Fællesspisninger i hele landet sætter madspild på menuen
Fællesspisninger arrangeret af private ildsjæle rundt omkring i landet og lanceringen af en ny øl med krummer i – bogstaveligt talt. I anledning af Danmarks Nationale Madspildsdag sætter Folkekirkens Nødhjælp fokus på den enorme mængde madspild, der trods flere års indsats stadig er i Danmark.
Madspild har længe været en varm kartoffel. Ikke desto mindre er mængden af madspild i Danmark større end nogensinde. De seneste tal fra Miljøstyrelsen viser, at 873.000 tons fødevarer årligt ender som madspild. Madspildet sker i alle led – både i landbruget, fødevareindustrien, butikkerne, på restauranter og i husholdningerne. De største mængder af madspild kommer ifølge Miljøstyrelsens seneste tal fra fødevareindustrien med et årligt madspild på over 450.000 tons. Den næststørste synder er husholdningerne med et årligt madspild på 235.000 tons.
”Vi bekæmper madspild i Danmark i vores Wefood-butikker, der sælger overskudsvarer. Vi bruger pengene fra salget af ris, grøntsager og brød til at bekæmpe sult i verden. Men lige nu modtager vores Wefood-butikker faktisk færre overskudsvarer end tidligere. Det er både paradoksalt og ulykkeligt i en situation, hvor der alene i Danmark smides næsten 900.000 tons mad ud, samtidig med at 820 millioner mennesker sulter, ” siger Jonas Vejsager Nøddekær, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp.
Folkekirkens Nødhjælp stiller skarpt på madspild
I anledning af Danmarks Nationale Madspildsdag søndag den 29. september vil Folkekirkens Nødhjælp i hele uge 39 sætte ekstra fokus på madspild. Det kommer blandt andet til at ske gennem fællesspisninger.
Det er 3. år i træk, at Folkekirkens Nødhjælp afholder fællesspisning mod madspild. I år med 60 fællesspisninger i private hjem, forsamlingshuse, skoler, sogne etc. med 1500 deltagere. Værterne er frivillige ildsjæle i hele landet.
Som fællesspisningsvært arrangerer man en fællesspisning med overskudsmad – enten fra egen husholdning eller overskudsmad fra for eksempel den lokale købmand. Der diskuteres madspild og udveksles opskrifter, og der samles ligeledes penge ind til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe sult i verden.
”I Folkekirkens Nødhjælp vil vi gerne engagere danskerne til selv at gøre noget mod madspild. Men det kan nogle gange føles overvældende at stå alene med ønsket om at gøre noget. Derfor fungerer fællesskaber om fællesspisninger rigtigt godt. Vi er sammen om at gøre det indlysende rigtige. For det strider imod sund fornuft at smide mad i skraldespanden. Særligt fordi millioner af mennesker sulter, og det er rigtig skidt for klimaet. Fællesspisninger er desuden for alle aldersgrupper, og en hverdagsproblematik, som vi alle kan relatere til, ” siger Jonas Vejsager Nøddekær.
Ny øl skal gøre verden til et bedre sted
Et andet initiativ, som Folkekirkens Nødhjælp bringer ind i kampen mod madspild, er en ny øl produceret i anledning af årets madspildsdag. Bryggeriet BRØL producerer pilsneren Overskud på overskudsbrød, der ellers ville være endt i skraldespanden – og dermed er øllen med til at reducere madspild. Samtidig går overskuddet fra salget af øllen, som kan købes i Folkekirkens Nødhjælps Wefood-butikker, til organisationens arbejde for mennesker i verdens mest udsatte lande.
Fakta:
- Danmarks Nationale Madspildsdag er søndag den 29. september 2024 – samme dag som FN’s Internationale Madspildsdag, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild.
- Folkekirkens Nødhjælp støtter mennesker i verdens fattigste lande i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Organisationen giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.
- Bryggeriet BRØL producerer øllen for Folkekirkens Nødhjælp. Det cirkulære bryggeri har specialiseret sig i at omdanne brødrester til øl. Brødet erstatter til dels malt i ølproduktionen.
- Wefood er Folkekirkens Nødhjælps butikker, der sælger varer med beskadiget emballage, forkert mærkning, overskredet dato for holdbarhed osv. Varer, der ellers ville være blevet kasseret. Den første Wefood åbnede i 2016. I dag er der seks Wefood-butikker rundt omkring i landet. Butikkernes overskud går til at bekæmpe sult i verdens fattigste lande.
---------------
For pressebilleder og interview kontakt:
Gitte Meyer Madsen,
Presserådgiver (Meyer Medier)
Tlf. 2942 1514 / gmm@meyermedier.dk
Nøgleord
Om Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.
Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand18.12.2024 12:51:30 CET | Pressemeddelelse
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Ukraine med en bevilling til 13 såkaldte Solvogne. Solvogne kan sikre energi og rent vand til krigsramte og udsatte mennesker i Ukraine, og er udviklet i et samarbejde med danske virksomheder. “Vi er meget glade for bevillingen fra Den A.P. Møllerske Støttefond til Solvogns-projektet. Nu kan vi hjælpe tusindvis af ukrainske familier tæt på frontlinjen og i landdistrikter med energi fra solpaneler og rent vand. Det er der hårdt brug for, fordi energi-infrastruktur er et strategisk mål for Rusland,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Generalsekretæren tilføjer, at Solvognen ikke kun sikrer adgang til energi og rent vand, men også styrker lokalsamfundenes modstandsdygtighed. De 13 enheder bliver leveret til Mykolaiv- og Kherson-regionerne tæt på frontlinjen, og skal produceres på licens i Ukraine. Målet er at nå ud til cirka 9.200 mennesker, og solvognene skal give strøm, varme og rent vand
Folkekirkens Nødhjælp advarer: Ny flygtningestrøm i Syrien10.12.2024 13:00:28 CET | Pressemeddelelse
Mens millioner af syrere og statsledere fra den vestlige verden fejrer Assads afgang, udfolder sig en ny humanitær krise i den kurdisk-kontrollerede del af landet, der grænser op til Tyrkiet. Usikre udsigter til fremtiden under de nye oprørere, HTS, og de seneste ugers kamphandlinger i det nordvestlige Syrien har drevet tusindvis af mennesker på flugt. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, deler optimismen med de millioner af syrere, som fejrer faldet af Assad. Den brutale diktator, som er ansvarlig for krigsforbrydelser og grove overtrædelser af menneskerettighederne. Samtidig ser Jonas Nøddekær med den største bekymring på udviklingen i det nordøstlige Syrien: ”Omkring 100.000 syrere er den seneste uge flygtet til det nordøstlige Syrien. De nye flygtninge har indtaget hovedbyen Raqqas stadion, som de har inddraget som et helle midt i kaos, og de mangler alt.” Men ikke nok med det, nu er der udbrudt væbnede kampe mellem tyrkisk-støttede militser og kurdiske styrker
20 tons palæstinensiske dadler til salg i julehandlen6.12.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
20 tons palæstinensiske dadler kommer til salg i Danmark op til jul. Salget af dadler er resultatet af et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp, Salling Group, Etisk Handel Danmark og den palæstinensiske erhvervspartner Rift Valley støttet af Udenrigsministeriet. Trods den eskalerende konflikt på Vestbredden er det lykkedes at opbygge palæstinensisk produktion og grønnere forsyningskæder af dadler fra små producenter, som nu for første gang nogensinde kommer til salg i de danske butikker Bilka, Føtex og Netto-butikker uge 50. “Samarbejdet giver lokale daddelproducenter i Jordan-dalen på Vestbredden en vigtig indtægt i en vanskelig tid. Det er småbønder, der befinder sig i en vanskelig situation på grund af den eskalerende konflikt,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, der er meget tilfreds med resultatet af samarbejdet og risikovilligheden fra alle parter. “Det viser, at vi i samarbejde med lokale og danske virksomheder og organisationer kan skabe udvikling
Libanon: Mineryddere tilbage i arbejdstøjet5.12.2024 12:14:50 CET | Pressemeddelelse
Langt de fleste mennesker, der er flygtet på grund af krigen mellem Israel og Hizbollah, vender nu tilbage til deres hjem i Libanon efter ny våbenhvile. Folkekirkens Nødhjælp rydder op efter endnu en krig i landet.
De nye vidundere er rædselsfulde: Folkekirkens Nødhjælp kræver handling på COP2920.11.2024 14:03:24 CET | Pressemeddelelse
De fleste kender de syv vidundere ’The 7 Wonders of the World’, som f.eks. den Kinesiske Mur, Colosseum og Taj Mahal. De er alle eksempler på menneskers evne til at drømme stort og skabe skønhed i verden. Men desværre er vores aftryk på verden med tiden blevet mere skadelig end gavnlig. Derfor har Folkekirkens Nødhjælp udgivet en alternativ liste, ’The 7 Blunders of the World’. Den indeholder eksempler på nogle af de største menneskeskabte rædsler, der er med til at ødelægge klimaet og hverdagen for millioner af mennesker verden over. Målet er at få verdens ledere til at tage ansvar og handle nu.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum