Langsomme udrykninger: Så ofte kommer brandvæsenet for sent afsted i din kommune
Der er stor forskel på, hvornår brandvæsenet når frem, hvis ulykken er ude. I 29 kommuner kommer brandvæsenet for sent hver tredje gang. Det viser, at vi har brug for at investere i beredskabet, mener FOA.
Går der ildebrand i huset, må borgere i en række af landets kommuner affinde sig med, at brandvæsenet ofte kommer for langsomt af sted fra brandstationen. Det fremgår af en opgørelse Fagbladet FOA har lavet på baggrund af tal fra Beredskabsstyrelsen.
”I mine 20 år som brandmand har jeg set, hvordan ildebrande udvikler sig. Tid er en altafgørende faktor ved de fleste hændelser, og derfor er det også helt afgørende, at indsatsen påbegyndes så hurtigt som muligt,” fortæller Thomas Brücker, sektorformand i FOA, der organiserer ansatte i beredskabet.
I dag er reglen, at brandvæsenet skal rykke ud i løbet af fem minutter, men i 29 kommuner mislykkedes det ved mindst 30 procent af udrykningerne. For to år siden var det samme tilfældet i 23 kommuner.
Værst ser det ud i Skive Kommune, hvor 63 procent af udrykningerne kom for sent af sted mod ’kun’ 37 procent i 2021. I Hillerød er det kun 2 procent af udrykningerne, der ikke kommer afsted i tide.
”I store dele af landet er det kommunale beredskab under et pres, på grund af store brande, oversvømmelser og ekstremt vejr. Det er blevet meget svært at overholde afgangskravet,” siger Thomas Brücker.
Regeringen vil afskaffe afgangskravet
Inden længe kan de mange overtrædelser af kravet om hurtig udrykning imidlertid være løst med et pennestrøg. Regeringen ønsker nemlig at afskaffe kravet til afgangstid, og i stedet lade kommunerne fastsætte krav til responstid ud fra ’lokale vurderinger’.
”Det løser ikke problemerne at afskaffe afgangstiderne eller forlænge dem. Tværtimod. I min tid som brandmand og fagligt aktiv har jeg alt for ofte set, at den risikobaserede dimensionering blev besluttet ud fra, hvad der var muligt. Både operativt og økonomisk,” fastslår Thomas Brücker.
Han forudser, at langt de fleste beredskaber i storbyerne vil kunne bevare udrykningstiderne, mens brandstationerne i små byer bemandet med deltidsbrandfolk vil betale prisen.
”Vi bør som samfund sørge for, at alle borgere får hurtig, kvalificeret og faglig hjælp, når ulykken er ude. Også dem i Udkantsdanmark.”
Nøgleord
Kontakter
Thomas BrückerSektorformand
46 97 23 02
Vedhæftede filer
Om FOA
FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.
Følg pressemeddelelser fra FOA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FOA
Transportminister lover: Færre klip til førere af udrykningskøretøjer16.12.2024 09:56:17 CET | Pressemeddelelse
Transportministeren vil sikre førere af udrykningskøretøjer færre klip i kortet i fremtiden. Godt at ministeren har lyttet, siger FOA.
SOSU-mangel truer de ældres velfærd12.12.2024 08:05:26 CET | Pressemeddelelse
Nye tal viser, at de danske kommuner skal skaffe næsten 25.000 flere SOSU-ansatte frem mod 2034, hvis vi skal fastholde velfærden. Det udfordrer selve grundlaget for den nye ældrelov, advarer FOA.
FOA: Med finansloven holder vi hånden under velfærden22.11.2024 10:01:16 CET | Pressemeddelelse
Det er godt, at velfærden holder skindet på næsen, lyder det fra FOAs forbundsnæstformand Thomas Enghausen som reaktion på den netop indgåede finanslov.
Mona Striib roser sundhedsreform og peger på monumental udfordring forude15.11.2024 11:01:13 CET | Pressemeddelelse
FOA kalder sundhedsreformen for både solid og klog. ”Med to streger under sundhedsreformen skal vi i gang med at løse den enorme rekrutteringsudfordring på social– og sundhedsområdet for at komme i mål med de mange store og ambitiøse mål i aftalen”, lyder det fra forbundsformand Mona Striib.
FOA: Psykiatriens ansatte skal kunne hemmeligholde navne12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Navnebeskyttelse bør være normen for ansatte i psykiatri og ældrepleje. Sådan lyder opråb fra FOA. Flere oplever at blive opsøgt privat og udsat for vold og trusler, viser ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum