokus på madspild. Det kommer blandt andet til at ske gennem fællesspisninger.

Det er 3. år i træk, at Folkekirkens Nødhjælp afholder fællesspisning mod madspild. I år med 60 fællesspisninger i private hjem, forsamlingshuse, skoler, sogne etc. med 1500 deltagere. Værterne er frivillige ildsjæle i hele landet.

Som fællesspisningsvært arrangerer man en fællesspisning med overskudsmad – enten fra egen husholdning eller overskudsmad fra for eksempel den lokale købmand. Der diskuteres madspild og udveksles opskrifter, og der samles ligeledes penge ind til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe sult i verden.

”I Folkekirkens Nødhjælp vil vi gerne engagere danskerne til selv at gøre noget mod madspild. Men det kan nogle gange føles overvældende at stå alene med ønsket om at gøre noget. Derfor fungerer fællesskaber om fællesspisninger rigtigt godt. Vi er sammen om at gøre det indlysende rigtige. For det strider imod sund fornuft at smide mad i skraldespanden. Særligt fordi millioner af mennesker sulter, og det er rigtig skidt for klimaet. Fællesspisninger er desuden for alle aldersgrupper, og en hverdagsproblematik, som vi alle kan relatere til, ” siger Jonas Vejsager Nøddekær. 

Ny øl skal gøre verden til et bedre sted
Et andet initiativ, som Folkekirkens Nødhjælp bringer ind i kampen mod madspild, er en ny øl produceret i anledning af årets madspildsdag. Bryggeriet BRØL producerer pilsneren Overskud på overskudsbrød, der ellers ville være endt i skraldespanden – og dermed er øllen med til at reducere madspild. Samtidig går overskuddet fra salget af øllen, som kan købes i Folkekirkens Nødhjælps Wefood-butikker, til organisationens arbejde for mennesker i verdens mest udsatte lande.


Fakta:

- Danmarks Nationale Madspildsdag er søndag den 29. september 2024 – samme dag som FN’s Internationale Madspildsdag, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild. 

- Folkekirkens Nødhjælp støtter mennesker i verdens fattigste lande i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Organisationen giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.  

- Bryggeriet BRØL producerer øllen for Folkekirkens Nødhjælp. Det cirkulære bryggeri har specialiseret sig i at omdanne brødrester til øl. Brødet erstatter til dels malt i ølproduktionen.

- Wefood er Folkekirkens Nødhjælps butikker, der sælger varer med beskadiget emballage, forkert mærkning, overskredet dato for holdbarhed osv. Varer, der ellers ville være blevet kasseret. Den første Wefood åbnede i 2016. I dag er der seks Wefood-butikker rundt omkring i landet. Butikkernes overskud går til at bekæmpe sult i verdens fattigste lande.

---------------

For pressebilleder og interview kontakt:
Gitte Meyer Madsen,
Presserådgiver (Meyer Medier)
Tlf. 2942 1514 / gmm@meyermedier.dk


Nøgleord

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Tidligere generalsekretærer i Folkekirkens Nødhjælp skriver håbet frem i ny bog om Desmond Tutu8.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Tirsdag udkommer bogen ’Jeg er til, fordi du er til – Desmond Tutus tro og spiritualitet’, skrevet af de to tidligere generalsekretærer i Folkekirkens Nødhjælp, Peter Lodberg og Christian Balslev-Olesen. I forbindelse med bogudgivelsen afholdes der en reception i Folkekirkens Nødhjælps lokaler. Generalsekretær Jonas Nøddekær siger: ”Jeg er utrolig glad for, at Peter og Christian har valgt at skrive denne bog om Desmond Tutu. Specielt i en tid, hvor verden har brug for håb, inspiration og tro. Desmond Tutu troede på det gode i mennesket, og han gav håb til alle os, der lyttede til ham. Peter og Christians bog om Tutu bringer igen håbet frem." Jonas Nøddekær understreger betydningen af Desmond Tutu for Folkekirkens Nødhjælps arbejde: ”Desmond Tutu lærte os, at nødhjælp ikke bare handler om at uddele mad, men om rettigheder. At vi i længden kun kan hjælpe mennesker, hvis vi adresserer roden til problemet i stedet for at symptombehandle. Det gælder uanset, om vi kigger på apartheid, kastes

Folkekirkens Nødhjælp samler verden om klimafinansiering i New York26.9.2024 12:44:46 CEST | Pressemeddelelse

På FN’s General Forsamling har Folkekirkens Nødhjælp med en række samarbejdspartnere afholdt et event med 80 deltagere, om finansiering af klimatilpasning. Deltagerne var ministre, embedsmænd, klimaeksperter og repræsentanter fra nogle af de største klimaorganisationer. Det resulterede i mange vigtige input til det kommende klimatopmøde COP29 i Baku. Fra Holland, USA, Malawi, Brasilien, Samoa – verden rundt - var der enighed om behovet for stærkere partnerskaber, innovativ finansiering og globalt samarbejde. “Nu skal der skrues op for konkret klimahandling. Der er behov for at øge den politiske opbakning til klimatilpasning. Landene skal stå sammen for at sikre, at COP29 og fremtidige møder leverer øget finansiering og handling på klimatilpasningsområdet,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Yusuf Mkungula, departementschef i Ministeriet for Naturressourcer og Klimaforandringer i Malawi, opfordrede det Globale Nord til at levere på deres løfte om at fordoble

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye